Gemeente Harderwijk wil geld lenen aan getroffen ondernemers

Door Petronella van het Goor - Het college van burgemeester en wethouders wil de raad voorstellen een noodfonds in te stellen, waaruit Harderwijkse ondernemers (woonachtig en werkzaam in de gemeente Harderwijk) tot maximaal 5000 euro renteloos kunnen lenen. 

Die ondernemers mogen niet in aanmerking komen voor een van de andere maatregelen als de Tozo-uitkering, de Tozo-kredietverstrekking of de Bbz en moeten kunnen aantonen dat hun problemen het gevolg zijn van de Corona-crisis.

Het college wil daarvoor 1 miljoen euro reserveren. Ondernemers zonder financiële reserves (minder dan 10.000 euro spaargeld) kunnen maximaal 5000 euro lenen zodat ze een adempauze krijgen,  waarin ze kunnen kijken of ze hun activiteiten anders kunnen organiseren en zo alsnog inkomsten creëren.

De gemeente Harderwijk loopt bij het verstrekken van deze renteloze leningen een financieel risico. Het is niet te garanderen dat ondernemers na het ontvangen van de lening niet alsnog failliet gaan en zodoende niet kunnen terug betalen. Of dat na twee jaar (de termijn voor terug betalen) blijkt dat er onvoldoende financiële middelen zijn voor het terugbetalen. De raad besluit waarschijnlijk in de vergadering van 28 mei over dit collegevoorstel.