Gebouw nog hetzelfde, onderwijs ‘gelukkig’ heel anders

Woensdagavond 15 januari houdt het Morgen College weer het jaarlijkse Open Huis. Van 18.00 uur tot 20.30 komt er een hele nieuwe lichting enthousiaste groep achters sfeer proeven. Het Morgen College heeft inmiddels hele generaties ‘opgeleid’. 

Op de LTS, het Veluwerand, Focus & Spectrum en sinds vijf jaar Morgen College. Lees het verhaal van vader Maikel (43) die vijfentwintig jaar geleden op de LTS zat en dochter Aaliyah (15), derdejaars leerling van het Morgen College.

De discussie verloor je altijd, er was geen sprake van gelijkwaardigheid, je werd niet gezien en er werd niet ingezet op de relatie. Dat is de docent die Maikel de Groot (43) kende. Voor dochter Aaliyah (15) is dat heel anders. “Ik kan zeggen wat ik denk of voel, er is zeker discussie mogelijk en ik heb goede relaties met mijn docenten, wat het gemakkelijker maakt van ze te leren.” Maikel zat op de LTS, “dat was nog voor de samenvoeging met de huishoudschool, we hadden vijf of zes meisjes, verdeeld over alle klassen.” Aaliyah zit nu in haar derde jaar op het Morgen College. Ze volgt haar lessen in dezelfde lokalen als haar vader destijds. Het gebouw is gebleven, “van praktijklokaal naar lokaal 407. Probeer dan maar eens op tijd in de les te komen”, klinkt het in koor. Maar het onderwijs is, “gelukkig maar”, niet te vergelijken met dat van een kwart eeuw geleden.

Vader en dochter zitten in de aula van de Sypel, op een gewone donderdagmiddag. Hij met de herinneringen aan toen, zij met de herinneringen aan die dag. “De aula gebruikten we toen alleen voor de dagopening en officiële gelegenheden. Pappa had geen pauzes op school”, vertelt Maikel zijn dochter. Voor Aaliyah is de aula een lievelingsplek. Daar waar iedereen in de pauzes bij elkaar komt. “Waar at jij dan pappa?” Maikel: “Thuis. Wij hadden elke dag een uur pauze tussen de middag, net genoeg om naar huis te fietsen, een broodje te eten en weer naar school te gaan. De rest van de dag zaten we in ons lokaal. We hadden geen kleine pauzes.” Of dat haar gezellig lijkt, tussen de middag lekker naar huis? “Alsjeblieft niet”, zegt ze lachend. “Dan moet ik veel te veel fietsen.”

Maikel had een goede tijd op school. Hij werd opgeleid tot timmerman en metselaar. “Dat deed mijn vader, dus dat wilde ik ook. Ik zit nu in de installatietechniek, heel iets anders.” Hij heeft prima herinneringen aan zijn jaren op de LTS. “Gooien met specie in het metsellokaal met meneer de Groot als conciërge.” Als hij even in zijn geheugen graaft, komen er meer namen boven. “Meneer Leithuizen voor gym, meneer Bom voor Engels, Klein en Davelaar als adjunctdirecteuren, Schenk voor metselen. De meesten waren toen al rond de veertig, dus die zijn al wel met pensioen.” Met zijn docenten had hij geen band. “Er was altijd een afstand. Het waren geen mensen die je in vertrouwen nam. Tegenspraak werd niet geaccepteerd.” Vrienden voor het leven heeft hij niet gemaakt, “maar je komt wel eens iemand tegen in de stad en dan klets je wat. Leuk om herinneringen op te halen.”

Aaliyah is die herinneringen nu aan het maken. Ze koos vorig jaar voor het profiel Horeca, Bakkerij & Recreatie. “Eigenlijk de enige optie voor mij, met de andere profielen had ik niets. Ik vind het koken en bakken wel echt heel leuk en later heb ik daar sowieso iets aan.” Ze kan zich niets voorstellen bij het onderwijs dat haar vader heeft gehad. “De houding van docenten naar de leerlingen toe is nu gelukkig wel echt heel anders. Ik ben niet bang om te zeggen wat ik denk en ik durf ook echt wel wat tegengas te geven. Ik heb juist het idee dat docenten dat waarderen.”

Het Morgen College is voor Aaliyah een veilige plek, ze voelt zich er thuis en heeft er vrienden. Een fijne plek om een basis te leggen voor later. Haar ‘later’ is nog helemaal in te vullen, maar ideeën heeft ze al wel. “Een eigen kledingmerk of kledinglijn, dat lijkt me heel gaaf.”