Geloof, hoop en liefde: een digitale cursus ‘zingeving’

Door Elise G. Lengkeek -  Mensen zoeken naar de betekenis van hun leven. Nu corona ons dagelijks leven is gaan beheersen op nagenoeg alle terreinen, groeit ook het verlangen naar iets wat houvast biedt. Iets wat alle angst en ellende overstijgt. Dat is wat Geloof, hoop en liefde te bieden heeft: de digitale geloofscursus die Pieter Both en Sijmen Reehoorn aanbieden vanuit De Regenboog.

Pieter Both, predikant van de hervormde wijkgemeente De Regenboog: “Ik spreek dagelijks mensen die zich verloren en eenzaam voelen, met vragen worstelen over de zin van het leven. Mensen die geliefden hebben moeten begraven zonder afscheid te kunnen nemen. Mensen die boos zijn op God en met vragen zijn achtergebleven.

Geloven helpt om de zin van je leven onder woorden te brengen en je leven te verdiepen.” Pieter benadrukt dat geloven helpt om de zin van je leven onder woorden te brengen en je leven te verdiepen. Maar de ervaring leert dat veel mensen blokkades ervaren als het op geloven aankomt.

Meestal heeft dat te maken met trauma’s die de hoop op iets goeds hebben gedoofd. “Geloof heeft geen betekenis als ze niet gedragen wordt door hoop. En hoop krijgt geen vleugels zonder de immense kracht van de liefde. Liefde: dát is dus de bron die zowel de hoop als het geloof voedt en de liefde.”

Samen met de onlangs aangestelde kerkelijk werker Sijmen Reehoorn neemt Pieter Both je mee om stap voor stap de mooie wereld van geloven en met Jezus leven te verkennen. Een wereld die ook ruimte biedt voor de rauwheid van verdriet en vragen die schuren.

Sijmen Reehoorn: “In vier avonden bespreken we wat het voor jou kan betekenen om het aan te durven je angsten los te laten en te ontdekken wat geloof, hoop en liefde voor jou kunnen betekenen.”

Meedoen vanuit je eigen huis
Deze avonden zijn digitaal, zodat je vanuit je eigen huis kan meedoen. Er wordt elke avond iets vertelt en uiteraard is er gelegenheid om in gesprek te gaan. Geloofde je ooit, maar ben je dat kwijtgeraakt?

Kom meedoen!
Vertel wat je heeft zo diep heeft verwond. Dat kan ook altijd in een vertrouwelijk gesprek, als je dat liever hebt. De Regenboog biedt deze cursus voor het eerst aan, maar in andere plaatsen is er al meegewerkt en waren de meeste deelnemers erg te spreken over deze mogelijkheid om open en op eenvoudige manier kennis te maken met wat er komt kijken bij geloven.

Enkele reacties: "Het was mooi om een open gesprek te hebben over diepere dingen van het leven." "Het is best prettig om digitaal een goed gesprek te voeren. Je zit thuis en dat maakt praten makkelijk. Dat het gesprek digitaal is, vergeet je snel." "Ik weet echt niet wat ik geloof, maar ik vind het fijn om erover te praten."

De avonden zijn op 2 en 9 december en 6 en 13 januari.. Heb je interesse in of vragen over het christelijk geloof? Haak aan. Meer informatie en aanmelden bij Pieter Both via [email protected].