Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 37

Deze week o.a. in de gemeenteberichten: Bouw appartementencomplex Dichterskwartier bereikt hoogste punt, Ouder-kind tennismiddag kindercollege Harderwijk, en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Bouw appartementencomplex Dichterskwartier bereikt hoogste punt

De bouw van het appartementencomplex Dichterskwartier II in de wijk Stadsdennen heeft donderdag het hoogste punt bereikt. Samen met een tweetal enthousiaste kopers werd door wethouder Jeroen de Jong en aannemer Hans van Norel de symbolische handeling verricht, door het plaatsen van een buitenunit en een zonnecel. Het gebied ligt tussen de wijk Stadsdennen en de Zeebuurt.

Ooit was daar de befaamde voedingsmiddelenfabriek 'California' gevestigd. Er worden 20 zéér energie-zuinige woningen in een robuuste, eigentijdse uitvoering ontwikkeld door RHS Real Estate Partners in samenwerking met Wijori Ontwikkeling Harderwijk B.V. en N2 Projectrealisatie B.V.; een samenwerkingsverband tussen NCB en Van Norel Bouwgroep. Het betreft een uitbreiding van het herontwikkelingsgebied 'Dichterskwartier', gelegen in het gebied tussen ruwweg de Verkeersweg, de Hoofdweg en de Couperuslaan.

Ouder-kind tennismiddag kindercollege Harderwijk

Zaterdag 26 september organiseert het kindercollege samen met Tennisvereniging Frankrijk een ouder-kind tennismiddag. Kinderen kunnen samen met vader en/of moeder naar deze gezellige middag komen. De locatie is Tennisvereniging Frankrijk, Walstein 102 3848 AR Harderwijk.

Kindercollege Harderwijk
Kinderburgemeester Isabella Hoeve en kinderwethouder Nino Petersen vormen samen al bijna een jaar lang het kindercollege van Harderwijk. Als afsluiting van deze periode willen zij hun gedeelde sportieve hobby delen. Daarom nodigen zij alle kinderen uit groep 5 t/m 8 in Harderwijk en Hierden (én hun ouders) uit om kennis te maken met tennis. Het tennistoernooi start om 12.30 uur (inloop) en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Inschrijven
Opgeven voor het tennistoernooi kan tot zondag 20 september via harderwijk.nl/kindercollege. Vol = Vol. Informatie: stuur een mail naar Henriët van Malestein van Tennisvereniging Frankrijk [email protected].

Laat u inspireren bij de Duurzame Huizen Route

De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform waar huiseigenaren hun ervaringen delen met het duurzaam maken van hun woning. Op 31 oktober en 7 november is het mogelijk een duurzaam huis in de regio te bezoeken.

Deel het verhaal van uw woning
Wie zijn ervaringen en kennis wil te delen, kan zijn woning aanmelden bij de Nationale Duurzame Huizen Route via duurzamehuizenroute.nl/aanmelden. Of het nu gaat om HR++ glas, isolatie of de installatie van een warmtepomp, alle ervaringen zijn welkom. Zodra de woning is aangemeld op de website, is het mogelijk om de woning open te stellen voor bezoekers op 31 oktober en 7 november. Bezoekers schrijven zich vooraf in voor een bezoek, waardoor er maximaal zes bezoekers per tijdstip aanwezig zijn.

Staat het duurzaamste huis van Nederland in onze gemeente?
Huiseigenaren kunnen zich tot 20 september aanmelden voor de verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland en kans maken op één van de prijzen. Aanmelden kan via: duurzamehuizenroute.nl/verkiezing.

Ben je getest op het coronavirus?

 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 10 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Algemene Subsidieverordening Harderwijk en Debat Regenbooggemeente.

Vanwege de maatregelen ter bestrijding van de COVID-19 besmetting kan de raadsvergadering niet door publiek worden bijgewoond. De raadsvergadering kan via de online webcast gevolgd worden. Wilt u inspreken bij één van de agendapunten? U kunt zich dan aanmelden bij de griffie via [email protected] of via tel. (0341) 411 911. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Evaluatie gebruik en ontwikkeling Crescentpark. De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Herbouw Randmeer. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

De markeringen van de beweegroutes in Harderwijk al gezien?

Wij gaan voor gezonde inwoners. Afgelopen zomer zijn de eerste twee beweegroutes aangelegd. De rode beweegroute in Drielanden en de blauwe beweegroute in Stadsweiden. Loopt u ook de route? Deel dan een foto waarop de markering zoals op het plaatje te zien is. Dat kan via [email protected]. De leukste foto’s delen wij op social media en in de Harderwijker Courant.

Waar komt uw energie vandaan over 10 jaar?

Samen met een aantal andere gemeenten, de provincie, het waterschap is een plan opgesteld waarin we beschrijven hoe we op de Noord-Veluwe duurzame energie willen gaan opwekken. In dit plan (de concept Regionale Energiestrategie) leest u bijvoorbeeld dat er in de regio plek is voor 20 tot 23 windmolens. En dat er op grote bedrijfsdaken ruimte is voor 100 hectare aan zonnepanelen (dat zijn in totaal 200 voetbalvelden). Ook willen we zonnevelden aanleggen, met een totale oppervlakte van 360 tot 560 voetbalvelden. We vinden het belangrijk dat inwoners van de regio mede-eigenaar kunnen zijn van nieuwe energieprojecten. Zo profiteert iedereen van de opbrengsten ervan.

Denkt u mee?
Zonnepanelen op daken, in het landschap of juist windmolens langs de randmerenkust. Of toch misschien een windmolen in het dorp? U geeft uw mening door online een aantal vragen te beantwoorden. Uw mening verwerken we in het plan dat we uiteindelijk ter goedkeuring voorleggen aan het Rijk. Geef uw mening op www.energienoordveluwe.nl.

Geluksmomentje

Wenst u iemand een geluksmoment? Of heeft u zelf een geluksmoment meegemaakt dat u wilt delen? Of wilt u een speciaal geluksmoment voor iemand anders (laten) organiseren in Harderwijk of Hierden? Zet het op de mail of op papier. Met alle liefde van de wereld brengen we u of jullie - geheel in stijl - naar deze bijzondere (woon-, werk-, eet-, sport- of natuur-) plek in Harderwijk of Hierden.

Mail vóór 30 september uw verhaal naar [email protected] of stuur het op naar Gemeente Harderwijk, domein Samenleving, Postbus 149, 3840 AC in Harderwijk. Wie weet rijden wij binnenkort bij u voor!

Tijdelijke aanpassing sluitingstijd horecabedrijven

Vanaf vrijdag 4 september geldt tijdelijk een aangepaste sluitingstijd van openbare inrichtingen (horecabedrijven) op zaterdag en zondag. De huidige sluitingstijd op zaterdag en zondag van 04.00 uur wordt tijdelijk aangepast naar 02.00 uur tot zolang maatregelen nodig zijn voor bestrijding van het COVID-19 virus. In samenspraak met Koninklijke Horeca-Harderwijk heeft burgemeester Van Schaik dit besluit genomen in het belang van de volksgezondheid, ter bestrijding van het COVID-19 virus en in het kader van de openbare orde. Burgemeester Van Schaik: “Ik waardeer de verantwoordelijkheid en de gepaste coronamaatregelen die de horeca heeft genomen vanaf het begin van de coronacrisis. Het gaat goed in onze stad, echter na 02.00 uur blijkt naleving van de basisregels lastig.”

Waarom dit besluit
De maatregel is noodzakelijk omdat in Nederland, maar ook wereldwijd, nog steeds sprake is van een uitbraak van het COVID-19-virus. Om verspreiding van het virus tegen te gaan worden en moeten maatregelen genomen worden. Op regionaal niveau zijn de afgelopen maanden meerdere noodverordeningen van kracht geworden. Ook op lokaal, gemeentelijk, niveau is het in sommige gevallen noodzakelijk maatregelen te treffen ter bestrijding van het COVID-19-virus.

Naleving basisregels
Inmiddels is duidelijk dat bezoekers van openbare inrichtingen onder invloed van alcohol de basisregels van het RIVM minder naleven. Op een later tijdstip (na 02.00 uur) blijkt in de praktijk dat bezoekers steeds meer onder invloed van alcohol zijn en daardoor de basisregels, zoals 1.5 meter afstand van elkaar houden, minder of niet (kunnen) naleven. Hierdoor ontstaat een risico dat het COVID-19-virus wordt verspreid.

Eenduidige sluitingstijd
In de praktijk blijkt dat het merendeel van de openbare inrichtingen kiest om de deuren om 02.00 uur te sluiten. Om te voorkomen dat er bezoekersstromen ontstaan tussen openbare inrichtingen met diverse sluitingstijden en zo de kans op verspreiding van het COVID-19 virus zeer aannemelijk is, is het nodig om een eenduidige sluitingstijd vast te stellen. Burgemeester Van Schaik heeft er alle vertrouwen in dat de horecabedrijven het besluit gezamenlijk goed opnemen en zorgen voor een gastvrij Harderwijk. Meer informatie: harderwijk.nl/actueel.

Campagne Senioren en Veiligheid

Iedereen kan slachtoffer worden van criminaliteit. Ouderen zijn daarbij een extra kwetsbare groep. Zij worden ‘overvallen’ door mensen die aan de deur met een babbeltruc binnen proberen te komen of zogenaamd hulp komen aanbieden waar vervolgens fors voor moet worden betaald. Met een voorlichtingscampagne informeert het ministerie van Justitie en Veiligheid ouderen over verschillende vormen van criminaliteit en oplichting.

Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit. Van 8 tot en met 14 september babbeltrucs, 15 tot en met 21 september draait om hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en de week van 22 tot en met 28 september staat in het teken van phishing. De campagne bestaat uit voorlichtingsfilmpjes op maakhetzeniettemakkelijk.nl. Iedere dinsdag is er op dezelfde website vanaf 10.30 uur een webinar waar het thema van de week wordt besproken.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):

31-8-2020 Ooster Mheenweg 17: isoleren buitengevel
28-8-2020 Boslaan 2-9: kappen 4 bomen
28-8-2020 Lammertkamp 10: vernieuwen overkapping met berging
30-8-2020 Jonkheer Sandberglaan 58: overkapping in strijd regels ro
28-8-2020 Korhoenlaan 1-65: kappen 1 boom
1-9-2020 Wethouder Jansenlaan 90: extra doorgang en verleggen brandscheiding
1-9-2020 Stephensonstraat perceel a2882: bedrijfspand en uitrit
1-9-2020 Langezand 38: overkapping
2-9-2020 Smeepoortstraat 33: slopen in beschermd stads- en dorpsgezicht
2-9-2020 nabij Zuiderzeestraatweg 79: woning en bijgebouw

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 411 911.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):

1-9-2020 Johanniterlaan 3: afdak
1-9-2020 Rietgorsmeen 35A: tuinhuis in strijd regels ro
1-9-2020 Glindweg 8B: tijdelijke woonunit in strijd regels ro
1-9-2020 Vischmarkt 11: vervangen kozijnen voorgevel (rm)
2-9-2020 Beekhuizerweg 1: zeecontainer in strijd regels ro

Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld. Verdaging reguliere procedure:

- Stationslaan: kappen 21 bomen; 16-10-2020.

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:

28-8-2020: Vittepad 46, 3844 CJ in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
31-8-2020: Het Sportcluster Slingerbos, Slingerbos 1, 3844 AC in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest en het slopen van de kantine, kleedruimten en opslag

Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.

Openbare mededeling datalek

In het weekend van 11 april 2020 is ingebroken in een kantoor op de begraafplaats Oostergaarde te Harderwijk. De inbreker heeft mogelijk inzage gehad in een papieren administratie waarin persoonsgegevens worden bewaard van nog levende rechthebbenden op een graf en nabestaanden van personen die zijn begraven op deze begraafplaats. Het is niet bekend of de inbreker gegevens heeft meegenomen of gekopieerd. De gemeente heeft de administratie direct na de inbraak beveiligd opgeslagen. Op grond van de geldende privacywetgeving is dit incident als zijnde een ‘datalek’ gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP heeft de gemeente verzocht dit incident in een openbare mededeling bekend te maken. Wilt u meer informatie omdat uw persoonsgegevens wellicht aanwezig waren op begraafplaats Oostergaarde, neem dan contact op met de gemeente Harderwijk door een mail te sturen aan [email protected].

Tijdelijke aanpassing sluitingstijd horecabedrijven

De burgemeester maakt bekend dat hij, met ingang van 4 september 2020, in het belang van de gezondheid, ter bestrijding van het COVID-19 virus en in het kader van de openbare orde en veiligheid op grond van artikel 2.30, eerste lid van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft besloten om tijdelijk (tot zolang maatregelen nodig zijn ter bestrijding van het COVID-19 virus) de sluitingstijd voor openbare inrichtingen op zaterdag en zondag te wijzigen van 04.00 uur naar 02.00 uur.

Niet eens met dit besluit? Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op 4 september 2020.