Gemeente wil met Veldboom en BPD ontwikkeling Nieuw Weiburg oppakken

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk wil een zogeheten bouwclaimovereenkomst afsluiten met de twee projectontwikkelaars BPD Ontwikkeling BV en Veldboom Vastgoed BV.

De publiek-private samenwerking moet leiden tot de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel Nieuw Weiburg, vlakbij het trein- en busstation

Zowel BPD, Veldboom als de gemeente Harderwijk hebben in het gebied Nieuw Weiburg grond in hun bezit. Samen zo’n tien hectare. De gemeente wil graag het gebied als één geheel ontwikkelen. De bedoeling is dat er zowel woningen en appartementen worden gebouwd als kantoren, winkels, restaurantjes, zorg- en onderwijsinstellingen en plekken om te gezellig te verblijven.

De gemeente denkt dat dit alleen goed gaat lukken als de drie partijen nauw met elkaar gaan samenwerken. Daarover moeten ze dan eerst nadere afspraken maken, die vervolgens in een intentieovereenkomst worden vastgelegd. De gemeente heeft wel wat harde eisen vooraf. Zo moet het hele gebied zó worden bebouwd, dat het past in de door de gemeente al eerder opgestelde ruimtelijke visie. En het ook al eerder vastgestelde grote sociale woningbouwprogramma voor het gebied moet worden uitgevoerd samen met woningbouwcorporaties.

De gemeente wil in het gebied ook een warmtenet, dat de woningen en woongebouwen in het nieuwe stadsdeel gaat voorzien van energie. Uit een al afgeronde studie naar de haalbaarheid blijkt dat zo’n warmtenet kansrijk is, maar kan alleen als het gebied in z’n geheel wordt ontwikkeld, waarbij de warmte en kou tussen de te bouwen gebouwen kan worden uitgewisseld.

De drie partijen zijn al lange tijd in gesprek hoe ze Nieuw Weiburg het beste kunnen bouwen. De afspraken zijn dan ook zo goed al rond. Wel moet de gemeente vooraf het voornemen om intensief samen te werken bekend maken. Onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst is namelijk dat de twee bedrijven straks – nadat de gemeente eerst de grond bouw- en daarna woonrijp heeft gemaakt – de woningen en gebouwen op de gemeentelijke grond mag bouwen. Andere bouwbedrijven komen er dan dus niet meer aan te pas. Normaal gesproken moeten andere partijen ook kunnen meedingen naar zulke overheidsopdrachten, maar hier dus niet.