Geslaagde test Oranje-internationals tegen Unitas in Harderwijk

Door Marco Jansen -  In de aanloop naar het WK Korfbal in Taiwan speelt TeamNL maar één oefenwedstrijd. De keuze van bondscoach Jan Niebeek is gevallen op Unitas als sparringpartner vanwege de goede ploeg, weerstand, organisatie en ambiance. De Harderwijkse korfballers maken de verwachtingen waar en bieden de internationals serieus partij. 

In vijf keer tien minuten zuivere speeltijd loopt het verschil vanaf het derde part pas op: 18-31

Team NL tegen Unitas

TeamNL scoort in de eerste drie minuten vier keer (1-4) maar Unitas kan door een hoog schotpercentage goed bijblijven. Via 4-7 wordt het door Daan Reijgersberg 6-8. Ook Laura van Winkoop scoort drie keer rond de korf. Na een tussensprintje slaat Oranje het eerste gat van vijf goals (7-12). Olav van Wijngaarden heerst in de lucht en zit overal tussen. Waar de internationals blijven doorwisselen raakt Unitas vermoeid. Het wordt via 11-18 in de laatste 20 minuten uiteindelijk 18-31.
 
Oranje is met 13 internationals in Harderwijk. Ran Faber, international van LDODK, valt op met zijn beweeglijkheid en atletisch vermogen. Samen met Olav van Wijngaarden, Fleur Hoek en Brett Zuijdwegt in een vak laat hij zien wat TeamNL in huis heeft. „We willen een bepaald spelletje spelen en dat ging wel lekker. We speelden heel mooie lange aanvallen met dynamische spel. We zijn hier met de toernooiselectie die vorige week bekend is geworden. Hiermee werken we toe naar het WK in Taiwan. Iedereen moet knokken voor zijn plekje in de basis en daarom wisselt de samenstelling ook nog. We hopen op het WK een mooie attractieve speelstijl neer te zetten die efficiënt is.”

Team NL tegen Unitas
 
Verschillende rollen
Alle spelers van Oranje komen tot scoren. Fleur Hoek scoort vier doelpunten en laat zien dat ze op korte afstand van de korf maar weinig kansen nodig heeft. „Als ik zie wat we hebben getraind, komt dat met vlagen heel goed terug. Wij moeten op welke plek waar we ook staan kunnen scoren en de rol van rebound, assistspeler en spits kunnen uitvoeren. Het is continu schakelen naar waar je nodig bent en qua fitheid merk je dat dit meer energie kost. We moesten even wennen aan hoe Unitas ons spel verdedigt.  Zowel het publiek als hun ploeg heeft veel beleving en ze zijn best wel onvoorspelbaar. De tegenstand van Unitas is een stuk moeilijker dan we helaas op het WK tegen gaan komen. Ik ga ervan uit dat wij de onbetwiste nummer 1 zijn. Daarna komen Taiwan en België en China daar heel kort achter, gevolgd door Duitsland. Ik hoop voor de competitie dat China ook komt. De conflicten tussen China en Taiwan gaan zo ver door dat het ministerie van sport daar goedkeuring aan moet geven. Wij willen het beste uit onszelf halen met als doel de gouden plak.”
 
Oranje heeft voor de zomer een trainingsstage in China en Taiwan gehad en oefenwedstrijden tegen de nationale teams gespeeld. De wedstrijd tegen Unitas is de enige oefenwedstrijd, TeamNL traint nog twee weken op Papendal en op 10 oktober vertrekken ze naar Taiwan. Ran Faber kijkt terug op een mooie dag. „Het was super leuk. We hebben ’s middags eerst getraind bij De Meeuwen en zijn daarna goed ontvangen op het veldcomplex van Unitas. Het is een prachtig complex waar we een heerlijke pastamaaltijdsalade hebben gehad. Daarna gingen we naar de hal, waar super veel publiek zat dat zich goed liet horen. Ze waren heel enthousiast, net als vorig jaar in de League. Ik vind het leuk om hier te komen. We overnachten in het Hof van Putten en trainen woensdag nog bij Spirit.”

Team NL tegen Unitas
 
Mooi meetmoment
Voor de spelers van Unitas is het mooi om zich te meten met de beste korfballers van het land. „We hebben leuke dingen laten zien. Het lukte een aantal keren om medespelers met een pass vrij te zetten. Dat blijft lastig, omdat tegenstanders erg groot zijn en hoog springen. In het begin bleven we nog bij omdat we allemaal nog fit waren, maar op een geven moment kostte het veel meer kracht om tot kansen te komen”, kijkt Daan Reijgersberg terug. Hij heeft Harjan Visscher en Terrenc Griemink als tegenstander, maakt twee goals en geeft vier assists. „Aan de energie ligt het bij mij niet.” De atletische speler is weer terug nadat hij in mei 2022 zijn knie zwaar blesseerde. In september werd hij geopereerd, een jaar later is hij weer terug. „De fysio remde en triggerde mij op de juiste momenten. Nu heb ik gelukkig nergens last meer van en het gaf kippenvel bij het oplopen. Dan weet je weer waarvoor je het doet.”

Nena Ellermeijer heeft vorig jaar november een hersenschudding opgelopen bij een training van DOS’46. Ze was vijf maanden uit de running en heeft daarna niet meer gespeeld. Nu moet ze flink aan de bak tegen Fleur Hoek en Sanne van der Werff, twee pure aanvalsters van TeamNL. ,,Het was gaaf, maar ook lastig: je wordt geprikkeld om de longen uit je lijf te rennen. Iedereen moet zo hard aan de bak dat je elkaar niet kunt helpen of op een ander kunt leunen. Dan wordt het zwaar en dat zag je in de laatste twee delen. In de aanval krijg je altijd wel kansen, het was leuk dat ik in het begin ook nog kon scoren en het publiek er dan achter staat. Het was een mooi meetmoment en ik denk dat we wel tevreden mogen zijn met 18 goals in 50 minuten. We hebben geen gekke dingen gedaan.”
 
Hoogtepunt
Het is voor Unitas weer een hoogtepunt nadat de club zichzelf vorig jaar op de kaart zette in de Korfbal League. Er zitten rond de 600 supporters op de tribune. Zo’n wedstrijd verdient ook een volle hal, maar aanvankelijk moest worden uitgeweken naar sporthal Sypel II. „Dat was heel jammer geweest, want in zaal 2 waren maar 200 plekken te vergeven en die waren in 2,5 uur uitverkocht. Nu zat de tribune bijna helemaal vol en is de sfeer hartstikke goed”, kijkt Maarten Bakker, die het evenement heeft gecoördineerd, terug. Bibi Terlouw, de teammanager van TeamNL heeft de vraag neergelegd om een wedstrijd tegen Unitas te spelen. Een echte wedstrijd met voorstellen, livestream commentaar, een dweiler, omroeper en muziek. „We hebben bewust een klein bedrag (2 euro) als toegangsprijs gevraagd. De opbrengst is voor de vereniging.” Voor aanvang van de wedstrijd kregen de spelers van TeamNL een ontvangst in de kantine van Unitas en heeft Catering van den Berg het avondeten verzorgd. „De kosten hebben we verdeeld. Het is het een heel geslaagde dag voor Unitas en voor TeamNL.”
 
Unitas - TeamNL korfbal 18-31 (4-7, 9-13, 11-18, 14-26).
 
Scores Unitas: Laura van Winkoop 3, Mark Kreikamp 3, Renee Havenaar 2, Daan Reijgersberg 2, Mike van Boven 2, Sabine Verhoef 2,Noah Bijsterbosch 2, Thomas Hoekstra 1, Nena Ellermeijer 1.
 
Scores TeamNL: Fleur Hoek 4, Daan Preuninger 4, Sanne van der Werff 4, Terrenc Griemink 4, Alwin Out 2, Harjan Visscher 2, Olav van Wijngaarden 2 , Ran Faber 2, Femke Faber 2 , Jessica Lokhorst 1, Alwin Out 1, Bo Oppe 1, Brett Zuijdwegt 1, Esther Cordus 1.

Team NL tegen Unitas
(Foto's Arjen Munnik)