Gemeente nieuwsberichten Harderwijk en Hierden week 43

Met deze week: Onderhoud brug Vissershaven, buurtavond over de toekomst van De Roef en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Kent u iemand die de Piet Dijkstra Prijs 2020 verdient?

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van de gemeente Harderwijk, die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners. De prijs wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2020. Gemeente Harderwijk is voor dit jaar weer op zoek naar kandidaten die hiervoor in aanmerking komen.
 
Aanmelding
Kent u iemand die zich vrijwillig en zonder eigen belang inzet voor de Harderwijkse samenleving? Dan kunt u deze persoon voordragen voor de Piet Dijkstra prijs via het formulier ‘Kandidatuur Piet Dijkstra Prijs’ op harderwijk.nl/pietdijkstraprijs. U kunt tot en met 21 november iemand voordragen voor de prijs.
 
Piet Dijkstra
Piet Dijkstra zag in dat de gemeente niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor het welzijn van iedere inwoner. Dat is ieders verantwoordelijkheid en betekent vertrouwen op de eigen kracht van de samenleving. Hij was het grote voorbeeld voor goed burgerschap. De Piet Dijkstra Prijs is een initiatief uit de Harderwijker samenleving en wordt daarom ook door inwoners uit Harderwijk gekozen. 

Hoe bereiken we jonge mantelzorgers in Harderwijk?

Zo’n 25% van de jongeren in Nederland groeit op met de zorg voor een ziek gezins- of familielid. De meeste aandacht gaat uit naar degene die extra zorg ontvangt. Maar hoe zit dat met die één op de vier jongeren die zelf volop in ontwikkeling zijn, die naar school gaan, die tijd zouden moeten hebben om te sporten, muziek te maken en voor leuke dingen met vrienden? De jonge mantelzorger blijft vaak onzichtbaar. En daar gaat de gemeente Harderwijk wat aan doen! Op donderdag 17 oktober is hiervoor het startsein gegeven tijdens het Stadsgesprek Jonge Mantelzorg in een campagnebus #deeljezorg bij het Morgencollege. Burgemeester Harm-Jan van Schaik ging in gesprek met scholen en organisaties over hoe we jonge mantelzorgers beter kunnen bereiken en ondersteunen. (Bekijk de video)
 
Weet u hoe wij jonge mantelzorgers in Harderwijk kunnen bereiken? Deel uw goede ideeën op Onlinestadsgesprek.harderwijk.nl.

Sportverkiezingen Harderwijk

Meld uw favoriete sporter aan voor de Sportverkiezingen van 2019! Aanmelden kan via harderwijk.nl/sportverkiezingen

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 31 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Detailhandelsvisie en Toekomstbestendige VNOG. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over ‘Duikteam in Harderwijk’ en ‘Sportheldenwijk in Harderwijk’. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Basisschool Al Islaah wint trofee

Woensdag 16 oktober heeft wethouder Jeroen de Jong de trofee fietsenkeuring 2019 uitgereikt aan de leerlingen van basisschool Al Islaah. Veilig Verkeer Nederland heeft gekeken naar de school die ten opzichte van vorig jaar de meeste vooruitgang heeft geboekt.  De fietsen van de leerlingen van de Al Islaah zijn school flink verbeterd sinds vorig jaar. De Al ISlaah school heeft met name de ouders betrokken bij de verbetering van de fietsen. Bekijk ook de video. 

Vergadering commissie naamgeving 

De commissie Naamgeving vergadert woensdag 30 oktober vanaf 19.30 uur tot 21.00 uur in de Collegekamer van het Stadhuis. Deze vergadering is openbaar en het publiek heeft spreekrecht. De volgende punten staan op de agenda:
 
Naamgeving van:
Waltorensteeg, Hospitaalhof, Ermelosebrink, Coolwagenhof, Zonneweide, Oostwaltunnel, Zuidwalstraat, Willem van Ariestraat, Jantje Boonenstraat, Jan Piekhof, Jan Piekgracht, Bart Koekstraat, Hendrik Petstraat, Ceesje Uilstraat, Aart van Barendkade, Willem van Dordenkade, Willem van Dordenpad, Brottelkade, Ouwe Scherpstraat, Jan van Dirkstraat, Ouwe Bramhof, Jan van Dirkhof, Kleine Hellingkade, Mooie Mariehof, Piet Wasemplein, Zwarte Janushof, Jotterhof, Lange Steinhof, Jottergracht, Jottergracht, Jacob van Meinderthof, Drulestraat, Jacob van Meinderthof, Drulehof, Jacob van Meindertstraat, Wormsbecherhof en Liemanhof.
 
Ten behoeve van de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen)
het vaststellen van de geometrie van:

Sonnevancklaan, Sypelpad, Vuurtorenweg, Visserijstraat, Lelyhaven, Ir. Lelykade en Havendijk.
 
De agenda met toelichting en bijbehorende stukken liggen ter inzage in de Stadswinkel.
Informatie: Dhr. R. Hoogendijk, voorzitter commissie Naamgeving, tel. 411 333. 

Onderhoud brug Vissershaven

Van maandag 28 oktober tot en met maandag 4 november kan de ophaalbrug bij de Vissershaven niet gebruikt worden. Het bedrijf Tebezo voert dan een aantal geplande onderhoudswerkzaamheden uit. Naar verwachting kan de brug op 5 november weer in gebruik worden genomen. Tot die tijd staat de brug dus open. 

Wij zijn op zoek naar kandidaten voor het Jeugdlintje

 Vanaf deze week start de zoektocht naar kinderen en jongeren die in aanmerking komen voor het Harderwijks Jeugdlintje 2019. Wij zijn op zoek naar jongeren van 6 tot en met 23 jaar die een voorbeeld zijn voor hun leeftijdsgenoten. En het verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Het Harderwijks Jeugdlintje is een onderscheiding voor jongeren die vrijwillig helpen aan een mooier en beter Harderwijk. Bijvoorbeeld door een lange tijd vrijwilligerswerk te doen voor een culturele of sportvereniging, door mensen met een handicap of ziekte te helpen. Of jongeren die activiteiten in de wijk organiseren voor een goed doel. En vergeet ook niet jongeren die langdurig voor een ziek familielid zorgen of een heldendaad hebben verricht.
                                                                                                                         
Kent u iemand die hiervoor in aanmerking komt? 
Meld hem of haar dan voor 10 november aan. U kunt daarvoor het formulier invullen op harderwijk.nl/jeugdlintje. In het formulier beschrijft u de reden van voordracht. Eventuele bijlagen, foto’s of een filmpje kunt u sturen naar [email protected]. Ook voor vragen over het Jeugdlintje kunt u op dit mailadres terecht.
 
Wat gebeurt er na aanmelden?Alle inzendingen worden in november beoordeeld door een speciale jury. Bij het beoordelen wordt gelet op de bijzonderheid van de activiteit, de uitstraling van de verdiensten voor de gemeente Harderwijk en de voorbeeldfunctie naar anderen. Iedereen die een jongere heeft aangemeld ontvangt een bericht of diegene wel of niet in aanmerking komt voor het Jeugdlintje. 

Wilt u minder papier in de brievenbus?

Plak een nee/ja-sticker op uw brievenbus als u geen reclamefolders wilt ontvangen. Als u er een nee/nee sticker op plakt ontvangt u ook geen huis-aan-huisbladen (met gemeentelijke informatie). De stickers zijn gratis verkrijgbaar in het Huis van de Stad. U vindt reclamefolders ook op internet: www.folderz.nl en www.reclamefolder.nl

Speciaal talent in het zonnetje gezet

Dinsdag 15 oktober vond bij Careander de Social Impact Experience plaats. Het was een eerste kennismaking tussen het bedrijfsleven en de zogeheten speciale talenten.
 
Dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag passend werk willen hebben, is geen hogere wiskunde. Deze mensen willen net als iedereen erbij horen, collega’s hebben, gezien worden en zich gewaardeerd voelen. Als ‘speciaal talent’ hebben zij sociaal betrokken ondernemers nodig, die in mogelijkheden denken en kansen zien om speciaal talent een plek te bieden in hun bedrijf. Bijna alle aanwezigen, speciale talenten én ondernemers, zeiden dat in een team werken het prettigst is.
 
Met de uitkomsten van deze eerste Social Impact Experience wordt in Harderwijk aandacht gevraagd voor mensen met een speciaal talent. Informatie: Esther Rozeboom, manager Harderwijkse Uitdaging: e-mail [email protected], tel. 06 22 40 09 55.  

Buurtavond over de toekomst van De Roef

Dinsdagavond 29 oktober is er in De Roef een buurtavond. De gemeente, de professionals van zorg- en welzijnsorganisaties en het bestuur van De Roef gaan die avond in gesprek met inwoners over de toekomst van De Roef. De avond begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. U bent daarbij als inwoner maar ook als gebruiker van De Roef van harte welkom.
 
Het wijkcentrum wordt een gezondheidscentrum met aandacht voor ontmoeting. Het voornemen is het huidige gebouw te slopen en nieuw te bouwen.
 
Wij zijn benieuwd naar uw ideeën, wensen maar ook naar de zorgen die in de buurt leven. U kunt met uw vragen bij diverse deskundigen terecht. Vragen die deze avond langskomen zijn:
- wat vindt u belangrijk voor de buurt en de wijk?
- wat zijn uw wensen ten aanzien van het verkeer en het groen in de buurt;
- welke zorgen zijn er?
- wat is voor u Positieve Gezondheid?
- welke ideeën heeft u over de toekomst van De Roef?

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):

12-10-2019 Zuiderzeestraatweg 75a : verbouwen woning
11-10-2019 Sonnevancklaan 14: kappen 2 bomen
15-10-2019 Varenweg 2: aanpassen inrit
15-10-2019 Fahrenheitstraat 42: brandtrap
16-10-2019 Luttekepoortstraat 5: wijzigen uiterlijk gevel
16-10-2019 Valkenbergerhout 27: dakkapel + zonnepanelen
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):

14-10-2019 Nobelstraat 34: aanpassen entree
14-10-2019 Hondsdrafmeen 40: verhogen nok in strijd regels ro
14-10-2019 Oranjelaan 32: verbouwen woning en garage in strijd regels ro
15-10-2019 Korhoenlaan 1 - 110: kappen 5 bomen
17-10-2019 Bliksdam 2: verplaatsen inrit
 
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
11-10-2019 Korenbloemdreef 32: aanleggen inrit
17-10-2019 Edisonstraat 9: strijdig gebruik pand
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten
 
Verleende Exploitatievergunning
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een Exploitatievergunning heeft verleend:
- Hengelsportvereniging "De Snoek"', Marie Curiestraat 71, 3846 BW te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 18 oktober 2019.
De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen vanaf 23 oktober tot en met 29 november ter inzage. Wanneer u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de afdeling bijzondere wetten via tel. 411 911. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA  Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.
 
Kennisgeving ontwerp beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Uitgebreide voorbereidingsprocedure
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen:
- Fokko Kortlanglaan 191: kapschuur
De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 23 oktober gedurende 6 weken tot en met 4 december ter inzage in het stadhuis. Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak, tel. 411 911. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is. 

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
30-09-2019: Jumbo Supermarkt, Nassaulaan 10, 3843 DC in Harderwijk, voor het intern wijzigen van de bestaande supermarkt
3-10-2019: Liander N.V., Daltonstraat 29, 3846 BX in Harderwijk, voor het plaatsen van een gas-afleverstation type B.
4-10-2019: Liander, Weth.Jansenlaan 90, 3844 DG in Harderwijk, voor het vervangen van een gas-afleverstation type B
10-10-2019: Liander N.V., Strokelweg 1, 3847 LR in Harderwijk voor het bijplaatsen van een nieuw gasreduceerstation (nr.9-023-298)
8-5-2019: AIC Groothandel B.V. en Verhuur Industrieweg 19 in Harderwijk voor het starten van een bedrijf in technische groothandel in bouwmachines en bouwmateriaal (verkoop en verhuur)
 
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
7-10-2019: Harmonielaan 7, 3844 DB in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest en het slopen van een garage
14-10-2019: Weiburglaan 9, 3844 KZ in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een schuur
11-10-2019: Van Brakellaan 31, 3843 HA in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een schuur
9-10-2019: Kievitmeen 56, 3844 XH in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Nieuwe welstandseisen voor zonnepanelen Binnenstad
De gemeenteraad heeft op 10 oktober 2019 hoofdstuk 4, paragraaf 4.2.3 Welstandscriteria voor de binnenstad (beschermd stadsgezicht) onderdeel zonnepanelen en zonnecollectoren van de Welstandnota Harderwijk 2017 gewijzigd.
De gewijzigde welstandscriteria  bieden ruimere mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen en zonnecollectoren op gebouwen in de binnenstad. De wijziging van de welstandsnota Harderwijk 2017 treedt een dag na deze publicatie in werking. Op www.harderwijk.nl/zonnepanelenencollectoren en kunt u de nieuwe welstandscriteria inzien. Op deze pagina is ook een interactieve kaart beschikbaar, waarop u per dakvlak in de binnenstad kunt zien welk beleid van toepassing is. De integrale versie van de Welstandsnota Harderwijk 2017 is in te zien op www.harderwijk.nl/beleidsregels.
 
Beleidsregel Gemeenschappelijke fiets- en scooterberging bij woongebouwen
De beleidsregel Gemeenschappelijke fiets- en scooterberging bij woongebouwen is op 1 oktober vastgesteld door burgemeester en wethouders. De beleidsregel Gemeenschappelijke fiets- en scooterberging bij woongebouwen heeft tot doel om richtlijnen te geven voor gemeenschappelijke fiets- en scooterberging bij woongebouwen. Het is een toetsingskader bij de omgevingsvergunning.
 
De beleidsregel Gemeenschappelijke fiets- en scooterberging bij woongebouwen ligt met ingang van 23 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tegen de vaststelling van de beleidsnotitie is geen bezwaar of beroep mogelijk. Informatie: domein Ruimte, mevr. Lans, tel. 411 911. De beleidsnotitie is ook in te zien op www.harderwijk.nl/beleidsregels.
 
Beleidsregel Landelijke Richtlijn Bouw- en Sloopveiligheid
De beleidsregel Landelijke Richtlijn Bouw- en Sloopveiligheid is op 1 oktober vastgesteld door burgemeester en wethouders. De beleidsregel Landelijke Richtlijn Bouw- en Sloopveiligheid heeft tot doel om richtlijnen te geven voor Bouw- en Sloopveiligheid. Het is een toetsingskader bij het handhaven van bouw en sloop. De beleidsregel Landelijke Richtlijn Bouw- en Sloopveiligheid ligt met ingang van 23 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tegen de vaststelling van de beleidsnotitie is geen bezwaar of beroep mogelijk. Informatie: domein Ruimte, mevr. Lans, tel. 411 911. De beleidsnotitie is ook in te zien op www.harderwijk.nl/beleidsregels.
 
Bekendmaking Aanwijzingsbesluit mobiel cameratoezicht Drielanden
De burgemeester van Harderwijk maakt bekend dat hij op 17 oktober 2019 het Aanwijzingsbesluit mobiel cameratoezicht in en rond de wijk Drielanden heeft vastgesteld. Het betreft (mobiel) cameratoezicht op grond van art. 151c Gemeenteweg tijdens de zogeheten “donkere dagen periode” tot eind maart 2020. Het cameratoezicht maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen in en rond de wijk Drielanden. Deze maatregelen hebben als doel bestrijding en voorkomen van verdere verstoring van inbreuken op de openbare orde en veiligheid als gevolg van autocriminaliteit.

Op de kaart behorende bij het aanwijzingsbesluit wordt het gehele toezichtgebied aangeduid. Het besluit met deze kaart ligt gedurende 6 weken ter inzage bij de gemeente in het Huis van de Stad. Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken door het sturen van een bezwaarschrift aan de burgemeester van Harderwijk, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt. Het besluit treedt in werking op de eerste dag na de bekendmaking in deze krant.