Geslaagde Veiligheidsdag Harderwijk met demonstraties van hulpdiensten

Op zaterdag 9 oktober presenteerden hulpdiensten zich aan alle belangstellenden tijdens de Veiligheidsdag bij de brandweerkazerne in Harderwijk. Tussen 10.00 en 16.00 uur lichtten verschillende hulpverleners hun werk toe en waren er activiteiten voor kinderen. (Bekijk de foto's).

Hulpdiensten, zoals de brandweer, politie en ambulance namen voertuigen mee om te laten hoe ze hun dagelijkse werk uitvoeren

Daarnaast waren ook organisaties aanwezig zoals het Nederlandse Rode Kruis, Prorail en Delta berging. Gedurende dag de waren er verschillende demonstraties. Ook was er volop gelegenheid om met hulpverleners in gesprek te gaan over hun werk.
 
Brandweer Advies Box 
Hoe brandveilig woont u eigenlijk precies? De risico’s verschillen namelijk per huis. Een boerderij met een rietenkap heeft andere aandachtspunten dan een flat, en een nieuwbouw villa heeft een andere kenmerken dan een rijtjeshuis uit de jaren ‘70. Daarbij spelen ook de gezinssamenstelling een rol en is het van belang om te weten hoe de buurt eruit ziet. In de Brandweer Advies Box kunnen bezoekers een gratis persoonlijk advies over hun woonsituatie krijgen van een brandweerexpert. Dit advies is gebaseerd op het ‘Risicoprofiel Brandweer’; een innovatief hulpmiddel waarin de risico’s van gebouwen op basis van data in kaart zijn gebracht. Met hulp van virtual reality kunnen gevolgen van verschillende brandscenario’s ervaren worden. Met het opzetten van de VR-bril belandt de bezoeker bijvoorbeeld virtueel in een keukenbrand of oefent virtueel de vluchtweg nadat de rookmelder is afgegaan. Dit alles met de bedoeling om meer bewustzijn te creëren voor de veiligheid in de eigen woonsituatie. 

Rookmelders worden per 1 juli 2022 voor ieder huis verplicht. Maar er is nog veel meer dat mensen zelf kunnen doen om (brand)veilig te wonen. 

Klik hier of op de foto om alle foto's te bekijken.

Veiligheidsdag Harderwijk 2021