​Gemeente Harderwijk verkoopt grond Kuipwalhuisjes aan Uwoon

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk heeft de ondergrond van de twintig huisjes en bijbehorende tuintjes aan de Kuipwal verkocht aan de stichting Uwoon.

De sociale huurwoninkjes waren al eigendom van de woningcoöperatie, maar de ondergrond was nog van de gemeente. Uwoon koopt de voor grond 325.000 euro.

De woningen aan de Kuipwal 1 tot en met 39 zijn gemeentelijke monumenten. Ze zijn gebouwd in 1916 en in 1980 in erfpacht uitgegeven aan de CWS, de Centrale Woningstichting, de rechtsvoorganger van Uwoon.

De erfpacht eindigde al in 2006, maar ondanks gesprekken toen, leidde dat niet tot een her-uitgifte. Kort geleden gingen gemeente en Uwoon hierover opnieuw in gesprek. Afgesproken is nu dat Uwoon voor de periode van 2006 tot nu een vergoeding betaalt van 80 duizend euro en voor het in eigendom verkrijgen van de grond nog eens 325 duizend euro.

Dat laatste bedrag lijkt misschien laag, gezien de hoge grondprijzen in de Harderwijkse binnenstad, maar volgens gemeentelijk taxateur en rentmeester Anneke Langenhof speelt hier een rol dat op de grond sociale huurwoningen staan: “Die huisjes staan er al en kun je niet even wegdenken. Je kunt de grond dus niet gebruiken om er bijvoorbeeld een huis of winkel op te plaatsen.”

(Foto: Google Maps)