GGD Noord- en Oost-Gelderland publiceert factsheet ‘Gezonde Leefomgeving’

Dagelijks maken we vele keuzes die van invloed zijn op onze gezondheid. 

Gezonde leefomgeving

Gaan we fietsen of nemen we de auto? Maken we een wandeling door het park of blijven we binnen? Zitten we in onze luie stoel voor de televisie of gaan we sporten?

Bij die keuzes speelt onze omgeving een belangrijke rol. Een bos of park in de buurt nodigt uit om naar buiten te gaan. Dan is het fijn als de lucht schoon is en we niet worden overweldigd door verkeerslawaai. Een aantrekkelijke fietsroute naar werk of naar winkels helpt om de auto te laten staan. En als we dan toch binnen blijven is het belangrijk dat ons binnenmilieu gezond is door voldoende ventileren. 

Gezonde ruimtelijke ordening

Gezond gedrag en blootstelling aan zaken als schadelijke stoffen en lawaai worden beïnvloed door een gezonde ruimtelijke ordening. Maar wat is nu eigenlijk gezond? Welke ingrepen in onze ruimte hebben een bewezen effect op de gezondheid van bewoners? Waar is de kennis te vinden die hiervoor nodig is? Om dit soort vragen te beantwoorden heeft GGD Noord- en Oost-Gelderland de factsheet ‘Gezonde Leefomgeving’ gemaakt. 

Wat staat er in de factsheet?

  • Een uitleg over wat onze leefomgeving (on)gezond maakt,
  • verwijzingen naar kennisbronnen op het gebied van gezonde ruimtelijke ordening,
  • cijfers uit de regio op het gebied van gezondheid en milieu,
  • een overzicht van instrumenten die de GGD gebruikt om gemeentes te adviseren bij een gezonde ruimtelijke ordening. 
Waar vind ik informatie?
De factsheet en meer informatie over een gezonde leefomgeving vindt u op de website ggdnog.nl, tabblad gemeenten, milieu en gezondheid.