Geen vuurwerkvrije zones meer met oud & nieuw in Harderwijk

Door Harry Schipper – In Harderwijk wordt de pilot met vrijwillige vuurwerkvrije zones niet meer voortgezet.
 

Voornaamste reden hiervoor is het landelijke vuurwerkverbod dat het bezit en afsteken van vuurwerk uit categorie 3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelshotsbuizen vanaf 1 december al verbiedt.

Dit vuurwerk veroorzaakte in het verleden altijd de meeste overlast en risico’s op verwondingen en brand.

De gemeente hield het afgelopen jaar op verzoek van de gemeenteraad een proef met vuurwerkvrije zones; kleinschalige initiatieven op initiatief van bewoners. Daar heeft afgelopen jaar maar één hondeneigenaar in Harderwijk om verzocht. Hij vroeg - en kreeg - een vuurwerkvrije zone rondom een losloopgebied voor honden. En hoewel hij er zelf niet in de buurt woonde, heeft hij tijdens de jaarwisseling toch minder overlast van vuurwerk ervaren, zo liet hij de gemeente desgevraagd weten.

Tegelijk riepen de borden dat er een vuurwerkvrije zone was ingesteld ook weerstand op: vandalen beschadigden twee van de borden ernstig.
De bedoeling was dat er ook verplichte vuurwerkvrije zones zouden komen, maar daar was vorig jaar te weinig voorbereidingstijd voor om dat goed te regelen, schrijven B en W in een brief aan de fractievoorzitters van de raad.

In plaats van vuurwerkvrije zones wil de gemeente voor de aankomende jaarwisseling meer gerichte publieksinformatie geven op het gebied van regels voor het afsteken van vuurwerk en het ontsteken van vreugdevuren. Opsporingsambtenaren van de gemeente, politie en omgevingsdienst blijven actief inzetten op het handhaven van de vuurwerkregels, het adequaat reageren op meldingen uit de samenleving en het proactief toezicht houden in de wijken.