Gemeente wil af van horeca-exploitant van sportcomplex De Sypel

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk wil niet langer verder met de exploitant van het Sportcafé De Sypel en de buitenhoreca van het gemeentelijk sportcomplex De Sypel.

Reden voor het opzeggen van de huurovereenkomst is dat er ‘vele incidenten’ plaatsvonden, waarbij diverse horecabezoekers aangaven zich ‘niet prettig bejegend’ te voelen, of omdat ze niet terecht konden in het Sportcafé, omdat die – tegen met de gemeente gemaakte afspraken in - door de exploitant gesloten was

Dat blijkt uit antwoorden die B en W geven op (herhaalde) schriftelijke vragen van de raadsfractie van Harderwijk Anders, waar opmerkelijk genoeg de broer van de bewuste exploitant van deel uitmaakt.

Binnen de raadsfractie van Harderwijk Anders wilde men half augustus al de precieze redenen weten waarom de gemeente de huurovereenkomst met de exploitant van Sportcafé De Sypel wilde beëindigen. Die had een paar weken eerder, op 14 juni, een brief met de huuropzegging ontvangen. In de brief stond al dat ‘incidenten’ en een ‘onregelmatige’ exploitatie de redenen waren om de huur per juni van het volgende jaar op te zeggen.

Met schriftelijke vragen wilde de raadsfractie bij de gemeente nadere uitleg over de huuropzegging. Zoals om welke incidenten het ging en of de exploitant wel schriftelijk was gewezen op de onregelmatige exploitatie. Ook wil Harderwijk Anders weten of het opzeggen van de huurovereenkomst wel is besproken met ‘belangrijke gebruikers van het sportcentrum’ als Unitas en VVH en waarom de gemeente wel of niet de opvattingen van deze gebruikers heeft betrokken bij haar besluit.

B en W antwoorden nu dat dat de gemeente Harderwijk na het aflopen van de huidige overeenkomst in juni volgend jaar niet met de huidige exploitant verder wil, vanwege de onprettige bejegening van bezoekers en omdat het Sportcafé te pas en te onpas gesloten was. Daarover zijn volgens B en W ‘in het verleden meerdere gesprekken’ met de exploitant gevoerd. In april wilde de gemeente daarom concrete afspraken maken ‘over gedrag, openstelling en samenwerking’. Uit de antwoorden van B en W blijkt dat die gesprekken over verbeterafspraken ‘moeizaam’ verliepen, terwijl ‘tegelijkertijd vele nieuwe klachten binnenkwamen van gebruikers van het sportcomplex over de exploitatie van het sportcafé en die met name betrekking hebben op de eenzijdige sluiting door de exploitant van de horeca’.

De exploitant had met de gemeente de afspraak gemaakt dat wanneer het bezoekersaantal te klein is voor een rendabele openstelling, hij in overleg met de gemeente het sportcafé mocht sluiten. Dat hij de tent sloot zonder dit vooraf met de gemeente te communiceren neemt de gemeente hem kwalijk: “Het strookt in het geheel niet met het dienstverleningsniveau dat de gemeente voor het sportcomplex De Sypel voor ogen heeft”.

“Er is onvoldoende vertrouwen in verbetering”, concludeert de gemeente. “De klachten over de houding en het gedrag van exploitant en de exploitatie van de horeca stralen daarmee niet alleen af op onze dienstverlening, maar hebben ook betrekking op de onderlinge samenwerking tussen huurder en verhuurder”.

De gemeente heeft ondertussen alle klachten geregistreerd, zodat de raadsfractieleden van Harderwijk Anders ze – weliswaar onder geheimhouding - kunnen inzien.