Fred Moll stopt als voorzitter van VVOG ‘Leuk en eervol om dit zeven jaar te doen’

Door Marco Jansen - Na zeven jaar als voorzitter hield Fred Moll tijdens de nieuwjaarsreceptie van VVOG op 7 januari zijn laatste toespraak. Hij vindt het tijd voor een frisse wind. Op 23 januari wordt tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering zijn opvolger voorgedragen: Gert Jan Krop.

Zichtbaar zijn

Fred Moll (51) was al langer bestuurlijk actief, want hij was drie jaar jeugdvoorzitter en twee jaar algemeen bestuurslid toen hij in 2016 Laurens de Kleine opvolgde. Het voorzitterschap betekende een andere rol voor hem. “Als voorzitter ben je het gezicht van de club. Je voert overleggen met gemeente, sportclubs op de Strokel, leidt interne bestuursvergaderingen en ik vind het één van de belangrijkste eigenschappen dat je als voorzitter zichtbaar bent. Ik was altijd bij iedere thuis- en uitwedstrijd van het eerste elftal. Thuis heb je ook een rol als gastheer. Ook het informele contact met vrijwilligers vraagt veel tijd. Contacten met leden, vaak positief, soms negatief, want gesprekken waren niet altijd leuk. Het is geen sinecure om zo’n club aan te sturen en dat is een vrije zware belasting op je vrije tijd. Het is een drukke job die mij wel 16-20 uur in de week kost, naast mijn hectische baan als regiodirecteur bij BAM Infra in de wegenbouw. Maar heb het gedaan omdat ik het leuk vond en vond het ook een eer om het zeven jaar lang te doen. Ik had het om de mooie kanten misschien nog wel 30 jaar willen doen, maar een voorzitter moet niet te lang blijven.”

Fred Moll voorzitter VVOG foto Henk Hakvoort

Zijn opvolger is volgens Moll klaar om het stokje over te nemen. “Gert Jan Krop is al jaren jeugdvoorzitter en vicevoorzitter. Hij wil het graag overnemen en het bestuur heeft hem voorgedragen. Hij loopt al vanaf zijn jeugd bij VVOG en kent de club van binnen en van buiten. Jeugdvoorzitter zijn was voor mij ook een goede basis. De leden kunnen nog een andere kandidaat voordragen en als dat niet gebeurt, wordt Gert Jan de 23e benoemd.”

VVOG Harderwijk
(Tweede van links Gert Jan Krop, derde van links Fred Moll)

Huiskamer
Het voorzitterschap heeft hem veel opgeleverd. Vriendschappen, levenservaring en hij kreeg er energie van. Moll vindt dat de club in de afgelopen periode vooruit is gegaan. “Niks ten nadele van mijn voorgangers, die het ook goed hebben gedaan, maar ik vind dat we wel stappen hebben gemaakt. We hebben dat gedaan met veel betrokken VVOG’ers. We hebben geïnvesteerd in een organisatie die goed staat en hebben goede mensen neergezet. Alles is goed geregeld en het is leuk om bij VVOG te voetballen. De afgelopen jaren is het sportpark opgeknapt: de nieuwe kleedkamers waren hard nodig en dat geldt ook voor de renovatie van de kantine. Die is nu weer de huiskamer van de vereniging geworden. Dat is gedaan met veel vrijwilligers. Het samen doen is ook de kracht van VVOG. Financieel zijn we gezond, ondanks de investeringen die zijn gedaan.”
 
Ledengroei
Moll wijst erop dat VVOG ook enorm is gegroeid de afgelopen jaren. “Met name bij de jeugd, maar ook bij de senioren. De laatste drie jaar zijn we jaarlijks met ongeveer 10 procent gegroeid naar ruim 1.200 leden nu. Daarmee zijn we de grootste sportvereniging van Harderwijk.”

Ook is er de afgelopen jaren veel georganiseerd bij VVOG. “Zoals de veiling die we twee keer gehouden hebben. Er is 35+ voetbal en walking football. Inmiddels kun je bijna een leven lang voetballen bij VVOG, vanaf 4 jaar tot dik in de 70. We kunnen dat allemaal aanbieden. Dat vind ik het allerbelangrijkst. Dat iedereen kan sporten op zijn eigen niveau en dat mensen die hier komen allemaal het gevoel hebben dat ze hier welkom zijn. Het voetbal is aan de ene kant gericht op de prestaties en aan de andere kant is er de breedtesport. Het is echt een vereniging, dat is altijd het mooie aan VVOG geweest.”
 
Nacompetitie apotheose
Hoogtepunt vindt Moll de opening van het gerenoveerde sportpark aan het begin van vorig seizoen, waar hij zelf overigens niet bij kon zijn. “Op dat moment lag ik in het ziekenhuis. De opening heeft Bertus Hoeve gedaan, als oudste lid van de vereniging. Hij is meer dan 70 jaar lid. Voetballend gezien is het mooi dat we al zeven jaar lang in de Derde Divisie spelen. Dat is al een prestatie op zich als je kijkt naar het budget wat wij hebben. Sportieve hoogtepunten vind ik de nacompetitiewedstrijden van afgelopen seizoen. Je wilt er niet in terechtkomen, maar als je zag wat het losmaakte. De ontlading was prachtig. Harderwijk leefde mee met VVOG, die betrokkenheid was mooi om te zien. We waren al drie keer gedegradeerd; het was erop of eronder en de apotheose was prachtig.”

Moll noemt ook het tweeluik tegen DOVO in 2016 een hoogtepunt, al was hij toen nog geen voorzitter

Als gezicht van de vereniging vond hij het ook leuk om er bij te zijn als grote sponsoren tekenden of als spelers hun contract verlengden. “Dan wilde ik uitstralen dat er volledig commitment vanuit de vereniging was. Ook het plaatsen van berichten op social media deed ik vaak, omdat ik het leuk vind en de trots op de club uit te stralen.”

Persoonlijke contact met bijvoorbeeld de mensen rond de jeugd, het eerste elftal en de kantine zal hij gaan missen. Betrokken zal hij wel blijven, want Moll wordt mogelijk bestuurslid voetbalzaken als opvolger van Henk Drost. “We hebben een goede technische commissie en andere commissies dus dan gaat het meer om uitzetten van beleid.”
 
Droom
De club moet altijd in beweging blijven, vindt Moll. “Een nieuwe tribune bouwen is nog een grote wens en de jeugd verder ontwikkelen naar een hoger niveau. Het zou mooi zijn als het eerste elftal vast in het linkerrijtje komt te spelen en VVOG een stabiele derdedivisieclub wordt, met behoud van het Harderwijkse gezicht. Mijn droom is dat als VVOG over vier jaar 100 jaar bestaat er een nieuwe tribune gerealiseerd en het eerste elftal in de tweede divisie speelt.”

Nieuwjaarsreceptie VVOG Harderwijk 2023
(Foto's Henk Hakvoort)