Gemeente Harderwijk geeft stad een nieuwe ijsbaan cadeau

Door Harry Schipper – Stichting Harderwijk op IJs kan volgend jaar een nieuwe, duurzame ijsbaan gaan kopen.

De gemeenteraad heeft besloten om Harderwijk op IJs voor de aanschaf van een nieuwe ijsbaan 50.000 euro cadeau te doen

Het idee voor dit cadeau kwam van de fractie van Harderwijk Anders. Die dienden samen met de raadsfracties Gemeentebelang en CDA een amendement in, nadat de stichting Harderwijk op IJs om financiële ondersteuning had gevraagd bij de aanschaf van een nieuwe duurzamere ijsbaan die ook nog eens minder milieurisico’s kent dan de huidige baan.

De stichting, waarvoor meer dan 150 vrijwilligers meer dan zes weken achtereen actief zijn, heeft zelf ook wel geld maar te weinig, doordat zij qua exploitatie moeilijke jaren achter de rug heeft. Naar het huren van een ijsbaan is ook gekeken, maar dat leidt tot fors hogere jaarkosten en dus ook topt exploitatierisico’s.

Wethouder Bert van Bijsteren liet in een reactie op het ingediende amendement weten dat hij het een sympathiek voorstel vond. “Harderwijk vind in november voor de veertiende keer plaats”, wist hij. “De ijsbaan laat het Harderwijkse hart dan weer kloppen”.  Hij adviseerde de raad daarom om het voorstel aan te nemen en stelde de raadsleden gerust met de mededeling dat Harderwijk genoeg geld heeft om dat bedrag volgend jaar uit te geven.

De fractievoorzitters van SGP en GroenLinks,  Jan van Panhuis en Matthijs van der Mannen stemden tegen de gemeentegift van vijftig mille. Van Panhuis, zelf ook schaatsenthousiasteling,  – ‘met pijn in het hart’ omdat zijn partij omwille van de zondagsrust niet wil dat er ook op zondag wordt geschaatst op de ijsbaan in het stadscentrum. Van der Mannen vond het onverantwoord naar het milieu en de natuur toe. “Iedereen moet ontzettend zuinig zijn op energie, we moeten allemaal isoleren”, bracht hij naar voren. Hij pleitte daarom voor een herbezinning op de vraag of de ijsbaan wel past in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente.

Tevergeefs, zo bleek, want alle andere raadsfracties steunden het amendement, dat hiermee werd aangenomen.

Hardewijk op IJs
(Foto Harderwijk op IJs)