Gemeenteraad omarmt transformatie recreatiepark naar woonwijk

Door Petronella Polinder - Het is definitief. Na jaren van onzekerheid, dwangsommen en bezoek van vermomde ambtenaren, hoeven de bewoners van de Ceintuurbaan, de Dennenhoek, Slenck&Horst en de Woudstee niet langer meer zogenaamd te recreëren. 

De bloemen op de salontafel kunnen zorgeloos elke week ververst worden en de valse kentekenplaten kunnen voor onbepaalde tijd worden opgeborgen. Want de kogel is door de kerk.

De vier bovenstaande vakantieparken worden getransformeerd naar woonwijk. Daar hangt een prijskaartje aan. De eigenaren die op hun huis graag een woonbestemming willen, moeten een vereveningsbijdrage betalen. Omdat hun huis in waarde gaat stijgen en omdat er een geluidswal moet worden gebouwd. Het geld van die bijdrage (die in termijnen, verspreid over een aantal jaar, betaald mag worden) wordt gebruikt om het recreatieve karakter van de vakantieparken die wel als zodanig bestemd blijven, te versterken. Denk aan het Verscholen Dorp, de Konijnenberg en de Peperkamp.

Natuurlijk zijn er recreanten op de vier parken die de transformatie liever niet zagen gebeuren en natuurlijk zijn er permanente bewoners op de overige parken die hun park ook graag zagen transformeren, maar de algehele stemming was opgelucht. Blij dat er eindelijk een oplossing is gevonden. Marcel Companjen van de ChristenUnie was nog maar een paar maanden raadslid toen hij zijn nog jonge kinderen moest vertellen dat de politieauto even wat vaker bij hen door de straat zou rijden. Ook riep hij in herinnering het kerstontbijt van de familie De Lange, waar de politie begin van dit millenium aanschoof. “Dit dossier kent een lange, niet altijd frisse historie”, aldus Companjen.

Gelukkig is de grimmige sfeer van toen niet meer dan een herinnering.

“Het traject van de afgelopen vier jaar, was er één waarbij de gemeente en de bewoners met elkaar in gesprek gingen.” Ook Laurens de Kleine van de PvdA denkt terug aan eind jaren ’90, begin 2000. “We horen regelmatig ‘waarom kan het nu wel allemaal?’ en dat zal misschien nog wel even een pijnpunt blijven. Het is iets dat we ons als fractie ook wel hebben afgevraagd.” Tegelijkertijd vindt de Kleine het niet goed om achterom te blijven kijken. “Daarom, zonder de geschiedenis te vergeten, gaan wij akkoord met deze nieuwe visie.”

Ivo Gelsing, RECRON’s regiomanager Gelderland hoopt dat de andere regiogemeenten een voorbeeld nemen aan het traject dat de gemeente Harderwijk is ingegaan. “Nu de Structuurvisie is aangenomen, is het ook belangrijk dat jullie snel meters maken, zodat er in goede verblijfsrecreatie geïnvesteerd kan worden.” 

Lees ook:
Harderwijk krijgt er vier nieuwe woonwijken bij
Harderwijk wil sterke vakantieparken

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info