Gezellige Christmas Party brengt verbinding bij bewoners van de Stromenwaard

Door Harry Schipper – Een vuurkorf met kinderen die marshmallows warmzacht bakken, kerstsongs die uit speakers weerklinken over het in kerssferen versierde pleintje vol groepjes mensen met een kop warme thee of koffie en een verse zelfgebakken, wit-bepoedersuikerde oliebol in de hand, of genietend van een Turks broodje kebab of een snack van de slager…

Met zulke ingrediënten kregen afgelopen zaterdagmiddag de vrijwilligers van het buurtteam toch zeker een zestigtal mensen op de been voor een oergezellig buurtfeestje vol nieuwe ontmoetingen in hun wijk Stromenwaard

Stromerwaard Harderwijk kerst
En dat was nog niet eens alles. In het ‘clusterhuis’, een soort buurtclubhuis, was ook een heuse kledingbeurs, dankzij de welwillende medewerking van vrijwilligers van Nel’s Kledingservice. En de buurtteamleden zijn deze hele week nog altijd druk met het verspreiden van tassen vol met boodschappen aan buurtbewoners die het niet zo breed hebben en een extra tas met veel eten zo tegen de feestdagen wel extra goed kunnen gebruiken. Door een inzamelactie waarbij maar liefst duizend euro is bijeengebracht, kon het buurtteam maar liefst dertig volle boodschappentassen gaan uitdelen.

“Het gaat om verbinding maken”, vertellen Martin en Willemijn over het buurtfeest. Beiden maken deel uit van het buurtteam dat bestaat uit zo’n zes vrijwilligers uit de Stromenwaard. “Veel mensen die hier nieuw zijn komen wonen, kennen elkaar nog niet. Dan is het leuk als ze elkaar tijdens onze Christmas Party kunnen ontmoeten”. Het tweetal zegt het ‘hartstikke leuk’ te vinden om zulke activiteiten te organiseren. “Van de zomer hadden we ook al een buurtfeest met barbecue, patat en ijs georganiseerd. Speciaal voor de jeugd kwam de brandweer langs en mochten ze met water spuiten. Dat vonden ze geweldig natuurlijk. En iedereen vond het ook heel gezellig en geslaagd”.

Zelf wonen Martin en Willemijn aan het Westrak, waar net als aan de Stortemelk vooral koopappartementen staan. Maar het buurtteam kent ook leden die wonen aan de Lauwers, het Marsdiep en het Breewijd, waar vooral huurappartementen staan en eigendom zijn van woningcorporatie Uwoon. Stuk voor stuk zetten ze zich graag in voor hun buurtje. Martin: “Door corona hebben de activiteiten een tijdlang op een heel laag pitje gestaan, maar dat is nu aan het veranderen. We gaan nu vaker leuke dingen organiseren”.

Een belangrijke reden om onder andere Harderwijkse Zaken hierop te attenderen is volgens Martin ook ‘omdat onze buurt de afgelopen periode een aantal keren op een negatieve manier in het nieuws is gekomen’. “Er was hier drugsoverlast en zelfs sprake van geweldsdelicten. Het kwam uit maar één huis en het gebeurt ook wel in andere wijken, maar we hadden toch het gevoel dat onze wijk op die manier in een kwaad daglicht kwam te staan. Terwijl er dus juist ook veel goeie en leuke dingen gebeuren. De mensen hier staan graag klaar voor elkaar en helpen elkaar als dat nodig is”.

“Door meer te organiseren en daarbij ook meer mensen te betrekken, hopen we de verbondenheid met elkaar te vergroten. En daarmee ook het woongenot hier te vergroten”, aldus Martin. Willemijn vult hem aan: “Wat me hier wel opviel is dat er vergeleken met andere wijken in Harderwijk sprake is van meer verborgen armoede. Er wonen hier ook meer mensen die depressief zijn, of drugs en alcohol gebruiken. Wat ik zo fijn vond is dat ze het erg waarderen als je zoiets als deze Christmas Party voor ze organiseert. Wat ik heb gemerkt is dat door iets kleins voor elkaar te doen, je vaak al veel voor een ander kunt betekenen”.

Stromerwaard Harderwijk kerst