Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 47

Met deze week: Inloopavond over schuilstallen en paardenbakken in het buitengebied, tijdelijk blijven rijden met verlopen rijbewijs 75-plussers en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Zie ginds komt de stoomboot

Sint en Piet zijn weer in Harderwijk! Zij werden hartelijk welkom geheten door loco-burgemeester Gert-Jan van Noort, kinderburgemeester Isabella Hoeve en kinderwethouder Nino Petersen. (Bekijk hier de video en foto's

Inloopavond over schuilstallen en paardenbakken in het buitengebied

Op dinsdag 26 november is er een inloopavond over de nieuwe regels voor schuilstallen en paardenbakken. Die inloopavond vindt plaats in het dorpshuis Hierden. U bent daarbij van harte welkom tussen  19.30 uur tot 21.00 uur.
 
Er staan thematafels waar u informatie kunt krijgen over schuilstallen en paardenbakken. En ook over de voorwaarden om schuilstallen en paardenbakken te plaatsen.  Er is voldoende gelegenheid tot het stellen van inhoudelijke vragen.
 
Het college van B&W heeft op 1 oktober 2019 de beleidsregels ’Schuilstallen en paardenbakken’ vastgesteld. Hiermee kan zorgvuldig ingespeeld worden op de toenemende vraag  naar schuilstallen en paardenbakken in het buitengebied. Het beleid bevat regels voor het bouwen van schuilstallen en aanleggen van paardenbakken. 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 28 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Belastingverordeningen en Debat Nota Grondbeleid De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over dierenasiel De Ark en komst muizen en rattenplaag.  De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Stremming verkeer Alberdingk Thijmlaan

Maandag 2 december en dinsdag 3 december is er een algehele stremming van de Alberdingk Thijmlaan.
 
Tijdens het aanbrengen van de asfaltverharding op deze dagen is de weg gestremd voor al het verkeer. We verzoeken u deze dagen uw auto buiten het werkvlak (zijstraat) te parkeren.
 
Met de werkzaamheden proberen we zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Mocht u toch enige hinder ondervinden, vragen wij hiervoor uw begrip. Deze stremming is al door de opdrachtnemer (Schagen Infra) aan de bewoners en belanghebbenden aan de Alberdingk Thijmlaan medegedeeld. De werkzaamheden aan de Alberdingk Thijmlaan duren tot 13 december. 

Tijdelijk blijven rijden met verlopen rijbewijs 75-plussers

Vanaf 1 december mogen 75-plussers tijdelijk blijven rijden met een verlopen rijbewijs. De regeling geldt tot 31 december 2020. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt persoonlijk bericht van het CBR.
 
Deze tijdelijke maatregel is bedoeld om mensen van 75 en ouder tegemoet te komen, omdat zij vanwege de chaos bij het CBR zo lang op hun bewijs van rijvaardigheid moeten wachten.
 
Meer informatie vindt u op harderwijk.nl/actueel. 

Kinder Verkeersactie PC Boutenslaan en Schrijverswijk

Op woensdag 6 november organiseerde het buurtteam PC Boutenslaan/Schrijverswijk met de kinderen uit de buurt een verkeersactie over snelheidsgedrag.
 
Aandacht voor 30 km/u

Om de maximum snelheid onder de aandacht te brengen hielden kinderen, samen met de politie en wijkboa’s van de gemeente, automobilisten aan. En deelden flyers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) uit aan de chauffeur. Dit helpt mensen om zich meer bewust te worden van hun eigen snelheidsgedrag en het naleven van de limiet.
 
Mooi voorbeeld
Hebt u goede ideeën, ziet u kansen, ervaart u knelpunten in uw wijk? Of wilt u zich inzetten voor uw straat, buurt of wijk? Neem dan contact op met uw wijkmanager via www.harderwijk.nl/wijkmanagers. Harderwijk zijn wij Samen! Lees het volledige artikel op www.harderwijk.nl/actueel.
 
Energieadvies gesprek
Ga goed voorbereid aan de slag met het duurzamer maken van uw woning. Vraag een energieadviesgesprek aan met een onafhankelijk adviseur. Bekijk alle informatie op: www.veluweduurzaam.nl 

Week tegen Kindermishandeling 2019

Van 18 tot en met 24 november is het de Week tegen Kindermishandeling. Jaarlijks worden naar schatting 100.000 kinderen en 200.000 volwassenen slachtoffer van huiselijk geweld. Angst en schaamte maken dat ze vaak geen hulp zoeken.
 
Zoek je hulp?
Een veilig thuis is belangrijk voor iedereen. Zéker kinderen moeten opgroeien in een fijne en liefdevolle omgeving. Helaas is dat niet altijd het geval. Is er in jouw gezin sprake van huiselijk geweld? Of vermoed je dat er bij een ander gezin mogelijk sprake is van mishandeling? Veilig Thuis wil je helpen. Bel gratis (en anoniem) 0800 – 2000 (24/7). Meer info: www.veiligthuisnoordoostgelderland.nl. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:

6-11-2019 Vijhestraat 1: wijzigen rijksmonument
8-11-2019 Vrouwenzand 9: dakkapellen (rechter zijgevel)
9-11-2019 Korhoenlaan 1-111: kappen 5 bomen
12-11-2019 Berkenboomsweg 10: stapmolen en poort
13-11-2019 Donkerstraat 3: splitsen woning
14-11-2019 Grote Marktstraat 5: verwijderen schoorsteen (wijzigen monument)
12-11-2019 Markt 18: vervangen reclame geldautomaat op rijksmonument
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):

11-11-2019 Varenweg 45: verbouw woning
12-11-2019 Grote Marktstraat 23: dakkapel (zijgevel)
12-11-2019 Ceintuurbaan 2-20: herinrichten 1e verdieping (GM)
14-11-2019 Duinweg 1: kappen diverse houtopstanden en bomen
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Concept Onderwijsvisie

De basis voor het Integraal Huisvestingsplan
 
Dinsdag 5 november 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de concept onderwijsvisie.  De concept onderwijsvisie is opgesteld om gezamenlijk (schoolbesturen en gemeente) te werken aan een toekomstgericht en toekomstbestendig onderwijs.
 
De concept Onderwijsvisie ligt tot en met 18 december 2019 gedurende 4 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzagetermijn kan een ieder omtrent de concept Onderwijsvisie schriftelijk zijn/haar zienswijze kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met mevr. K. Traas, tel. 411 911 of per email [email protected].
 
Verleende Exploitatievergunning

De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande ondernemingen een Exploitatievergunning heeft verleend: ‘Het lopend vuurtje’ Maltezerlaan 1, 3842 AZ  Harderwijk. De vergunning is uitgereikt op 18 november 2019.
 
De verleende vergunning en bijbehorende stukken ligt vanaf 20 november 2019 tot en met 30 december 2019 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de afdeling bijzondere wetten via tel. 411 911. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA  Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.
 
Verleende Exploitatievergunning
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande ondernemingen een Exploitatievergunning heeft verleend:
 
'Cafetaria Atlantic', Strandboulevard West 14, 3841 CS te Harderwijk
'Sportcentrum Iedema B.V.', Parkweg 2, 3842 AD te Harderwijk 
De vergunningen zijn verzonden op 15 november 2019. De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen vanaf 20 november 2019 tot en met 27 december 2019 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de afdeling bijzondere wetten via tel. 411 911. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA  Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.
 
Verkeersbesluiten
De gemeente heeft besloten om:

- De parkeerschijfzone (blauwe zone) in de wijk Friesegracht uit te breiden naar de Johanniterlaan en de oostzijde van de Burgemeester Numanlaan.
- Bij wijze van proef voor de duur van 4 maanden de fietsroute via  Belcantodreef – Rappad om te leiden. Fietsers tussen Ermelo en het centrum van Harderwijk gebruiken een alternatieve route.
- Enkele verkeersmaatregelen in te stellen op de Alberdingk Thijmlaan, bestaande uit het aanbrengen van fietsstroken, het aanbrengen van uitritconstructies bij de zijwegen en het aanbrengen van een middengeleider.
- 4 algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in parkeergarage Vuldersbrink te verplaatsen (P11).
 
De besluiten zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Meer informatie: Domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Gedoogverklaring paardenstal
Besluit gedoogverklaring paardenstal/hekwerk Grevenhofsweg, perceel B4335
Burgemeester en wethouders van Harderwijk hebben besloten niet handhavend op te treden tegen de bestaande paardenstal en het hekwerk die geplaatst zijn op het perceel aan de Grevenhofsweg met kadastrale aanduiding B4335. Aan dit besluit is een aantal voorwaarden verbonden. Meer informatie: domein Ruimte, mevr. J. Benjamins, tel. 411 911.
 
Belanghebbenden kunnen een gemotiveerd bezwaarschrift indienen binnen 6 weken na bekendmaking (toezending) van dit besluit (verzenddatum 18 november 2019). Het bezwaarschrift dient te worden verzonden naar Commissie bezwaarschriften Harderwijk-Zeewolde, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde.
 
Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
- Lorentz III (Wattstraat 3 en Morsestraat 7 concept): bedrijfspand, reclame en inrit; 26-12-2019
- Havenspoor (Knardijk West 6 t/m 12 concept): nieuwbouw shoppingcenter en inrit; 24-12-2019
 
Milieumeldingen
Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
7-11-2019: Ir. Lelystraat 54, 3841 JX in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.