Gemeente Harderwijk sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Onlangs tekenden burgemeester Lambooij van Putten, burgemeester Burmanje van Ermelo en burgemeester Van Schaik van Harderwijk een convenant met Meld Misdaad Anoniem. Daardoor komen de anonieme meldingen die relevant zijn voor deze gemeenten ook bij hen binnen, en niet alleen bij de politie. En kan wanneer nodig meteen tot actie worden overgegaan.

Meer dan 200 gemeenten zijn ondertussen aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem

Niet pluis
Vroegtijdig en gezamenlijk optreden helpt bij de aanpak van criminaliteit in het algemeen en ondermijnende criminaliteit in het bijzonder. Criminele activiteiten en ondermijning zijn meestal niet direct zichtbaar. Toch kan het zijn dat bepaalde zaken opvallen, en inwoners dingen zien waarvan ze haarfijn aanvoelen ‘dit is niet pluis’. Deze signalen leveren voor de politie, de opsporingsdiensten en de gemeente vaak waardevolle informatie.

Ondermijning tegengaan
Criminelen maken gebruik van diensten van de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Dat heeft vaak meer invloed op mensen en de samenleving dan men vermoedt. Normen kunnen vervagen en het gevoel van leefbaarheid en veiligheid neemt af. Dit wordt ondermijning genoemd. Ondermijnende criminaliteit bestrijden kan de overheid niet alleen, de hulp nodig van inwoners is nodig. Daarom is het melden van vreemde praktijken of verdachte omstandigheden zo belangrijk. En dat dat ook volledig anoniem kan, verlaagt hopelijk de drempel.

Veiligheid
Burgemeester Van Schaik: “Het is mijn verantwoordelijkheid te zorgen voor een veilige leefomgeving voor alle inwoners in Harderwijk en Hierden. Daar hoort optreden tegen criminele activiteiten bij. Als het gaat om veilig leven en wonen in onze gemeente, zal ik de instrumenten inzetten die nodig zijn om criminele activiteiten een halt toe te roepen.”

De ogen en oren van inwoners
Inwoners kunnen meehelpen de gemeente veiliger te maken en criminelen te stoppen door signalen van criminele activiteiten te melden. Het melden bij de politie kan in sommige gevallen een drempel zijn, bijvoorbeeld wanneer mensen een dader kennen of bang zijn voor intimidatie. Melden bij M. biedt dan de oplossing. Meld Misdaad Anoniem is geen onderdeel van de politie en is volledig onafhankelijk. Informatie of een criminele activiteit kan worden gemeld met de garantie dat de melder anoniem blijft. M. geeft alleen de melding door aan de gemeente, politie of andere veiligheids- en opsporingspartners.
 
Ziet u zaken die niet kloppen?
Het meldpunt is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het 24/7 mogelijk om iets te melden via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden. Bij de politie melden kan via 0900-8844.