Gemeenten sturen brandbrief naar Provincie

Samen met 6 andere gemeenten in de regio heeft Harderwijk deze week een brandbrief gestuurd aan de Provincie Gelderland. Zij vraagt hierin de dringende hulp van de Provincie bij de uitbreiding van het onderstation om aan de elektriciteitsbehoefte in Harderwijk en omstreken te kunnen blijven voldoen.

Help ons de stroomvoorziening op de Noordwest-Veluwe te blijven garanderen!

De uitbreiding dreigt ernstige vertraging op te lopen door de niet te voorkomen stikstofuitstoot die uitbreiding met zich meebrengt. Wanneer niet wordt uitgebreid komt de energievoorziening van huishoudens en bedrijven in de regio in gevaar.
 
Geen nieuwe woningen en bedrijven als het onderstation niet kan worden uitgebreid
Niet alleen komt de energievoorziening in gevaar, ook het bouwen van woningen en bedrijventerreinen zal stagneren, immers er kunnen geen nieuwe energieaansluitingen meer plaatsvinden. Daarnaast zullen de energiedoelstellingen van de RES (Regionale Energie Strategie) – welke ook zijn vastgesteld door de Provincie – in gevaar komen. In deze RES staat hoe de regio een bijdrage wil leveren aan het Klimaatakkoord. Duurzame (grootschalige) opgewekte energie moet immers ook aangesloten worden op  het onderstation.
 
Ze gaan graag in gesprek over maatwerk of creatieve oplossingen
In de brief, die mede ondertekend is door de gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten, wordt gevraagd om samen tot een oplossing te komen; in maatwerk of creatieve oplossingen. Ze gaan hierover graag met de Provincie in gesprek.

Brandbrief Provincie Gelderland, t.a.v. het college van Gedeputeerde Staten

25 januari 2023

Hulp gevraagd: energievoorziening Noordwest-Veluwe in gevaar door stagnatie uitbreiding onderstation

Geacht college van Gedeputeerde Staten,

Wij vragen uw dringende hulp Om de stroomvoorziening van de Noordwest-Veluwe te blijven garanderen, is uitbreiding van het onderstation in Harderwijk nodig. Door de huidige stikstofproblematiek dreigt dit bouwproject echter vertraging op te lopen, met verregaande consequenties voor de energievoorziening in de hele regio. Dit bouwproject kan namelijk niet zonder stikstofuitstoot worden uitgevoerd: de AERIUS berekening levert een depositieresultaat op van 4.0 tot 5.0 mol/ha/jr.

Negatieve effecten voor doelstellingen in de volle breedte
Als het bouwproject niet deze zomer kan starten, dan komt de energievoorziening van huishoudens en bedrijven in de regio Noordwest-Veluwe in gevaar. Ook het bouwen van woningen en regionale bedrijventerreinen in deze regio zal stagneren en de RES-doelstellingen zullen in gevaar komen. Er ontstaat een zogenaamd negatief domino-effect wat doelstellingen van provincie en gemeenten in de volle breedte raakt.

Mogelijke oplossing
Wij vragen uw hulp om samen met ons tot een oplossing te komen. Graag zouden wij met u om tafel gaan om te kijken naar mogelijkheden, maatwerk of creatieve oplossingen. Zelf zien wij intern salderen binnen de regio Noordwest-Veluwe, in plaats van binnen het projectplangebied, als mogelijke oplossing. Maar dit bespreken we graag met u.

Medewerking vanuit de regio
De gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten zijn mede-ondertekenaars van deze brief en zijn bereid medewerking te willen verlenen aan het zoeken naar de oplossing met de provincie Gelderland en de gemeente Harderwijk.

Waarom andere wegen geen oplossing bieden
Er is reeds gekeken naar mogelijkheden van extern salderen. Deze optie zal vertraging opleveren omdat dit Wnb-vergunningsplichtig is. Deze procedure neemt een jaar in beslag. Dat zou direct problemen opleveren in het project, maar ook voor de aansluitingen op bedrijventerreinen en huizen. Het gaat dan om reeds gerealiseerde en nog te realiseren nieuwbouwwoningen in de regio. Ook is onderzocht of intern salderen binnen het projectplan mogelijk is door stikstofcompensatie te bereiken bij de omliggende sportvelden. Dit blijkt echter te weinig op te leveren.

Het onderstation
Het 150/20KV onderstation is op dit moment al een van de belangrijkste knooppunten in het totale netwerk van de regio Veluwe-Noord. Al in 2012 is de uitbreiding van het onderstation in Harderwijk in gang gezet om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag aan energie en de bouw stond gepland voor april 2023. Naar aanleiding van de Porthos-zaak heeft Liander de genoemde AERIUS-berekening uitgevoerd voor de voorbereidings- en bouwwerkzaamheden. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de inzet van groot materieel wat niet elektrisch aangedreven is. Na afronding van de planologische procedure, zal de bouwtijd naar verwachting een jaar in beslag nemen. De planning was en is om het uitgebreide onderstation begin 2024 in bedrijf te nemen.
Wij hopen dat u de urgentie van onze hulpvraag ziet en dat u de wil uitspreekt om samen met ons in de komende weken naar een oplossing te zoeken. We komen graag met u in contact.

Mede namens de colleges van B&W van de gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten,

Met vriendelijke groet, Burgemeester en wethouders van Harderwijk,

de heer J.P. Wassens (secretaris)
de heer H.J. van Schaik (burgemeester)