Gemeente Ermelo en COA realiseren noodopvanglocatie asielzoekers in Ermelo

Gemeente Ermelo en het COA hebben afspraken gemaakt over de inrichting van een tijdelijke noodopvanglocatie voor asielzoekers in Ermelo. De noodopvang wordt ingericht op het voormalig voetbalveld aan de Horsterweg, op het bosperceel tussen de Koolbaanweg en het spoor. Er kunnen 250 tot maximaal 300 vluchtelingen opgevangen worden in deze tijdelijke locatie.

Nederland kampt met een tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen

Vanuit de rijksoverheid is aan iedere gemeente dringend verzocht om opvang te regelen. Ook bij gemeente Ermelo is dit verzoek meermalen binnengekomen. Gemeente Ermelo heeft daarop besloten om een locatie te zoeken voor tijdelijke opvang van vluchtelingen. Het terrein van het voormalig voetbalveld kwam als potentiële locatie naar voren in deze zoektocht. Eigenaar van het voetbalterrein, GGz Centraal, stelt het graag voor dit goede doel beschikbaar en het COA staat hier positief tegenover.
 
Burgemeester Burmanje over de noodopvang
Burgemeester Burmanje is GGz Centraal zeer erkentelijk dat zij hun terrein beschikbaar willen stellen voor noodopvang. “Veel vluchtelingen zitten al veel te lang in een onwaardige situatie. We zijn trots op Ermelo als zorgdorp, het past bij Ermelo om mee te helpen in deze situatie. Als gemeente en samenleving kunnen we op deze manier iets betekenen voor vluchtelingen.”
 
Inrichten van het terrein
De gemeente is verantwoordelijk voor het klaarmaken van het terrein zodat het geschikt is voor noodopvang. Hierbij hoort o.a. de aanleg van elektriciteit en watervoorziening en het aanleggen van een toegangsweg. Het COA verzorgt de inrichting van het terrein, dat nu nog braak ligt, en zorgt onder andere voor het plaatsen van de tijdelijke woonunits. Hiervoor hebben zij ongeveer twee maanden nodig. Bij het gebruiksklaar maken van het terrein zijn we afhankelijk van veel partijen die hierbij een rol spelen. Het streven is dat de locatie in het eerste kwartaal van 2023 gereed is voor opvang. De locatie blijft twee jaar in gebruik als noodopvang, met een mogelijke verlenging tot maximaal 5 jaar.
 
Begeleiding op de locatie
Het duurt nog even voordat de noodopvanglocatie opent. Op dit moment is de samenstelling van de groep die in Ermelo wordt opgevangen nog niet bekend. De mensen van het COA, en de betrokken partners die straks werkzaam zijn op de locatie, hebben veel ervaring. Er is aandacht voor de veiligheid en het welzijn van de vluchtelingen én die van de omgeving. Op de locatie is dag en nacht begeleiding aanwezig en er is altijd een contactpersoon voor omwonenden bereikbaar.
 
Waar vindt u meer informatie

Op donderdagavond 20 oktober is er vanaf 19.30 uur een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis. Omwonenden van het terrein hebben hier inmiddels een uitnodiging voor ontvangen. Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. Tijdens de bijeenkomst zijn o.a. het COA en gemeente Ermelo aanwezig om vragen te beantwoorden.
 
Op de website www.ermelo.nl/ermelohelpt staan de meest gestelde vragen en antwoorden. Heeft u andere vragen? U kunt deze stellen via het formulier op de website of telefonisch tijdens werkdagen via 0341 567 321.

Noodopvang asielzoekers Ermelo