Gemeente tikt 384.000 euro af voor fusie podiumclubs

Harry Schipper – De voorgenomen fusie tussen de Stichting Podia Harderwijk (SPH) en Stichting Stad als Podium (SaP) tot de fusie-organisatie SaP is nagenoeg rond.

Om de fusiekosten te dekken en nieuwe stichting een goede start te geven stellen B en W de gemeenteraad voor om de nieuwe stichting een kwart miljoen euro subsidie te geven

Bovendien hoeft het nieuwe stichtingsbestuur de 134.000 euro aan subsidie-overschotten uit de jaren 2021 en 2022 niet aan de gemeente terug te betalen. Anders kan de nieuwe stichting niet met een positief vermogen van start gaan, zo stellen B en W.

De fusie is eigenlijk het gevolg van het al in 2017 genomen raadsbesluit om de podiumkunsten in Harderwijk voortaan te laten programmeren door SaP. Tegelijk werd toen besloten om de subsidie, die tot die tijd altijd naar SPH ging, per 2020 stop te zetten. Ondanks de vertraging, vooral veroorzaakt door corona, ontwikkelde SaP zich de jaren erna van een projectorganisatie tot een volwaardige stichting die jaarrond de podiumkunsten in Harderwijk programmeert op binnen- en buitenlocaties die passen bij die programmering.

Toch kreeg de SPH nog tot 1 januari van het vorig jaar subsidie. Dat was nodig omdat de gemeenteraad de ‘middentheaterfunctie’ in stand wilde houden. Ook had de gemeente eerder al bestuurlijk toegezegd dat de gemeente garant zou staan voor personeel van SPH dat niet plaatsbaar was in de nieuwe organisatie. Door beide podiumstichtingen te laten fuseren was het mogelijk om de kennis en expertise van SPH te behouden. De nieuwe stichting gaat verder onder dezelfde naam als SaP, waarmee de fusiepartners duidelijk willen maken dat het concept van SaP wordt voortgezet.

Een van de gevolgen van de fusie is dat de exploitatie van de drie bestaande binnen-podia -  Theater Harderwijk in het Bouw en Infra Park, de Catharinakapel en Poppodium Estrado van SPH overgaat naar SaP.

B en W stellen voor om het subsidiebedrag van een kwart miljoen uit het spaarpotje te halen dat was gereserveerd voor de realisatie van een ‘multifunctioneel theater’. Daarin resteert dan straks nog een bedrag van bijna drie miljoen euro.

SaP en SPH draaiden de afgelopen jaren samen altijd positief. In 2022 ontstond wel een verlies door gestegen kosten van de voorstellingen. Ook over het afgelopen jaar verwachten beide stichtingen met verlies af te sluiten. Door de verkoop van Estrado aan de gemeente hield de organisaties, na aftrek van de hypothecaire schuld, nog net genoeg geld over om financiële problemen te voorkomen. Met de kapitaalinjectie van in totaal 384 duizend euro hoef het nieuwe stichtingsbestuur niet van start te gaan met een negatief vermogen.

Stad als Podium Harderwijk

Adresgegevens


Harderwijk

Meer info