Forse transformatie voor De Kiekmure in Harderwijk

Door Harry Schipper –De Kiekmure in Stadsdennen gaat flink uitbreiden. Het multifunctionele zalencentrum wil zichzelf – net als De Roef in Stadsweiden - opnieuw uitvinden en tegelijk omvormen tot een plek waarin  ‘positieve gezondheid’ een centrale rol speelt.

Aankomende dinsdag 13 april kunnen buurt- en wijkbewoners De Kiekmure tijdens een ‘Ommetje Kiekmure’ kennis maken met alle ideeën die leven. Ze mogen dan zelf ook wensen en ideeën aandragen

Voor de transformatie van De Kiekmure is een tijdelijk ontwikkelbestuur aangetreden, met Hans Alfons als voorzitter. Alfons is ook voorzitter van het ontwikkelbestuur van wijkcentrum De Roef in Stadsweiden, waarvoor vergevorderde plannen bestaan om te transformeren naar een ‘positief gezondheidscentrum’.

Daarvoor wordt het oude gebouw gesloopt. Er komt een nieuw en hoger gebouw voor terug waarin behalve zalen ook ruimten zijn waarin zorgverleners, zoals een huisartsenpraktijk en fysiotherapeuten samen met maatschappelijke instellingen als ZorgDat en verenigingen een plek krijgen. Zij hebben één ding gemeenschappelijk: ze willen mensen, bezoekers en patiënten mogelijkheden aanreiken om een betekenisvol leven te kunnen leiden.

De Kiekmure kreeg zes jaar geleden een volledig nieuw gebouw, omdat het oude gebouw - na ruim veertig jaar dienst te hebben gedaan als wijkcentrum - niet meer voldeed. Alfons, daarin aangestuurd door het Harderwijkse gemeentebestuur, heeft voor De Kiekmure dezelfde plannen en ideeën als voor De Roef: met hulp van organisaties uit de wijk op het gebied van zorg en welzijn ook ‘positieve gezondheid’ een plek te geven.

De gemeente Harderwijk ziet veel toekomst in het concept van positieve gezondheid, waarin het accent niet ligt op ziekte, maar op mensen zelf; hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt en meer kwaliteit geeft. Het gemeentebestuur ziet het liefst dat er overal in Harderwijk positieve gezondheidscentra komen. Alfons: “Als je het maar op één plek doet, is het hele plan voor positieve gezondheid voor iedereen in Harderwijk bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Nu heb ik er vertrouwen in.”

Volgende week verschijnt in het regionaal ondernemersmagazine Stad in Bedrijf een oproep aan alle zorg gerelateerde bedrijven om vanuit De Kiekmure mee te werken aan de opbouw van een positief gezondheidscentrum. Onder andere huisarts Joeri Cohen heeft zijn complete huisartsenpraktijk hiervoor al aangemeld. Alfons: “We hebben nu al genoeg aanmeldingen binnen voor meer dan duizend vierkante meter vloeroppervlak. Als je bedenkt dat het huidige gebouw van De Kiekmure 1500 vierkante meter is, dan verwacht ik dat we nog eens zoveel ruimte nodig hebben”. Alfons denkt dat voor een nieuw gebouw voldoende ruimte is op (een deel van) het Kiekmure-parkeerterrein. “Maar zover zijn we nog lang niet. We willen eerst graag plannen maken samen met de buurt- en wijkbewoners en horen wat voor ideeën zij hebben”.

Het ‘Ommetje Kiekmure’ geeft met informatieborden om De Kiekmure heen alvast een eerste indruk van de plannen. Belangstellenden kunnen tussen 17.00 en 18.30 uur langs de borden wandelen.

De Kiekmure Harderwijk