Geen legale wietkwekerij in Harderwijk

Door Petronella Polinder - Harderwijk wordt geen proefgemeente voor legale wietteelt. In het nieuwe regeerakkoord is ruimte voor dit soort experimenten. 

In tien gemeenten in Nederland mag er geëxperimenteerd worden met, door de overheid gecontroleerde, legale wietteelt, die dan vervolgens in de coffeeshop(s) in die gemeente verkocht worden. Zo voorkom je de illegaliteit van teelt en inkoop, waar coffeeshops nu mee te maken hebben.

De Stadspartij Harderwijk Anders diende, samen met D66, PvdA en de VVD een motie in. Zij wilden wel één van die tien proefgemeenten worden.

Burgemeester Harm-Jan van Schaik was wat terughoudend. “We willen als gemeente geen partij in de handel van wiet zijn. Ook ben ik, als het merendeel van de raad akkoord gaat met deze motie, niet voornemens zelf een kwekerij te beginnen, maar kijk ik alleen naar de mogelijkheden van een experiment. Daarnaast de kanttekening dat de kosten van dit experiment niet gedekt worden door de overheid, dus als de raad deze motie wil aannemen, moet het ook bereid zijn de kosten voor de uitvoering voor haar rekening te nemen.”

De motie sneuvelde, ook al stemden vijf complete fracties voor. Gemeentebelang, CDA en ChristenUnie stemden tegen en daarmee was de motie verworpen. “Een voorwaarde voor het zijn van een proefgemeente, is het hebben van een coffeeshop en die hebben we niet”, lichtte Peter Sels van het CDA zijn standpunt toe. “Daarnaast hebben we ook nooit voor het stichtingsmodel van de nieuwe coffeeshop gestemd, omdat we geen overheidsbemoeienis willen in deze.”

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info