Geen herinrichting Couperuslaan Harderwijk

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk is niet van plan om de Couperuslaan nieuw in te richten.

Voor herinrichting is geen geld; op z’n vroegst volgend jaar vindt er onderhoud plaats aan stukken trottoir en de asfaltverharding van het wegdek

Burgemeester en wethouders antwoorden dit op vragen van de PvdA-raadsfractie. De lokale sociaaldemocraten menen dat de Couperuslaan bij de herinrichting van een aantal straten in de wijk Stadsdennen is vergeten. En ook dat de straat, die volgens hen in matige staat verkeerd, met veel scheuren in het asfalt, te breed is voor een 30-km-zone, waardoor er vaak te hard wordt gereden.

Dat laatste blijkt maar ten dele te kloppen, heeft de gemeente laten meten. Op twee weggedeeltes rijdt tenminste vijftien procent van de passerende voertuigen sneller dan 35 km/h; tussen de Sint Jurriënstraat en de Parkweg en tussen de A. Thijmlaan en de Jac. Perkstraat.
De straat is ook amper breder dan de landelijke richtlijnen voor 30-km/h-wegen. Op de meeste plekken maar zo’n twintig centimeter. De PvdA-fractie dacht ook dat er meer sluipverkeer is sinds de herinrichting van andere straten in Stadsdennen. Niet of nauwelijks dus.

En de matige staat van het asfalt valt na beschouwing ook nogal mee. Tachtig procent ligt op kwaliteitsniveau B en twintig op C. Al met al geen reden om de straat opnieuw in te richten. Daarvoor ontbreekt trouwens het half miljoen dat daarvoor nodig is. Toevallig heeft de gemeenteraad begin dit jaar een heel stapeltje aanvragen voor meer geld opzij gelegd, om geld uit te sparen. Daar zat de herinrichting van de Couperuslaan ook tussen…

Er is nog wel wat geld voor de Couperuslaan, omdat de straat wordt genoemd in het Verkeersveiligheidsplan. Niet genoeg budget om de hele straat te herinrichten, schrijven B en W, maar wel om maatregelen te treffen op de wegvakken waar nu soms iets te hard wordt gereden. Welke maatregelen dat zijn, zeggen B en W nog niet. Tegen de tijd dat de gemeente de weg onder handen neemt, worden eerst de aanwonenden daarbij betrokken.