Gemeente introduceert parkeerboete nieuwe stijl

Vanaf 20 december 2019 gaat de gemeente Harderwijk over op bekeuren nieuwe stijl. Wanneer u fout parkeert, krijgt u niet langer een papieren bonnetje achter de ruitenwisser maar een kaartje met een Mededeling van beschikking, een Aankondiging naheffing parkeerbelasting of een Waarschuwing.

De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa’s) van het team Stadstoezicht controleren of er sprake is van een parkeerovertreding en bepalen welke kennisgeving (en dus welk kaartje) de kentekenhouder ontvangt.

Mededeling van beschikking

Wanneer u een verkeersovertreding begaat kunt u een boete krijgen. Bijvoorbeeld voor:
parkeren waar een parkeerverbod geldt
parkeren buiten parkeervakken
parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen
het veroorzaken van een gevaarlijk parkeersituatie

Is dat het geval dan treft u achter de ruitenwisser een Mededeling van beschikking aan. Daarop staat echter geen nadere informatie over de boete. De administratieve afhandeling gaat namelijk via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).Het CJIB stuurt de kentekenhouder van het voertuig een acceptgiro. Na ontvangst van de acceptgiro kunt u informatie opvragen bij het CJIB. Ook kunt u bij het CJIB bezwaar indienen tegen de boete.

Aankondiging Naheffingsaanslag parkeerbelasting
De Aankondiging naheffingsaanslag parkeerbelasting treft u aan wanneer u niet betaalt bij de parkeerautomaat of niet de juiste parkeervergunning of het juiste parkeerkaartje heeft.

Het betalen van de naheffingsaanslag gaat als volgt:
u ontvangt thuis een brief met een acceptgiro
u maakt het bedrag over binnen 30 dagen
als u niet binnen 30 dagen betaalt, krijgt u een aanmaning

Bezwaar maken tegen parkeerbon kan ook. Dat doet u zo:
gebruik het bezwaarformulier
voeg een betalingsbewijs parkeren toe als u dat heeft
stuur uw bezwaar naar [email protected]

Waarschuwing
Wanneer u een ticket met Waarschuwing achter uw voorruit aantreft dan betekent dit dat uw kenteken is geregistreerd. Deze registratie blijft twee jaar staan in het register. Wanneer u binnen deze twee jaar een verkeersvoorschrift overtreedt, dan ontvangt u zonder waarschuwing direct een beschikking.