Geldersch Landschap & Kasteelen zoekt nieuwe vrijwilligers op Staverden

Kinderen spelenderwijs meer leren over de natuur, snert eten tijdens lange winterse wandelingen, wandelen langs water, gebouwen bezoeken waar je normaal niet mag komen. 

Het zijn enkele voorbeelden van excursies die de vrijwillig educatief boswachters van Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) organiseren. 

GLK heeft een groep van 42 vrijwillig educatief boswachters die in totaal 250 excursies op jaarbasis verzorgen. Zij zijn onderverdeeld in clusters van 4 tot 10 vrijwilligers die elk een eigen gebied bestrijken.

GLK is momenteel op zoek naar versterking voor het cluster Noord West Veluwe. Het excursiegebied omvat landgoed Staverden, de Wilde Kamp, ’t Sol, De Haere en de landgoederen Zwaluwenburg en Schouwenburg.

Het accent van de excursies ligt op landgoed Staverden. Het cluster Noord West Veluwe bestaat uit een leuke groep van acht vrijwilligers. Zij worden begeleid door een coördinator, ook een vrijwilliger. Iedereen doet tenminste 10 excursies per jaar. Er worden zowel vooraf ingeplande excursies begeleid als excursies op aanvraag. Coördinator Jan Bos: ‘Het leuke is dat we met de groep vrijwilligers ook zelf thema’s bedenken.

Elke wandeling is een belevenis. We proberen de natuur tot een avontuur te maken! ‘Iedere wandeling of fietstocht wordt met z’n tweeën georganiseerd. We bereiden de tocht samen voor, én wandelen of fietsen hem ongeveer een week van tevoren. Dan weten we goed wát we onderweg tegenkomen en bepalen we wie welk verhaal gaat vertellen. We leren ook heel veel van elkaar, en van de cursussen en andere activiteiten die we via GLK krijgen. Het is ontzettend leuk!’  

Nieuwe coördinator en vrijwillig educatief boswachter gezocht

Jan Bos is nu drie jaar vrijwillig coördinator geweest en wil het stokje nu graag aan iemand anders overgeven. GLK is daarom op zoek naar een opvolger. Wie het leuk vindt om op vrijwillige basis een coördinerende/leidinggevende rol te vervullen, goed kan samenwerken, interesse heeft in natuur en cultuur en in Ermelo of omgeving woont, kan zich aanmelden. Het coördinatorschap kost zo’n 4 uur in de week, al zijn er soms ook wel eens drukkere perioden. De belangrijkste taken zijn het gezamenlijk invullen van de kwartaalplanningen, coördineren van excursies op aanvraag, bijpraten van de vrijwilligers binnen het cluster, aanspreekpunt voor het GLK hoofdkantoor en de boswachter in vaste dienst. En tenslotte is het een pré als je daarnaast ook nog zelf excursies kunt begeleiden.

Naast een nieuwe coördinator is GLK tevens op zoek naar een extra vrijwillig educatief boswachter ter aanvulling van het cluster. Hoofdtaak is het begeleiden van excursies.  

Meer informatie en aanmelden
Kijk voor meer informatie op www.glk.nl/help-mee/word-vrijwilliger of neem contact op met  Nicole Burgers, tel. 06-53 269 547 (ma, di, do) of [email protected]