Gemeentebelang Harderwijk-Hierden constateert een onveilige situatie met asielzoekers

Asielzoekers zorgen meer en meer voor onveilig gevoel bij omwonenden bij het AZC in Harderwijk – Bert Holleman, raadslid voor Gemeentebelang, is boos over het derde steekincident in korte tijd waarbij bewoners van het Harderwijkse AZC betrokken zijn. 

“Wat ik het ergste vind, is dat de veiligheid van omwonenden en andere inwoners van Harderwijk en Hierden nu ook in gevaar komt!

De incidenten vinden nu niet alleen meer op het terrein plaats, maar ook buiten de hekken van het AZC. Op Hemelvaartsdag vond een steekincident plaats op het voetbalveld naast de ingang. Afgelopen woensdagavond op het terrein zelf en zaterdagavond bij het tankstation op de Hoofdweg. Hoe kan het nu zo zijn dat we voor de derde keer in 6 weken tijd worden geconfronteerd met een steekincident waarbij bewoners van het AZC aan de Graaf Ottolaan bij betrokken zijn?”

Direct omwonenden deponeren al jaren klachten over plunderende bewoners en steekincidenten komen regelmatig voor. Sommige van deze incidenten verschijnen op de alarmeringen-app en daarna meestal in de media. Maar niet altijd. Volgens inwoners van de Graaf Ottolaan en Prins Mauritslaan verschijnen er vaker politie en ambulance op het terrein dan dat daar melding van wordt gemaakt.

“De zogenaamde stille meldingen mogen van ons niet meer plaatsvinden, vindt Mark de Lange, steunfractielid voor Gemeentebelang. Wij willen duidelijkheid voor de veiligheid van direct omwonenden. Deze mensen durven hun kinderen niet meer alleen buiten te laten spelen in de speeltuin recht voor hun huizen! Deze mensen durven hun kinderen niet meer alleen buiten te laten spelen in de speeltuin recht voor hun huizen! Maar ook voor de rest van de gemeente moet er duidelijker worden wat er gebeurt op de Graaf Ottolaan. Je moet er toch niet aan denken dat je met je kinderen aan de wandel bent door de buurt en dat er ineens asielzoekers met messen rondzwaaiend met elkaar beginnen te vechten."

Holleman vult dit aan: “Wij hebben bij de raads- en commissievergaderingen over de verlenging van de overeenkomst met het COA altijd gepleit voor een beëindiging van deze overeenkomst. 5 jaar asielzoekers in onze gemeente is voor Gemeentebelang genoeg geweest. Helaas stonden wij daar alleen in. De andere 8 partijen wilden graag nog eens 5 jaar asielzoekers huisvesten in Harderwijk. Ik denk dat onze vooruitziende blik terecht is geweest. De 3 steekincidenten met bewoners van het AZC van de afgelopen weken tonen aan dat het niet sociaal is om asielzoekers te huisvesten in onze gemeente, maar asociaal. Onze eigen inwoners beginnen bang te worden.”

Sinds de komst van het asielzoekerscentrum aan de Graaf Ottolaan hebben er regelmatig incidenten plaatsgevonden. Volgens omwonenden zijn diefstal en geweld schering en inslag in het AZC. Dit komt volgens de omwonenden vooral door de alleenstaande mannen die er verblijven. De gezinnen die er wonen, zorgen voor weinig overlast. Een omwonende die met ons sprak geeft aan: “Die ouders met kinderen die hun thuisland ontvluchten omdat ze bang zijn te worden vermoord, die komen hier en gedragen zich zoals je zou verwachten. Die zorgen niet voor overlast.” 

Holleman: “Misschien moeten we de burgemeester de opdracht geven om bij de politieapparaat en het COA eens op te vragen hoeveel incidenten er hebben plaatsgevonden vanaf de opening van het AZC. Ook is het interessant om te meten of de ingediende klachten overeenkomen met de geregistreerde klachten.”

Lees ook:
Steekincident bij BP tankstation in Harderwijk
Vechtpartij bij AZC in Harderwijk