“Geen van beide de behoefte om de baas te zijn”

Sinds eind januari is BMA-advies officieel een Vennootschap Onder Firma en niet langer een eenmanszaak. Zoon Lars is bij vader André van Ark in de zaak gekomen. 

Hij liep al wel een jaar of twee mee, maar mag zich nu sinds drie maanden een trotse mede-eigenaar noemen

Het is de wens van André  (52) dat Lars (21) in de loop der jaren beetje bij beetje de zaak overneemt. “Het zou fijn zijn als ik het zo af kan gaan bouwen dat ik over een jaar of tien gewoon af en toe een dag kom werken. Dat hij me belt als hij me nodig heeft, maar het over het algemeen heel goed zelf af kan.”

Diezelfde wens heeft Lars, al vindt hij het nu nog heel vertrouwd, gezellig en ook wel veilig dat zijn vader nog een beetje als zijn baas voelt.

“Ik heb nu mijn eigen verantwoordelijkheden en dat gaat goed. Ook de samenwerking verloopt soepel, er is geen gezeur en we nemen het nooit mee naar huis.” Dat komt deels doordat ze innerlijk ook wel op elkaar lijken. “We voelen geen van beide de behoefte om de baas te zijn, dus ‘spelen’ we die ook niet. We respecteren elkaars mening.”

BMA-Advies bestaat al ruim dertig jaar. Het bedrijf richt zich voornamelijk op technische- en praktische ondersteuning van VVE’s (vereniging van eigenaren).

“Denk aan de uitvoering van jaarplannen, groot onderhoud of functionele aanpassingen. Ze kunnen alles aan ons uitbesteden, ook de hele administratie. We ontzorgen zo’n VVE volledig”, aldus André. In de jaren ’80 werkte hij bij een aannemer in Amsterdam, die veel voor onderhoud van woningbouwverenigingen deed. “Regelmatig klopte er een VVE bij hem aan, maar de baas vond die de moeite niet waard. De trajecten duurden veel te lang. Vooral de acquisitie duurt soms wel twee jaar. Dat komt omdat VVE’s werken met jaarplannen en alles gezamenlijk moeten besluiten.”

André besloot het in zijn vrije uren gewoon te proberen en een paar jaar later, werd het een fulltime baan.

Het aantal VVE’s waar BMA voor mag werken, groeit gestaag, maar een volle werkweek hebben ze er nog niet aan. “Gelukkig kunnen we er veel ‘naast’ doen. We zijn bouwbegeleider bij nieuw- en verbouwprojecten. We maken ramingen en begrotingen van de bouwprojecten. Ook doen we veel aankoopkeuringen voor bedrijven en particulieren.”

Lars vindt vooral de aankoopkeuringen erg leuk om te doen. Iets dat hij een jaar of vijf geleden nooit had gedacht. “Ik had een sportopleiding afgerond en was school helemaal zat. Ik kon kiezen tussen doorleren of werken bij mijn vader. Ik koos voor dat laatste. Nooit spijt van gehad.” Een half jaar geleden, mocht Lars opnieuw kiezen. “Bij mijn vader in de zaak of stoppen en iets anders zoeken. Toen ben ik er helemaal voor gegaan en het werk wordt met de dag leuker.”

Hoe ze BMA-Advies over tien jaar voor zich zien?

“Ik hoop in elk geval een stuk minder te werken dan nu. Ik zou het fijn vinden als het niet meer hoeft, maar het nog wel kan”, aldus André. Groter groeien hoeft voor André niet. “Lars heeft daar andere ideeën over. Hij wil groeien en dat snap ik wel, want dat wilde ik 25 jaar geleden ook. Voor mij hoeft het niet, maar als dat zijn droom is, moet hij daar voor gaan.”

Zowel vader als zoon hopen vooral in de directe omgeving een groot aantal VVE’s te mogen bedienen. Nu zijn ze vooral buiten de regio aan het werk, maar het reizen kost veel tijd. “Ik zeg altijd dat ik zeventig procent van de VVE’s in Harderwijk in beheer wil hebben. Of die nou zes- of honderd leden hebben, maakt mij niet uit. Ik hoop dat ze het ons gaan gunnen. Het heeft veel te maken met vertrouwen, met elkaar praten, elkaar kennen. Je hebt er een lange adem voor nodig, maar mooier werk is er niet”, aldus André.

BMA vastgoedadviezen en bouwmanagement
Lars en André van Ark

BMA Harderwijk

Adresgegevens

Galvanistraat 24
3846 AT Harderwijk

Telefoon

T. 0341-434535

Meer info