Gemeente stelt weer startersleningen beschikbaar

Door Harry Schipper – Starters die in Harderwijk een woning willen kopen kunnen daarvoor binnenkort weer een starterslening aanvragen.  

De gemeente wil zes ton extra stoppen in een daarvoor bestemd fonds, omdat ze per jaar zo’n 45 aanvragen verwacht van gemiddeld 30.000 euro.

Dat betekent dat er al gauw ruim 1,3 miljoen euro in dat fonds moet zitten om een jaartje vooruit te kunnen. In het fonds zat vorige maand nog bijna acht ton. Dat geld is van terugbetalingen van de leningen die starters in 2013 en 2014 van de gemeente Harderwijk konden krijgen. Tussen 2014 en nu was het aanvragen van een starterslening in Harderwijk niet mogelijk.

De Harderwijkse gemeenteraad vroeg vorig jaar al om de startersleningen weer in te voeren om zo de toetreding van starters, overwegend jonge stelletjes, tot de koopwoningmarkt te bevorderen. De raad wilde ook dat deze starters een flink hogere lening kunnen krijgen als ze een energiezuinige woning kopen.

De ontwerpverordening voor het verstrekken van startersleningen lag eerder dit jaar al ter inzage. Daar kwamen geen zienswijzen op binnen, dus nu kan de raad de verordening op 23 april vaststellen. B en W stellen de raad nu dus voor om gelijktijdig het fonds met zes ton aan te vullen, om in elk geval een jaar vooruit te kunnen. Het geld dat vanuit het fonds wordt uitgeleend komt – als het goed is – allemaal weer terug, dus het kost de gemeente eigenlijk niks.

De gemeenteraad wilde ook weten of er niet ook een erfpachtconstructie tegelijk met de leningen kan worden aangeboden. Daardoor pakt de aankoopprijs voor starters een stuk lager uit, is de gedachte erachter. De raad wil de erfpachtconstructie inzetten voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw met een maximumprijs van 250.000 euro, inclusief verbeter- en meerwerkkosten. B en W zijn dat nog steeds aan het onderzoeken, maar weet al wel dat zo’n constructie prima kan, zolang de aanvragers gelijktijdig eigenaar van de woning als erfpachter worden.

De gemeente maakt nog bekend vanaf wanneer starters via de gemeentelijke website hun aanvraag kunnen indienen. Mocht het fonds te snel leegraken, dan komt het college van B en W tegen die tijd met een nieuw voorstel naar de raad om er meer geld in te stoppen.

De Hypotheekshop Harderwijk

Adresgegevens

Markt 9
3841 CE Harderwijk

Telefoon

T. 0341-411988

Openingstijden

Ma 13.00 - 18.00 uur
Di 9.00 - 18.00 uur
Wo 9.00 - 18.00 uur
Do 9.00 - 18.00 uur
Vr 9.00 - 21.00 uur
Za 11.00 - 15.00 uur
Zo Gesloten
Meer info