Geen vuurwerk met oud en nieuw? Dan maar alle klokken flink laten beieren om 2021 in te luiden!

Normaal gaat iedereen om twaalf uur ’s nachts naar buiten en barst het vuurwerk los. Dit jaar niet. Het kan niet zo zijn dat het nieuwe jaar in alle stilte begint, dacht het CDA. Om die reden hebben veel lokale fracties van het CDA het initiatief genomen om het lokale gemeentebestuur te vragen of het mogelijk is dat rond middernacht de klokken mogen luiden. Zo ook het CDA Harderwijk-Hierden.

Wat wél kan

“We houden er niet van om te zeggen wat er allemaal niet kan, maar vooral te kijken wat wèl kan. Daarom doen we een oproep aan Nederland om ‘op slag van Nieuwjaar’ de klokken te luiden. Het kost niets en het effect is niet in waarde uit te drukken,” aldus fractievoorzitter Wilco Mazier
 
Nieuw begin
Van oudsher dient het luiden van de kerkklok om de omwonende bevolking ergens op te attenderen. Het aanbreken van een nieuw jaar is toch iets waar mensen naar uitkijken en het liefst samen vieren. “Kerkklokken worden ook gezien als teken van hoop. Een mooi begin van het nieuwe jaar.  Het kan toch niet zo zijn dat we dit bijzondere jaar zo afsluiten en het nieuwe jaar in sobere stilte beginnen. Luid de klokken!

Schriftelijke vragen Eén tegen eenzaamheid

Harderwijk, 17 december 2020

College van burgemeester en wethouders
Postbus 149
3840 AC HARDERWIJK
 
Onderwerp: Schriftelijke vragen één tegen eenzaamheid

Geacht college,
 
Onze inwoners hebben dit jaar door de beperkingen van de coronacrisis een moeilijk jaar gehad. Eind december sluiten we dit jaar af. De fractie van het CDA is van mening dat we het nieuwe jaar niet in sobere stilte moeten beginnen. Tegen die achtergrond heeft de fractie de volgende vragen:
 
  1. Is het college het met ons eens dat we, in afwezigheid van vuurwerk en festiviteiten rond oud & nieuw, naar een alternatief moeten zoeken om het nieuwe jaar toch hoopvol in te luiden?
  2. Ziet het college, met ons, het luiden van de kerkklokken in de gemeente, om 0.00 uur als een mooi alternatief?
  3. Zijn er praktische of organisatorische bezwaren denkbaar?
  4. Zo ja, welke?
  5. Heeft het college suggesties om deze weg te nemen?
  6. Is het college het met ons eens dat ons religieus erfgoed op deze manier kan worden ingezet om iedereen op een speciale manier een mooi begin van het nieuwe jaar toe te luiden?
  7. Zo ja, is het college bereid de oproep van het CDA kracht bij te zetten door contact op te nemen met de kerken, de kerkraden en, indien nodig, de veiligheidsregio?
  8. Ziet het college kansen om bovenstaande acties op korte termijn te nemen zodat de klokken op 31 december, om 0.00 uur ook daadwerkelijk luiden? 
In afwachting van de beantwoording van de bovengenoemde vragen verblijven wij.
 
Met vriendelijke groet,
 
CDA Harderwijk-Hierden
Wilco Mazier