Gemeente Harderwijk scheldt huren, belastingen en marktgelden half jaar kwijt

Door Harry Schipper – De Harderwijkse horeca, winkeliers en marktkooplui hoeven dit jaar maar de helft te betalen aan precariobelasting voor terrassen, reclamebelasting en marktgelden.
 

Ook hoeven sport-, cultuur- en maatschappelijke organisaties én bedrijven over de periode van 1 maart tot en met 31 augustus geen huur, erfpachtcanon of retributie te betalen: de gemeente scheldt die bedragen kwijt.

Zo wil het stadsbestuur concreet steun bieden aan de vele door corona zwaar getroffen ondernemers en organisaties in Harderwijk en Hierden.

B en W van Harderwijk hebben vandaag de uitgewerkte plannen gepresenteerd van het steunpakket aan de door COVID getroffen bedrijven en organisaties. De gemeenteraad had eind mei B en W hiertoe opdracht gegeven.

Alles bij elkaar opgeteld loopt de gemeente naar schatting een kleine zeven ton aan inkomsten mis. Aan precario voor terrassen 46 mille, aan reclamebelasting 59 mille en marktgelden 20 mille. De ‘misgelopen’ huur en erfpacht van de sport- en cultuurverenigingen en maatschappelijke organisaties komt uit op zo’n 377 duizend euro en de bedrijven houden bij elkaar 188 duizend euro in eigen kas.

Omdat het verlenen van ‘staatsteun’ zwaar aan Europese staatsteunregels is gebonden en een gemeente ook niet zomaar kan afzien van het heffen van belastinginkomsten, moest eerst juridisch worden uitgeplozen wat wel mag en op welke gronden. Harderwijk doet dat onder andere door een beroep te doen op de hardheidsclausule die genoemd staat in de Algemene wet inzake rijksbelastingen.

Alle belastingplichtige horecazaken en winkeliers hadden eind februari al een aanslag gekregen, maar hoeven daarvan dus nu maar de helft te betalen. De marktkooplui hoeven de afgelopen twee kwartalen geen marktgeld te betalen. De gemeenteraad moet over sommige uitgewerkte keuzes nog wel aparte besluiten nemen, omdat dit bij wet is vereist.