Gelderse Academielezing: Het verhaal van de vluchteling

Op 1 april organiseert de Gelderse Academie een lezing met als thema Het Verhaal van de Vluchteling, de lezing is in het Engels.

Hoe gaan wij om met het grootste vraagstuk van deze tijd, de kwestie van de migranten– , asielzoekers–  of vluchtelingenstroom?  Hoe kijken wij naar al die mensen onderweg, op zoek naar een nieuw leven? 

Deze vragen komen op een bijzondere manier aan de orde tijdens de zevende Gelderse Academielezing. Instituut Braque organiseert in samenwerking met de Gelderse Academie deze lezing van de bekende Britse verhalenverteller Glenys Newton, een fenomeen in Engeland.

Newton gaat in haar bestelbus regelmatig op en neer naar Calais, ook is ze in Griekenland geweest om vluchtelingen bij te staan. In die kampen ontdekte ze de grote behoefte om verhalen uit te wisselen. Ze verleende hulp, luisterde en ging in gesprek met vele gestrande mensen. Dat leverde indrukwekkende beelden op waarbij verhalen achter de verhalen zichtbaar werden. Glenys heeft ze allemaal samengebracht tot één groot verhaal waarmee ze de wereld intrekt.

Verhalen zijn verbindend, door ze te delen wordt er een band gesmeed. Er is geen ‘ander’, we zijn allemaal een en dezelfde aldus Glenys. Want een vijand is slechts de mens wiens verhaal je niet kent.

Eigen beelden vormen vanuit persoonlijke ervaringen, dat is wat anders dan meningen van ‘experts’ lezen in de media. Na de performance van Glenys kunnen we haar vragen stellen.

De lezing, die in het Engels wordt gegeven, vindt plaats op 1 april.
Catharinakapel, Klooster 1, Harderwijk
Gratis toegankelijk.
Aanvang 20.00 uur.
Reserveren kan via info(@)catharinakapel.nl / www.instituutbraque.nl / www.gelderseacademie.nl