Geen Dierendag voor asieldieren in De Ark

Zondag 4 oktober is het Dierendag. Dierenopvangcentrum De Ark roept iedereen die van dieren houdt op dan niet alleen te denken aan eigen huisdieren, maar ook aan de tientallen dieren die momenteel geen thuis of baasje meer hebben.

Dieren hebben rechten en moeten beschermd. Dat was in 1931 reden om voortaan elk jaar op 4 oktober (de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi) de internationale  Dierendag te houden. Op Dierendag wordt  wereldwijd stilgestaan bij het welzijn van dieren. Vooral ouders leren op die dag hun kinderen om respect te hebben voor (het leven van) dieren.

Natuurlijk worden de eigen huisdieren op die dag extra verwend. Katten en honden krijgen extra knuffels, of een speeltje en een extra portie voer. En veel honden genieten zondag ook van een extra lange herfstwandeling door de bossen of over de hei.

In Nederland leven in totaal zo’n 31 miljoen huisdieren bij naar schatting vier miljoen gezinnen. De meeste huisdieren zijn vissen. Daarvan zwemmen er maar liefst achttien miljoen rond in vijvers en aquaria. Katten staan met vier miljoen op de tweede plek, gevolgd door drie miljoen vogels. In Nederland nemen honden en konijnen met respectievelijk twee en een miljoen de vierde en vijfde plaats in.

In Dierenopvangcentrum De Ark zouden ze dit jaar best graag Dierendag willen vieren, maar door de drukke werkzaamheden in het pension schieten de asieldieren er nogal eens bij in. De vrijwilligers en vaste krachten, die verspreid over de week de dieren eten geven, verzorgen en hun verblijven schoonhouden, houden nauwelijks tijd over om de asielhonden eens lekker uit te laten, ze eens extra te kammen of om fijn te spelen en te kroelen met de asielkatten.

Het opvangcentrum aan de Leuvenumseweg vangt jaarlijks zo’n negenhonderd katten en honden op: zwerfdieren, dieren die zijn achtergelaten of waarvan mensen afstand hebben gedaan, omdat ze er om allerlei redenen niet langer meer voor kunnen zorgen. 

Bestuurslid Henk Bilderbeek roept daarom iedereen op het werk van De Ark te steunen. Bijvoorbeeld door zich aan te melden als vrijwilliger of donateur. Dat kan al vanaf 25 euro per jaar. Of help door een gift over te maken naar NL82 INGB 0002 6416 00. Een dier adopteren kan ook. Informeer via 0341 – 41 61 27, kom met uw gezin eens langs, of kijk op de website dierenopvangcentrumdeark.nl .