Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 39

Deze week o.a. in de gemeenteberichten: Een terugblik op de eerste helft van de bestuursperiode, Jaarlijkse fietsverlichtingsactie, Online budgethulp voor Harderwijkers en Hierdenaren en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Een terugblik op de eerste helft van de bestuursperiode

In 2018 werd het college van Harderwijk Anders, VVD, ChristenUnie en CDA geformeerd. Het collegeprogramma 2018-2022 ‘Aanpakken met Ambitie’ werd opgesteld. Inmiddels is het college ruim over de helft van deze bestuursperiode en is het een goede gewoonte in Harderwijk om te kijken hoe ver het staat met de uitvoering. Het kindercollege laat het zien in een filmpje dat u terug kunt vinden op de social media van gemeente Harderwijk. Een overzicht vindt u op www.collegeprogrammaharderwijk.nl/resultaten.

Jaarlijkse fietsverlichtingsactie

Jaarlijks houden we een fietsverlichtingsactie. Dit jaar is dat op vrijdag 25 september, van 14.00 18.00 uur. Fietsers kunnen, net voor de donkere dagen weer aanbreken, gratis hun fietsverlichting laten maken bij de Harderwijkse fietsenmakers. Bovendien is in de week van 30 september de schoolfietsenkeuring van Veilig Verkeer Nederland. Zo kunnen schoolkinderen hun fiets in orde laten maken in de week voorafgaand aan de schoolkeuring.

Online budgethulp voor Harderwijkers en Hierdenaren

Als inwoner van de gemeente Harderwijk kunt u kosteloos gebruikmaken van de online budgethulp. Het Startpunt Geldzaken helpt u op weg om uw persoonlijke geldzaken in balans te brengen en te houden, voor nu en in de toekomst.

Op startpuntgeldzaken.nl kunt u geldplannen van verschillende financiële situaties bekijken. Door anoniem een aantal financiële gegevens in te vullen, krijgt u een overzicht hoe u er financieel voor staat.

U ontvangt digitaal een voorbeeldplan hoe mensen in een vergelijkbare situatie hun geldzaken op orde hebben gekregen. Daarnaast krijgt u tips voor besparingen en extra inkomen.

Het Nibud, Vereniging Eigen Huis, beleggersvereniging VEB en Stichting Certificering FFP hebben hun kennis op het gebied van persoonlijke geldzaken gebundeld in Startpunt Geldzaken. Startpunt Geldzaken geeft geen financieel advies, maar biedt u een wegwijzer naar een gezonde financiële toekomst.

Financieel Trefpunt Harderwijk
Heeft u beginnende geldproblemen of zit u in de financiële problemen? Dan kunt u voor hulp terecht bij het Financieel Trefpunt. Bij het Financieel Trefpunt kunnen ze u helpen of verwijzen. Het Financieel Trefpunt is een samenwerking van professionals van de schulddienstverlening, Stimenz, Sociaal Raadslieden en vrijwilligers van ZorgDat en Humanitas. U kunt op meerdere manieren voor hulp terecht:
  • langskomen op het spreekuur iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in het ontmoetingscentrum Stad aan de Houtkamp 33 in Harderwijk,
  • bellen op werkdagen met (0341) 434 656,
  • of mailen naar [email protected].
Wacht niet totdat u in de problemen zit. Vraag op tijd om hulp wanneer u moeilijkheden ziet aankomen. U staat er niet alleen voor.

Morgencollege en gemeente Harderwijk tekenen intentieovereenkomst

Nieuwe huisvesting in het Stationsgebied kan het VMBO onderwijs in Harderwijk aantrekkelijker maken. Harderwijk krijgt daarmee een betere opleidingslocatie voor techniekonderwijs en een naadloze aansluiting tussen VMBO- en MBO-onderwijs. Met de ondertekening van een intentieovereenkomst door het Morgencollege en de gemeente Harderwijk is een belangrijke stap in deze vernieuwende richting gezet. Wethouder Companjen en bestuursvoorzitter Rietkerk ondertekenden de overeenkomst afgelopen vrijdag.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 1 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Regenbooggemeente en Haalbaarheidsstudie Maatwerk Woningen.

Vanwege de maatregelen ter bestrijding van de COVID-19 besmetting kan de raadsvergadering niet fysiek door publiek worden bijgewoond. De raadsvergadering kan via de online webcast gevolgd worden. Wilt u inspreken bij één van de agendapunten? Meldt u zich dan aan bij de griffie via [email protected] of via telefoonnummer 0341 411 911. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

De volgende schriftelijke vragen zijn aan het college gesteld:
  • fractie ChristenUnie over ventilatie scholen en openbare gebouwen;
  • fractie Gemeentebelang over meer standplaatsen voor Woonwagenbewoners in Harderwijk;
  • fractie D66 over Beweegroutes GA Harderwijk. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Pas op met lachgas

De gemeente Harderwijk vindt het belangrijk dat de jeugd gezond en veilig opgroeit. Een bedreiging daarvan is het gebruik van lachgas. De gemeente wil daarom het gebruik van lachgas door jongeren terugdringen. En kan handhavend optreden tegen de aanwezigheid, verkoop en/of het gebruik van lachgas

Wat doet lachgas met je? Het gebruik van lachgas is populair onder jongeren en volwassenen. Lachgas wordt in het uitgaansleven gebruikt. Ook is het populair onder 12- tot 18-jarigen. Op straat en hangplekken, bij thuisfeesten en op middelbare scholen en MBO’s en HBO’s. Bij inademing ontstaat een korte bewustzijnsdaling die lijkt op dronkenschap. Op het moment dat het je hersenen bereikt, voel je de effecten. Lachgas voel je vrijwel direct. Het effect duurt enkele minuten en zakt dan weg.

Welke risico's levert lachgas op? De inname van lachgas brengt risico's met zich mee. Teveel lachgas en te weinig zuurstof kan leiden tot schade aan de hersenen. De inname van lachgas bij verkoudheid geeft extra druk op het hoofd met kans op het springen van het trommelvlies (met als gevolg: oorpijn of blijvende gehoorschade). Bij een chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dat kan leiden tot bloedarmoede en/of neurologische stoornissen. Ook kan er een dwarslaesie ontstaan.

Wat kun je als ouder doen? Helaas zijn er geen signalen waaraan u kunt zien dat uw kind lachgas heeft gebruikt. Na een paar minuten is het uitgewerkt en ziet u niks bijzonders meer aan iemand. Maak lachgas daarom bespreekbaar, zeker als u zich zorgen maakt of denkt dat uw kind er nieuwsgierig naar is of zelfs lachgas gebruikt. Als ouder heeft u invloed!

Wilt u tips om zo'n gesprek aan te gaan? Lees dan de folder van het Trimbos Instituut: www.trimbos.nl/lachgas. Meer weten over lachgas? Neem contact op met Tactus via 088 382 28 87 of kijk op www.tactus.nl

28 september aanpak verzakte putdeksels

Maandag 28 september zijn er werkzaamheden aan onder meer de Scheepssingel en de rotonde Selhorstweg/Verkeersweg. Verzakte putkoppen/putdeksels worden opnieuw gesteld en vernieuwd. Na deze aanpassingen kan er weer zonder geklapper overheen gereden worden. De werkzaamheden worden uitgevoerd buiten de spitsuren onder begeleiding van verkeersregelaars.

Gaat uw kind naar het voortgezet onderwijs? Praat samen over alcohol en roken

Het schooljaar is begonnen. Veel kinderen gaan voor het eerst naar het voortgezet onderwijs. Dat is vaak een spannende tijd, voor kinderen én voor ouders. Nieuwe school, nieuwe vrienden, en nieuwe verleidingen. Zoals alcohol en roken. Hoe gaat u het gesprek hierover aan met uw kind? De komende week ontvangen alle ouders/verzorgers van een 12-jarig kind hierover een brief.

NIX 18: ‘Niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’
Uit onderzoek blijkt dat u als ouder veel invloed heeft op het alcoholgebruik en rookgedrag van uw kind. Steeds meer ouders maken de afspraak ‘niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’. En dat werkt! De kinderen van deze ouders beginnen later met drinken en ze drinken minder. Ook komt roken minder voor bij deze kinderen.

Tips en voorbeeldgesprekken: nix18.nl en helderopvoeden.nl.

Vragen kunt u ook stellen aan: preventiewerker Bas Evers van Tactus via (088) 382 28 87 of [email protected], jeugdverpleegkundige van de GGD Noord- en Oost-Gelderland via (088) 443 31 01 of een professional van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Harderwijk via (0341) 799 904.

Vragen over de puberteit?
Kijk eens op www.ggdnog.nl/12jaar. Daar vindt u naast informatie over alcohol en roken, ook informatie over andere thema’s die spelen in de puberteit, zoals weerbaarheid, pesten, de lichamelijke en seksuele ontwikkeling, slaap, gamen en social mediagebruik.

Vrijwilligers gezocht voor nieuwe Klompenpaden

Klompenpaden zijn populair en er komen er steeds meer. Bij Hierden en Harderwijk gaat Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met inwoners twee Klompenpaden ontwikkelen. Inwoners kunnen op allerlei manieren hun steentje bijdragen. Met ideeën voor de route, verhalen en beeldmateriaal, grondeigenaren benaderen, routes uitzetten en markeringen plaatsen. Wil je meedenken en meehelpen? Aanmelden kan tot maandag 5 oktober bij projectleider Martijn Grievink van SLG via [email protected].

Meer informatie: www.klompenpaden.nl en www.landschapsbeheergelderland.nl.

Officiële opening Beweegroutes door de stad

De gemeente Harderwijk gaat voor gezonde inwoners. Vandaag opende wethouder Marcel Companjen samen met AV Athlos officieel de eerste beweegroutes door de stad. Na het startschot volgde de loopgroep van AV Athlos één van de beweegroutes.

U kunt momenteel twee routes volgen: de rode beweegroute in Drielanden en de blauwe route in Stadsweiden. In totaal worden er in samenwerking met AV Athlos vijf beweegroutes aangelegd van ongeveer vijf kilometer. De routes sluiten op elkaar aan en zijn met elkaar te combineren. Door de markeringen op de grond te volgen, kunt u de routes (hard)lopend of skeelerend afleggen.

Benieuwd naar de eerste twee beweegroutes? Kijk voor meer informatie op www.gaharderwijk.nl.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:

10-9-2020 Hazelaarlaan 17: erker in strijd regels ro
11-9-2020 Ooster Mheenweg 39: bijgebouwen in strijd regels ro
14-9-2020 De Wellen: steiger
14-9-2020 Strokelweg 5: kleedruimte in strijd regels ro
14-9-2020 Straussdreef 2: berging
14-9-2020 Zuiderzeestraatweg 56: tijdelijke woonruimte
15-9-2020 Harderwijkerweg 266: kerstbomenverkoop in strijd regels ro
16-9-2020 Bakenbergerhout 67: dakkapel (voorzijde)
16-9-2020 Molenweg 18: legaliseren paardenbak en stapmolen

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
11-9-2020 Braillestraat 7: uitbreiden bedrijfspand in strijd regels ro
14-9-2020 Luttekepoortstraat 36: renoveren gevel
14-9-2020 Hoogstraat 3: verbouwen kap (GM)
14-9-2020 Strandboulevard Oost 14, Grote Oosterwijck 31A, 31B, 31C, 31D: verbouwen pand tegen stadsmuur (RM)
14-9-2020 Ooster Mheenweg 17: isoleren buitengevel
15-9-2020 Binnenweg 1A: nieuwbouw kap- en veeschuur in strijd regels ro
15-9-2020 Guido Gezellelaan 108: erker
16-9-2020 Stephensonstraat 15-17: wasstraat en reclame
17-9-2020 Langezand 93: woning en uitrit
17-9-2020 De Ruyterlaan 1: overkapping

Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.

Verdaging reguliere procedure
- Noorderhoofd, Kop van de Bakens: 125 appartementen; 30-10-2020

Melding sloop/asbest
Op 10-09-2020: Bredeweg 1, 3849 NH in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit een woning.

Verleende standplaatsvergunning
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 5:18 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een tijdelijke standplaatsvergunning heeft verleend voor:

- Standplaats 1 op de zaterdagen bij het winkelcentrum Frankrijk aan ‘Hop Taartenshop’. Ambulante handel betreft de verkoop van gebak. De vergunning is verzonden op 16 september 2020.

Verleende Exploitatievergunning en drank- en horecavergunning

De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk en artikel 3 van de Drank- en Horecawet, aan de onderstaande onderneming een exploitatievergunning en drank- en horecavergunning heeft verleend:

- Stichting Vischafslag Harderwijk (paracommerciële instelling) aan de Havendijk 13 te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 16 september 2020.

De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen vanaf 23 september tot 27 oktober 2020 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met de klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. (0341) 411 911.

Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders Harderwijk, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend hebben gemaakt.