Gemeente vestigt voorkeursrecht op gronden in Nieuw Weiburg

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk heeft het (voorlopige) voorkeursrecht gevestigd op een zestal grondpercelen in Nieuw Weiburg, de toekomstig nieuwbouwwijk in Harderwijk tussen het NS-station en het streekziekenhuis St Jansdal.

Met het vestigen van het voorkeursrecht wil de gemeente voorkomen dat er met de grond gespeculeerd wordt, waardoor huizen en appartementen die erop worden gebouwd dan onbetaalbaar duur worden

Het maandag genomen besluit van B en W van Harderwijk heeft in eerste instantie een geldigheidsduur van drie maanden, dus tot 20 juni. Binnen die tijd moet de gemeenteraad het besluit officieel bekrachtigen. Dan geldt een nieuwe, langere termijn. Wil een grondeigenaar binnen die periode zijn grond verkopen, dan moet hij die eerst te koop aanbieden aan de gemeente.

Gemeenten mogen bij wet het voorkeursrecht vestigen op grondstukken. Dat geeft ze de tijd om rustig een mooi n gedragen plan te maken voor een gebied, zonder dat tussentijds de grondprijzen flink stijgen als bekend wordt dat er bijvoorbeeld woningen op gebouwd mogen worden. In het (verre) verleden is het bijvoorbeeld gebeurd dat grondspeculanten boeren in het huidige Drielanden benaderden om hun weilanden aan hen te verkopen. De grond is toen deels voor heel veel meer geld verkocht aan projectontwikkelaars die er woningen wilden bouwen. Ook gingen speculanten zelf woningbouwprojecten opzetten.

De gemeente Harderwijk heeft haar lesje toen wel geleerd en is duidelijk van plan om voortaan zelf de regie te houden op bouwplannen binnen haar gemeentegrenzen. B en W hebben de gemeenteraad deze week per brief ingelicht over hun besluit. In die brief kondigen ze aan om voor het aflopen van de termijn van drie maanden te komen met een voorstel aan de raad om het voorkeursrecht te vestigen voor een periode van drie jaar. Binnen die drie jaar krijgt de gemeenteraad een bestemmingsplanwijziging voor Nieuw Weiburg voorgelegd, belooft het college ook. Als de raad dat nieuwe bestemmingsplan vaststelt, start automatisch ook een nieuwe periode voor het voorkeursrecht van maar liefst tien jaar.

Het college van B en W heeft de betreffende grondeigenaren deze week meteen per brief op de hoogte gebracht van haar besluit dat er nu een voorkeursrecht op hun grond ligt. In die brief wordt uitgelegd dat wanneer ze hun grond willen verkopen, ze die grond dus eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Die kan dan nog altijd beslissen of ze die grond wel of niet zelf willen hebben. Ziet de gemeente dan af van aankoop, dan mag de grond alsnog aan andere marktpartijen worden verkocht.

Harderwijk heeft al ambitieuze plannen voor het gebied Nieuw Weiburg, al zijn die nog niet concreet uitgewerkt. Behalve woningen en appartementencomplexen, bij elkaar opgeteld zo’n 1100, komt er ook nieuwbouw voor scholen (Landstede), kleinschalige bedrijven, winkels, kantoren, maatschappelijke instellingen en zorginstellingen. In januari 2023 stelde de gemeenteraad de basisuitgangspunten voor het nieuwbouwgebied vast. En afgelopen januari stelden B en W de nota vast met uitgangspunten. Het nu nog grotendeels braakliggende terrein moet een ‘hoogwaardige verbinding’ vormen tussen station en binnenstad. De raad buigt zich binnenkort over deze nota.

De plannen worden ontwikkeld in samenwerking met de projectontwikkelaars Veldboom en BPD, die samen met de gemeente de meeste grond al in bezit hebben. Alleen het meest noordelijk gelegen stuk is nog altijd in bezit van Parlevliet en Van der Plas. Juist op dit stuk grond, zo’n anderhalve hectare groot, wil de gemeente benutten voor de bouw van een flatgebouw van zestien bouwlagen, dat zo’n 54 meter hoog moet worden en daarmee meteen ook het hoogste gebouw van Harderwijk wordt.