Flinke consternatie door loslopende ‘wolf’ in Harderwijk

Harry Schipper – Tal van filmpjes op social media en waarschuwingen als ‘loopt een wolf in Harderwijk en is blijkbaar ook al in de polder geweest, dus boeren let op!’ hebben deze donderdagochtend in delen van Harderwijk voor flink wat consternatie gezorgd.

Loos alarm, want de ‘wolf’ bleek in kwestie de wolfhond Takoda van de familie Bas Sloot: een aardsvriendelijk dier die, doordat de voordeur net werd geschilderd, kans had gezien de woning te verlaten om op zoek te gaan naar zijn huisgenoten

Eigenaar Bas Sloot was op dat moment voor zijn werk in Austerlitz. “Ik zat net in een zwaar gesprek dus ik keek niet op de telefoon, al zag en hoorde ik wel dat daarop flink wat berichtjes binnenkwamen. Toen ik na afloop van het gesprek keek, waren dat er al meer dan vijftig en ze komen nu nog steeds binnen.”

Het bleken allemaal berichtjes van buren, vrienden en familieleden te zijn, die Takoda op de filmpjes hadden herkend. “Ja, iedereen hier in de buurt kent ‘m wel. Hij loopt hier op de Smeepoortenbrink wel vaker los en gaat ook wel eens mee naar café De Belofte, als ik daar ’s avonds een slaapmutsje drink. Het is een hele brave terrashond”.

Takoda, dat ‘vriend voor allen’ betekent, ontsnapte uit huis ondanks het feit dat Bas de woning boven het winkeltje van zijn zus Godelieve had gebarricadeerd. “Daar wist ie zich door- en overheen te wurmen. Ook de schilder had de pas geverfde voordeur zo dicht mogelijk gedaan, maar dat was voor Takoda ook geen beletsel: het dier wist met z’n snuit en kop de deur open te krijgen en zat bijgevolg onder de groene verf”.

Schilder Hans Wels, die net even ergens anders was toen dat gebeurde,  vertelde dat hij op dat moment wel stevig baalde. “Ja, ik baalde enorm, Stel dat het dier op straat onder een auto loopt. Dus ik ben meteen met een paar buren gaan zoeken. We konden ‘m alleen nergens meer vinden, dus ben ik weer aan het werk gegaan”.

Dat tijdens z’n tocht door de stad iedereen achter Takoda aan ging rennen, heeft de consternatie volgens Bas Sloot wel wat vergroot. “Als het een teckel was geweest, was dit niet gebeurd. Nu voelde Takoda zich natuurlijk opgejaagd”, denkt Sloot hardop. Direct nadat hij doorkreeg dat zijn hond in Harderwijk de hoofdrol speelde in een soort wolvenjacht, reed hij op z’n motor snel terug naar zijn woonplaats. Daar werd hij al opgewacht door een politieagent , die hem dirigeerde naar het St. Jansdal, waar hij op dat moment het laatst was gespot. Daar stapte hij in een politiewagen die hem naar de spoortunnel brachten waar hij net liep. “Toen ik ‘m riep, kwam hij direct naar ons toe en sprong zo in de politiewagen”.

Takoda is volgens Sloot een ‘Tamascan’ en wordt ook wel een Finse wolfhond genoemd.  “Geen wolfshond, maar een wolfhond - dus zonder ‘s’- want dat is een heel ander ras, dat wordt gefokt om wolven te verjagen. Hij is bijna tien. Mijn vrouw is triatleet en nam hem geregeld mee naar het hondenbos tijdens haar looptrainingen, nog voordat de echte wolf hier op de Veluwe kwam. Toen al vroegen passanten haar vaak of het niet een wolf was. En ikzelf krijg ook bijna dagelijks zulk soort reacties als ik met haar aan de wandel ben of het dier hier op de ijsbaan uit laat. Dat mensen dus wel eens denken dat het een wolf is, snap ik wel”.

Sloot is blij dat Takoda weer  thuis is. De groene verf heeft hij meteen na thuiskomst uit z’n snoet en vacht verwijderd. “Wel fijn om te ervaren dat onze buurt-app fantastisch werkt en dat de buurt daarna ook betrokken is en saamhorigheid toont. Een dikke pluim en dankjewel ook voor de politie die zo snel en accuraat hebben gehandeld, waardoor Takoda niks is overkomen!”

De hondenbaas kan wel lachen om alle filmpjes die hij ondertussen ook wel heeft gezien. "Hilarisch toch", vindt hij ook, terwijl voor de zoveelste keer zijn telefoon bliept.

Herdershond Takoda