Gemeente inventariseert wensen koopzondag bij ondernemers

Sinds juni 2018 mogen winkels in Harderwijk, op de daarvoor aangewezen zondagen, geopend zijn. Deze afspraken zijn geregeld in de nieuwe Verordening Winkeltijden Harderwijk welke de gemeenteraad in het najaar van 2018 heeft aangenomen.

Deze verordening maakt het mogelijk dat de supermarkten, bouwmarkten en tuincentra elke zondag tussen 12.00 en 18.00 uur geopend mogen zijn. En dat bepaalde branches (warenhuizen, keukenwinkels, woonwinkels en artikelen voor woninginrichting) op de PDV locaties (Deventerweg, Zuiderbreedte of Marie Curiestraat) elke zondag geopend mogen zijn.

Voor de overige winkels in Harderwijk geldt een maximum van 26 openstellingen op zondag per jaar.  In deze winkeltijdenverordening is ook opgenomen dat het college jaarlijks de koopzondagen vaststelt. Hiervoor hanteren we de volgende uitgangspunten:
  • Een vaste koopzondag per maand.
  • In het toeristenseizoen en in de maand december een intensivering van het aantal koopzondagen.
  • Maximaal 5 koopzondagen mogen worden aangewezen tijdens evenementen.
  • In totaal mogen de winkels maximaal 26 koopzondagen per jaar.
  • Uiteraard is een ondernemer vrij in de keuze om zijn/haar bedrijf daadwerkelijk te openen. 
Tot en met eind april 2019 liggen de data vast. Voor de nieuwe periode, van 1 mei 2019 tot 30 april 2020, mogen ondernemers tot 1 maart bij de gemeente aangeven op welke koopzondagen zij geopend willen zijn. Verschillende ondernemers(organisaties) zijn inmiddels benaderd om hun wensen kenbaar te maken.

Bent u belanghebbende in deze en heeft u nog niet van de gelegenheid gebruik gemaakt om u wensen kenbaar te maken? Neem dan contact op met Renate Slokker via r.slokker@harderwijk.nl of via tel. 0341-411206.