Gerald Gijsbertsen schrijft jeugdroman over de razzia van Putten

​Gerald Gijsbertsen heeft het boek ‘Terug naar toen…’ met als ondertitel ‘De Razzia van Putten’ geschreven. Het boek verschijnt op vrijdag 29 maart in de winkel, maar het is al verkrijgbaar voor 19,99 euro in de voorverkoop via de website van de uitgever Boekscout.

Het verhaal speelt zich af in de omgeving van Putten, Ermelo en Harderwijk.

Over de totstandkoming van zijn boek vertelt Gerald: “Door mijn opa ben ik geïnteresseerd geraakt in de Tweede Wereldoorlog en wat er zich in deze buurt heeft afgespeeld. Ook de Razzia van Putten liet mij nooit los. Toen ik in 1994 voor een half jaar werd uitgezonden naar Srebrenica heb daar veel in de nachten gewerkt. Ik gebruikte die tijd ook wel om brieven te schrijven naar het thuisfront, maar ook mijn dagboek hield ik in die nachtelijke uren bij. Daarnaast schreef ik dus aan dit jeugdboek. In die tijd ging dat natuurlijk nog gewoon met pen en papier. Toen ik thuiskwam kocht ik mijn eerste computer en tikte het verhaal voor mijn boek uit. Helaas verdween het verhaal weer door een crash van mijn harde schijf. Daarna nog een aantal keer geprobeerd het verhaal opnieuw uit te werken, maar iedere keer had ik computerproblemen. Daardoor liet ik het weer los. Totdat ik vorig jaar in de WW terecht kwam. Ik begon weer te schrijven. Maar het lukte me niet om tot een goed einde van het boek te komen. Door een tip van mijn vrouw Alies was ik eindelijk in staat het verhaal af te ronden.” In november had Gerald zijn boek af en ingeleverd bij de uitgever. “Na diverse controles en het herschrijven van sommige passages is het nu klaar voor de drukker.”
 
Over het boek ‘Terug naar toen…’ De Razzia van Putten
“Sommige passages in het boek slaan op mijzelf, mijn jeugd en de plekken waar ik als kind veel kwam. Het gaat om de hoofdpersoon, die met vrienden wil gaan zwemmen in Bosbad Putten en op weg naar het zwembad komt hij ten val. Hij raakt in een coma en wordt naar het St Jansdal vervoerd. In zijn coma gaat hij ‘terug naar toen’ en ontmoet hij het verzet. Langzaam neemt hij deel in het verzet van Putten en nadat er een aanslag op een Duitse auto wordt gepleegd, wordt hij afgevoerd tijdens de Razzia van Putten. Overleeft hij het en overleeft hij zijn coma? En heeft hij het gedroomd, of heeft hij alles ‘echt’ meegemaakt?”, aldus Gerald. “Dat moeten de lezers zelf maar ontdekken door mijn boek te lezen. Het is geen educatief boek, maar meer een jeugdroman. Ik heb het verhaal geschreven, omdat ik het belangrijk vind dat we dit stukje geschiedenis aan de jeugd blijven vertellen. Zeker nu er meerdere oorlogsdreigingen zijn, is het belang van ‘Vrede & Veiligheid’ niet vanzelfsprekend.”

Terug naar toen... De Razzia van Putten is vanaf vrijdag 29 maart verkrijgbaar bij de lokale boekwinkels, maar ook via de bekende websites. Om als een van de eerste een exemplaar te ontvangen is het ook mogelijk om het boek nu al te bestellen via de uitgeverij Boekscout. Terug naar toen... De Razzia van Putten is verkrijgbaar voor het bedrag van 19,99 euro.