Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 4

Deze week o.a. in de gemeenteberichten: Gemeente Harderwijk feliciteert haar sporters, veilig thuis bij onveilige thuissituaties en de raadsinformatie.

Gemeente Harderwijk feliciteert haar sporters

Op woensdag 20 januari ontvingen Indy van de Beeten, Nederlands kampioen in Klasse B dressuur en Skye Morssinkhof, Nederlands kampioen junioren paardrijden springen de Harderwijker sportpenning. Zij kregen de penning aan de voordeur uit handen van de wethouder Sport Marcel Companjen. Ook Lisa Kruger, Nederlands Kampioen 200 m wisselslag paralympisch zwemmen ontvangt binnenkort haar sportpenning van de wethouder. Elk jaar organiseert de gemeente Harderwijk de Sportverkiezingen. Inwoners kunnen stemmen op hun favoriete sporter van het jaar. Vanwege de corona maatregelen zijn de Sportverkiezingen van dit jaar afgelast. De sporters die ondanks de maatregelen toch een prestatie hebben geleverd op NK, EK of WK niveau worden individueel gehuldigd door de gemeente Harderwijk.

De gemeente Harderwijk hoopt in januari 2022 de Sportverkiezingen weer groots te kunnen vieren.

Veilig thuis bij onveilige thuissituaties

De maatregelen tegen het coronavirus hebben een enorme invloed op ons leven. Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven. Daardoor kunnen de spanningen thuis flink oplopen. Of door deze bijzondere situatie kunt u meer last hebben van psychische problemen. Er zijn verschillende plekken waar u terecht kunt.

Wat kunt u doen?
In deze tijd is het belangrijk om extra aandacht te hebben bij vermoedens van huiselijk geweld. Leeft u zelf in een zorgelijke situatie van huiselijk geweld of kindermishandeling? Of kent u iemand waarbij u huiselijk geweld of kindermishandeling vermoedt? Onderneem dan actie. Neem contact op met Veilig Thuis. Veilig Thuis is het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en 24 uur per dag 7 dagen in de week te bereiken op 0800 - 2000 (gratis). ‘Veilig Thuis’ is er voor iedereen die hulp nodig heeft.

Laten we ons samen sterk maken voor een veilig 'samen thuis', juist in deze tijd.

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 4 februari vanaf 19.00 uur. Op de agenda staat onder andere uitgangspuntennotitie’s Kunst en Cultuur en 2022 GGD-NOG. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911.

De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de toeslagenaffaire en varend historisch erfgoed.
De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de binnenstad.
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de overlast bij winkelcentrum Drielanden.
De fractie GB heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het effect van de coronamaatregelen op jongeren.
De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de kostendelersnorm.
De fractie CU heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het parkeren in openbaar groen. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Samen voor een schoon Harderwijk

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost in heel Nederland honderden miljoenen euro’s per jaar. Bovendien is zwerfafval slecht voor natuur, dier en mens. Wist u dat kauwgom pas vergaat na minstens 20 jaar en een aluminium drankblikje nauwelijks vergaat?

Loopt u tijdens de lockdown een rondje, raap dan ook eens wat zwerfafval op en wordt daarmee ‘supporter van schoon’, zo eenvoudig is dat. Maar u kunt ook meer doen. Door opschoonacties in de buurt te organiseren en door anderen te inspireren met schone verhalen bijvoorbeeld. Laat zien welk stukje van Harderwijk u opruimt! U vindt de kaart op www.supportervanschoon.nl/harderwijk.

Hoe gezond is de lucht in uw werkkamer?

Werkt u nu thuis? Check dan eens hoe gezond de lucht in uw werkkamer is! Leen een gratis CO2-meter van de Energiebieb. Zo ontdek u of uw huis goed geventileerd wordt! Leen een gratis CO2-meter via veluweduurzaam.nl/energiebieb.

Diverse materialen uit oude zwembad te koop

Diverse bouwmaterialen, sanitair en bankjes uit het oude instructiebad van De Sypel zijn te koop. Het complete aanbod is te vinden op marktplaats.insert.nl/aanbieders/gemeente-harderwijk. Via deze site kunnen belangstellenden een bod doen op de aangeboden artikelen. Het verkoopplatform is open tot en met 19 februari 2021. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Samen circulair De gemeente streeft naar een circulaire economie. Een duurzame economie waar geen afvalstoffen meer vrij komen. Het gebouw gaat daarom circulair gesloopt worden. Dat betekent dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de materialen die vrij komen uit de sloop. Sommige materialen uit het oude gebouw worden opnieuw gebruikt in het nieuwe zwembad. En wat daar niet meer toe te passen is, wordt via marktplaats te koop aangeboden aan de inwoners van Harderwijk. Op die manier krijgen goede materialen uit De Sypel een tweede leven en wordt er bespaard op het gebruik van nieuwe grondstoffen en materialen.

Afhalen gekochte spullen
Naast een stalen hek, diverse deuren, kozijnen en plafondplaten worden wasbakken, kranen, zitbankjes en zelfs badtrapjes aangeboden. Wanneer de koop is gesloten zijn op de zaterdagen 17 en 24 april de goederen af te halen. In 2022 volgt een tweede verkoopronde met materialen uit twee andere te slopen baden.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):

14-1-2021 Frisialaan 48: uitbreiden woning achterzijde en dakkapel (zijgevel)
15-1-2021 Paasloweg 7: kappen 2 bomen
16-1-2021 Zuiderzeepad 1: kappen 5 bomen
18-1-2021 Korhoenlaan 1-178: kappen 2 bomen
18-1-2021 Boslaan 2A-65: kappen 3 bomen
18-1-2021 Ceintuurbaan, perceel D9066: geluidsscherm
18-1-2021 Biesteweg 2: kappen 2 bomen
19-1-2021 Glindweg 16: paardenbak met verlichting
19-1-2021 Lage Enkweg 33: tijdelijke woonunit in strijd regels ro
19-1-2021 Lorentzstraat 20: 3e inrit
18-1-2021 Kennedylaan 2: erfafscheiding
19-1-2021 Weegbreemeen 17: dakkapel (voorzijde)
20-1-2021 Bovenweg 1: kappen 4 bomen
21-1-2021 Parallelweg 26-220: kappen 1 boom

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.

Verleende vergunningen Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):


18-1-2021 Hierdenseweg 13-17: reclame (2x)
18-1-2021 Hierdenseweg 21-23: verbouwen woongedeelte en entree in strijd regels ro
18-1-2021 Lorentzstraat 35: reclame (2x)
18-1-2021 Kerkstraat 6: zonnepanelen
18-1-2021 Molenweg 10: kappen 2 bomen
18-1-2021 Sonnevancklaan 7: kappen 1 boom
19-1-2021 Nassaulaan 2: nokverhoging (achterzijde) en dakkapel (voorzijde)
20-1-2021 Triasgracht 21: uitbreiden woning
21-1-2021 Triasgracht 7: uitbreiden woning
21-1-2021 Zeestraat 38: inrit
21-1-2021 Parallelweg 26-151: kappen 11 bomen
21-1-2021 Coolwagenhof 1: inrit

Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Benoeming M. van der Mannen tot lid van de Gemeenteraad

De voorzitter van het centraal stembureau benoemde op 21 januari de heer M. van der Mannen als raadslid voor GroenLinks. De vacature was ontstaan door het vertrek van mevrouw Y. Klein Rouweler.

Verschil tussen benoeming en toelating raadsleden
Nadat de voorzitter van het centraal stembureau een kandidaat benoemt, heeft de kandidaat 28 dagen de tijd om te beslissen of hij of zij de benoeming aanneemt. Vervolgens onderzoekt de gemeenteraad of de kandidaat voldoet aan de vereisten voor het lidmaatschap en als raadslid kan worden toegelaten. Benoeming als raadslid betekent dus niet per definitie dat de betreffende kandidaat zitting neemt in de raad. Hiervoor moet de benoemde eerst als raadslid worden toegelaten. Ook kan het zijn dat de kandidaat de benoeming niet aanneemt. In dat geval benoemt de voorzitter van het centraal stembureau een nieuwe kandidaat.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld. Verdaging reguliere procedure:

- Donkerstraat 6: restaureren vloer (GM); 15-3-2021.

Aanvraag omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor nieuwbouw De Roef

Burgemeester en wethouders zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor de nieuwbouw van multifunctioneel centrum De Roef, Zuiderzeepad 1. In het gebouw krijgen de volgende bestaande en nieuwe functies een plek:

- zaalverhuur voor gebruik verenigingen/bedrijven/scholen/muziekles en dergelijke
- kantoor (Zorgdat)
- keuken (voor gezamenlijke activiteiten)
- medisch (huisartsen/verloskundigen/psychologen/fysiotherapeuten/diëtiste)
- dagactiviteiten dementerende ouderen
- dansschool
- theater-/danszaal met podium
- ondergeschikte horeca ten dienste van de functies in het gebouw

De ontwerpomgevingsvergunning Stadsweiden–De Roef ligt met ingang van 28 januari gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de Burgemeester en wethouders. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mevr. C. van den Bedem, tel. 0341 411 911.

De ontwerpomgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.OV00265-0001) kunt u raadplegen op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.OV00265-0001 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/).

Bestemmingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 181

De gemeenteraad heeft op 7 januari het bestemmingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 181 gewijzigd vastgesteld. Met het bestemmingsplan wordt de huidige bestemming Gemengd uit het bestemmingsplan Drielanden – Groene Zoom voor het perceel Fokko Kortlanglaan 181 overgenomen met dien verstande dat:

- de mogelijkheid van het realiseren van een bedrijfswoning nu is uitgesloten
- de maximale oppervlakte aan gebouwen is opgenomen in de planregels i.p.v. op de verbeelding
- de bestemming van de toegangsweg/fietspad wijzigt van gemengd naar groen

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld, in die zin dat de dubbelbestemming leiding – hoogspanning in de verbeelding is opgenomen.

Het bestemmingsplan ligt met ingang van 28 januari gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:

- die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad
- aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend
- die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan

Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 0341 411 911.

Het plan (NL.IMRO.0243.BP00258-0002) kunt u raadplegen op de landelijke website:

www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00258-0002 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/FEC6EEDA-ACC8-438A-AA5A-576B4B2311D9/).

Bestemmingsplan Buitengebied – De Dennenhoek

Het bestemmingsplan Buitengebied – De Dennenhoek is onherroepelijk geworden. Het bestemmingsplan (NL.IMRO.0243.BP00226-0002) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00226-0002. (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/2DD925B2-9305-44FE-9FD2-A94DBAD1189A/). Informatie: domein Ruimte, mevr. C. van den Bedem, tel. 0341 411 911.