Gera van den Berg is Klimaatburgemeester van Harderwijk en Hierden

Ze zet zich in voor het verminderen van de kleding-afvalberg. ‘Per persoon gooien we in Nederland gemiddeld 40 stuks kleding per jaar weg. Door je kleding negen maanden langer in circulatie te houden verklein je de CO2 afdruk met 30%’.

Samen maken we Nederland steeds duurzamer. De overheid, veel burgers en organisaties dragen hun steentje al bij

Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen. Om nóg meer burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, organiseert de Rijksoverheid (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) van 31 oktober t/m 6 november 2022 opnieuw de Nationale Klimaatweek. Tijdens deze week zetten meer dan 100 klimaatburgemeesters zich hiervoor in en brengen diverse duurzame initiatieven onder de aandacht. Gera van den Berg is daarom op 4 november vanaf 10 uur als Klimaatburgemeester aanwezig bij het Repair Café Harderwijk.

‘Spullen hebben een enorm grote negatieve impact.’ Dat zit in de gehele productieketen. Van grondstof tot en met het gebruik van het product door de consument. In Nederland zien we vaak maar een klein gedeelte van die productieketen omdat het produceren van veel spullen buiten Nederland gebeurt. Zo ook bij kleding.

In Nederland gooien we per jaar 300 miljoen kilo aan kleding weg. (bron: de Prijsknaller) Dat zijn ongeveer een miljard kledingstukken die in (kleding) containers belanden omdat we ze niet meer dragen, leuk vinden of ze kapot zijn gegaan. (Ultra) fastfashion-collecties zorgen ervoor dat kleren veel sneller uit de mode zijn dan vroeger en daardoor veel sneller weer worden afgedankt. Door consumenten maar ook door kledingwinkels zelf. Daarmee is deze veelal goedkope kleding een wegwerpartikel geworden.

In het gunstigste geval wordt kleding ingezameld in speciale kledingcontainers. Helaas belandt het grootste deel hiervan uiteindelijk (nadat er door diverse partijen flink aan is verdiend) toch op de kledingafvalberg in bijvoorbeeld Afrika of in de kledingwoestijn in Chili.

Repareren kan je leren
Het duurzaamste product is in de meeste gevallen dat wat je niet koopt. Dus koester wat je hebt. Ook je kleding. Gooi kleding waarvan een naadje los is, een knoop mist of een gaatje heeft, niet weg. Door kleding te repareren voorkom je dat kleding afval wordt. Zo doe je langer met je kleding. Wel zo duurzaam. Niet iedereen is uiteraard zelf handig met naald of heeft iemand in zijn familie of kennissenkring die even wat verstelwerk kan doen. Wist je dat kleding ook gerepareerd kan worden bij de diverse Repair Cafés in ons land? Ook in Harderwijk kan je in het Repair Café leren je kleren te repareren. Je leert er samen met en van iemand hoe je bijvoorbeeld een knoop aanzet of een klein scheurtje repareert zodat je het  in het vervolg ook thuis zelf kunt doen.

Sociaal én duurzaam
Veel mensen hebben kleding herstellen niet meer op school of van hun ouders geleerd. Het aanleren en herwaarderen van dit soort ambachten wordt steeds belangrijker. ‘Hoe mooi zou het zijn als kinderen langs gaan bij iemand in de buurt (of buurthuis) die dat nog wel kan, en het zo spelenderwijs zelf leren. Zodat de kinderen op hun beurt de buurtgenoot bijvoorbeeld op digitaal gebied kunnen helpen. Dan zijn we én sociaal én duurzaam bezig’. Gera ziet hierin ook mogelijkheden voor een samenwerking tussen Repair Cafés, scholen en andere maatschappelijke organisaties. Het doel? Vaardigheden met en van elkaar leren zodat we langer met onze spullen doen. Wel zo duurzaam!
 
Kleding tips
Doe langer met je kleding
Draag al je kleding ook daadwerkelijk
Kies voor tijdloze kleding en van een goede kwaliteit
Was je kleding minder vaak
Repareer je kleding indien nodig
Kies wat vaker voor tweedehands kleding

Gera van den Berg Heerlijk Minimaliseren
(Gera van den Berg)