Forse belangstelling voor griepprik in Harderwijk

Door Harry Schipper – Er is in Harderwijk en Hierden grote belangstelling voor de griepprik.

Bij Huisartsenpraktijk Waterfront stond deze dinsdagmiddag tot ver buiten de hekken van het felgele gebouw een lange rij van vooral 60-plussers

Mensen van boven de zestig jaar krijgen de jaarlijkse griepprik gratis. De vele duizenden 60-Harderwijkse en Hierdense Ze hebben allemaal een uitnodiging gekregen van hun huisarts. Bij een aantal praktijken gaven de huisartsen de prik al eerder, zoals Huisartsenpraktijk Stadsweiden van dokter Bredeweg en Huisartsenpraktijk Drielanden, die zaterdag hun patiënten ontvingen.

Bij Huisartsenpraktijk Waterfront konden de patiënten deze dinsdag van drie tot zes uur terecht. Hoewel de rij zich over tientallen meters uitstrekte, bleek de wachttijd uiteindelijk beperkt tot net iets meer dan een kwartier. Dat kwam omdat de huisartsen Barry Beentjes en Esther Vergeer bij het prikken ‘zetten’, hulp kregen van hun praktijkondersteuners.

Ook Huisartsenpraktijk De Hoge HOED ontving deze dinsdagmiddag patiënten met een medische indicatie. De inenting vond plaats in Estrado. Hier waren de rijen een stuk korter, omdat de huisartsen Van Ginkel, Van Eeden en Kassing met tijdsblokken werkten.

Behalve 60-plussers kregen ook mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep een uitnodiging om de griepprik te halen. Extra risico lopen onder andere mensen met diabetes, longaandoeningen, hart- en vaatziekten en verminderde weerstand. Sinds dit jaar is de lijst van mensen die extra risico lopen verder uitgebreid. Zo raadt het RIVM aan dat ook mensen met een spierziekte, of wie een hersenbloeding of infarct heeft gehad zich laat inenten. Ook wie COVID-19 heeft doorgemaakt en daarbij longschade heeft opgelopen, krijgt het advies zich te laten inenten. Nieuw op de lijst is ook de groep zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap.

De griepprik biedt bescherming tegen griep. Het vaccin zorgt ervoor dat het lichaam afweerstoffen tegen de griepvirussen maakt, die naar verwachting deze winter zullen rondwaren in Nederland. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn iemand die is gevaccineerd tóch griep krijgt. De griepprik zorgt er in dat geval dan wel voor dat zo iemand minder ernstig ziek wordt. Het duurt ongeveer twee weken na de griepprik totdat iemand genoeg afweerstoffen heeft aangemaakt.

Griepprik Huisartsenpraktijk Waterfront