Gemeenteberichten Harderwijk en Hierden week 44

Met deze week: Watertappunten afgesloten, gratis ophaalservice snoeihout, takken en blad en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Onderzoek koopgedrag winkelend publiek van start

Gemeente Harderwijk doet mee aan een grootschalig onderzoek naar koopgedrag van winkelend publiek. Het onderzoek wordt door I&O Research uitgevoerd voor meer dan 60 gemeenten in Oost Nederland.
 
Deelnemers gezocht

In oktober zijn ook inwoners uit Harderwijk door de provincie Gelderland uitgenodigd om mee te doen. Inwoners die geen brief hebben gekregen, maar wel graag willen meedoen kunnen de vragenlijst invullen via www.startvragenlijst.nl/koopgedrag. Onder alle deelnemers van het onderzoek worden 50 cadeaubonnen van € 25 verloot.
 
Privacy is gewaarborgd

Het onderzoek brengt in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen. Ook wordt gekeken hoe tevreden inwoners zijn over de verschillende aankooplocaties. De privacy van deelnemers is gewaarborgd in overeenstemming met de nieuwe privacywetgeving (AVG). Antwoorden van deelnemers zijn niet gekoppeld aan hun woonadres en worden uitsluitend gebruikt voor het Koopstromenonderzoek Oost-Nederland 2019.
 
Meer informatie?

Voor meer informatie over het onderzoek is er de website www.kso2019.nl. Mailen kan naar [email protected]

Vrijwillige vuurwerkvrije zone

Dieren, zieke mensen, jonge kinderen: zij kunnen vuurwerk als overlast ervaren. Wilt u een vrijwillige vuurwerkvrije zone in uw buurt? Bespreek het met uw buurtbewoners en vraag het voor 1 december aan bij de gemeente. Meer info: harderwijk.nl/jaarwisseling.

Watertappunten afgesloten

Vanaf 4 november zijn de openbare kranen voor drinkwater afgesloten. De gemeente doet dat om te voorkomen dat de kranen  in de herfst- en winterperiode bevriezen. In het voorjaar zijn de watertappunten weer beschikbaar. De openbare drinkwaterkranen staan op de volgende plekken.  Klaproospad, Leuvenumseweg, Luttekepoortstraat, Markt, Operettedreef, Palmbospad, Hierdenseweg en voor het Huis van de Stad.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 7 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Begroting 2020-2023. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Opening Hersenletselweek

In Harderwijk leven 1800 mensen iedere dag met de gevolgen van (niet-aangeboren) hersenletsel. De impact op het dagelijkse leven voor hen en de naasten is groot, want hersenletsel krijg je nooit alleen. Het is vaak lastig om de juiste hulp te vinden. Daarom heeft InteraktContour in Harderwijk samen met Cultuurkust, Zorgdat, Landstede MBO en Hersenz het initiatief genomen om de week van 28 oktober t/m 1 november 2019 uit te roepen tot ‘Hersenletselweek Harderwijk’. 
 
Maandag 28 oktober opende wethouder Gert Jan van Noort de Breinfestijn informatiemarkt en de fototentoonstelling in het Huis van de Stad. Wethouder Van Noort; "Communiceren kun je op vele manieren. Hoe mooi is het dat persoonlijke verhalen ook met foto’s verteld kunnen worden." Het Breinfestijn is dé verzamelplaats voor hulp en ondersteuningsmogelijkheden in Harderwijk op het gebied van hersenletsel. Informatie: interaktcontour.nl/hersenletselweek. Bekijk ook de video

Dag van de Mantelzorg

Vrijdag 8 en dinsdag 19 november is de Dag van de Mantelzorg. Op deze dagen organiseert Servicepunt Mantelzorg Harderwijk en Ermelo twee activiteiten als blijk van waardering voor mantelzorgers. Los van uw woonplaats kunt u kiezen voor één van onderstaande activiteiten. U kunt ook een andere mantelzorger meenemen.
 
Hightea met muziek
Vrijdag 8 november, van 15.00 tot 17.00 uur
WOC de Aanleg, Albert Verweyplein 30 in Harderwijk
Aanmelden: tot uiterlijk 1 november
 
Ontmoeting met broodmaaltijd en optreden van MiXsing
Dinsdag 19 november, vanaf 17.30 uur (optreden Mixsing start 19.30 uur)
Landgoed Veldwijk, locatie Beukenrode en Lukaskerk in Ermelo
Aanmelden: tot uiterlijk 11 november
 
Aanmelden het liefst per mail: [email protected] of mantelzorg@welzijnermelo. Vermeld daarbij uw naam, woonplaats en telefoonnummer, aan welke activiteit u deel wilt nemen, via welke organisatie u uitgenodigd bent, of u een andere mantelzorger meeneemt en of u dieetwensen of allergieën heeft. Aanmelden kan ook telefonisch bij de receptie van Zorgdat: 0341 434 656.

Van jeu de boulesbaan aan de Amstel, naar baan aan het Waterfront

Twee bewoners, één uit de binnenstad en de ander uit het Waterfront, beleefden mooie momenten bij de jeu de boulesbaan aan de Amstel in Amsterdam. Met een bont gezelschap speelden zij daar, naast café Hesp, regelmatig het gezelschapsspel petanque  (de Provençaalse variant van jeu de boules). Winnen is het niet doel. Het is vooral een middel van ontmoeting. Gezellig met elkaar bij een spel samen de tijd doorbrengen.
 
De juiste persoon vinden in het Huis van de Stad die kon helpen een jeu de boulesbaan in Harderwijk te verwezenlijken, bleek niet moeilijk. Ook de eis medebewoners te vinden die een rol in het onderhoud van de baan toezegden, was snel geregeld. De passantenhaven bleek de ideale plek voor de baan te zijn. Na ruim een jaar verder, waarbij zelfs een grote Plataan bij is gepland, is het plaatje compleet. De spelers brachten er al menig uurtje door. En volgens hen is de zonsondergang op deze plek schitterend.
 
Hebt u goede ideeën, ziet u kansen, ervaart u knelpunten in uw wijk? Of wilt u zich inzetten voor uw straat, buurt of wijk? Neem dan contact op met uw wijkmanager via Harderwijk.nl/wijkmanagers. Harderwijk zijn wij Samen! Lees het volledige artikel op www.harderwijk.nl/actueel. 

Gratis ophaalservice snoeihout, takken en blad op dinsdag 5 november en 3 december

Ook dit najaar kunt u gratis uw grof tuinafval, zoals snoeihout takken en blad, laten ophalen. Dit kan op dinsdag 5 november en 3 december. Wilt u hier gebruik van maken? Meldt u zich dan uiterlijk op vrijdag voorafgaand aan de ophaaldag vóór 12.00 uur aan bij ABL Boomverzorging, mail naar [email protected] of bel 0318 614 227.
 
Spelregels
  • Bundel het tak- en snoeihout in bundels van maximaal 1 meter lengte en met een gewicht van maximaal 25 kilo per bundel.
  • Per keer mag u maximaal 2 m3 tak- en snoeihout aanbieden.
  • Biedt géén dikke boomstammen, stronken, bielzen, tuinmeubelen en grond aan.
  • Doe bladafval in vuilniszakken. Ander tuinvuil dan bladeren mag niet in de vuilniszakken zitten (de plastic vuilniszakken worden door de inzamelaar gescheiden van het tuinvuil).
  • Zet het tuinafval op de ophaaldag voor 07.30 uur langs de weg.
  • Indien het aangeboden grof tuinafval niet op deze manier wordt aangeboden, kan het niet worden meegenomen. Voor vragen en of informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].

Blad in korven

Helpt u mee om het blad van de gemeentebomen dat in uw tuin, straat of stoep ligt te verzamelen? Kijk voor de spelregels op harderwijk.nl/actueel. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 18-10-2019 Korhoenlaan 1-90: kappen 1 boom
  • 17-10-2019 Frisialaan 1: verbouwen woning
  • 17-10-2019 Karel Doormanlaan 14: schuurtje
  • 18-10-2019 Lageweg 17: kappen 5 bomen
  • 22-10-2019 Varenweg 45: verbouwen woning
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 21-10-2019 Vuldersbrink 65: doorbraak tussen 2 panden
  • 21-10-2019 Harderwijkerweg 266: strijdig gebruik (kerstbomenverkoop)
  • 22-10-2019 Kienderkamp 17: carport in strijd regels ro
  • 23-10-2019 Varenweg 2: aanpassen inrit
  • 23-10-2019 Fokko Kortlanglaan 223: terreinverlichting
  • 24-10-2019 Meerkoetmeen 14: dakkapel (achterzijde)
  • 24-10-2019 Achterste Wei 3: 2x winkelwagenoverkapping in strijd regels ro en reclame
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende Exploitatievergunning
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een Exploitatievergunning heeft verleend: 
'Ben de Wit t.h.o.d.n. Domino's Pizza Harderwijk', Vondellaan 90, 3842 EJ te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 22 oktober 2019.
 
De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen vanaf 30 oktober 2019 tot en met 4 december 2019 ter inzage. Wanneer u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de afdeling bijzondere wetten via tel. 411 911. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA  Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.
 
Meerjarige evenementenvergunning
Het college en de burgemeester kunnen voor bepaalde jaarlijks terugkerende evenementen een vergunning verlenen die drie jaar achter elkaar gebruikt mag worden. De organisator van Harderwijk op IJs  van 29 november 2019 tot en met 4 januari 2020 op de Markt heeft aangegeven in aanmerking te willen komen voor een vergunning voor 2019, 2020 en 2021. De aanvraag evenementenvergunning ligt tot en met 13 november 2019 ter inzage in de Stadswinkel. Voor meer informatie kunt u mailen naar [email protected] of bellen met de gemeente, tel.  411 911.  
 
Wijzigingsplan Waterfront-Zuid – Kop van de Bakens
Burgemeester en wethouders hebben op 22 oktober het wijzigingsplan Waterfront-Zuid – Kop van de Bakens vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt de realisatie van een woongebouw bestaande uit maisonnettes, appartementen en studio's op de locatie Kop van de Bakens mogelijk. De locatie is globaal gelegen tussen de N302, Noorderhoofd en jachthaven De Knar. Dit wijzigingsplan dient in samenhang met het uitwerkingsplan Waterfront Zuid – Kop van de Bakens (NL.IMRO.0243.UP00230-0002) te worden gelezen.
 
Het wijzigingsplan ligt met ingang van 31 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde wijzigingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
-        die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de burgemeester en wethouders;
-        aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;
-        die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00231-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: https://services.meerinzicht.nl/HWK/RO/plannen/NL.IMRO.0243.WP00231-/NL.IMRO.0243.WP00231-0002/) of op www.harderwijk.nl/plannenwaterfront. Informatie: domein Ruimte, mw. K. van der Schot, tel. 411 911.
 
Uitwerkingsplan Waterfront-Zuid – Kop van de Bakens
Burgemeester en wethouders hebben op 22 oktober het uitwerkingsplan Waterfront-Zuid – Kop van de Bakens vastgesteld. Het uitwerkingsplan maakt de realisatie van een woongebouw bestaande uit maisonnettes, appartementen en studio's op de locatie Kop van de Bakens mogelijk. De locatie is globaal gelegen tussen de N302, Noorderhoofd en jachthaven De Knar. Dit uitwerkingsplan dient in samenhang met het wijzigingsplan Waterfront Zuid – Kop van de Bakens (NL.IMRO.0243.WP00231-0002) te worden gelezen
 
Het uitwerkingsplan ligt met ingang van 31 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde uitwerkingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
-        die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de burgemeester en wethouders;
-        aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;
-        die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.UP00230-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden:
services.meerinzicht.nl/HWK/RO/plannen/NL.IMRO.0243.UP00230-/NL.IMRO.0243.UP00230-0002/) of op www.harderwijk.nl/plannenwaterfront.
Informatie: domein Ruimte, mw. K. van der Schot, tel. 411 911.
 
Meerjarige evenementenvergunningen
Het college en de burgemeester kunnen voor bepaalde jaarlijks terugkerende evenementen een vergunning verlenen die drie jaar achter elkaar gebruikt mag worden. De organisator van de Kerstmarkt in de Regenboogkerk heeft aangegeven in aanmerking te willen komen voor een vergunning voor 2019, 2020 en 2021. De aanvraag evenementenvergunning ligt tot en met 15 november 2019 ter inzage in de Stadswinkel. Voor meer informatie kunt u mailen naar [email protected] of bellen met de gemeente, tel. 4119 11.  
 
Milieumeldingen
Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
 
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 16-10-2019: Marijkelaan 9, 3843 CD in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woningcomplex
  • 21-10-2019: V.O.F. Beelen, Molenweg 15, 3849 RK in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit een agrarisch bedrijfsgebouw
  • 22-10-2019: Heinsiuslaan 46, 3843 WT in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.