FIT in de LENTE: handige tips!

Er komt weer meer licht, het wordt lente! De merels zingen hun lied bij het opkomen van de zon. Als de merels ook s’ avonds gaan fluiten weet je, dat de lente eraan komt. 

De lente hoort bij het HOUT element, de fase waarin alles tot groei komt. Het is een tijd van groeien, geboorte en nieuwe ideeën.

De lente hoort volgens de traditionele Chinese geneeswijzen bij het  HOUT element. Bij het HOUT element horen de LEVER en de GALBLAAS energiebaan. Ons lichaam is in de wintermaanden minder actief geweest en gaat zich nu klaarmaken voor meer activiteit.

LENTESCHOONMAAK

Net als dat je de lentekriebels krijgt om alles schoon te maken, van keukenkastjes tot de tuin, is het ook de tijd om je lichaam te reinigen.
Vooral in de winter worden afvalstoffen (bv. door overvloedig eten, te veel suikers, medicijngebruik, stress)  in het lichaamsvet vastgehouden. In de lente ruimt het lichaam overtollige resten, afvalstoffen op. Daarom kan het lichaam in de lente wel eens vermoeid aanvoelen of kun je last hebben van hoofdpijn in het begin van de lente.

Klachten die bij disbalans in het houtelement kunnen voorkomen, zijn:
  • pijn in de heupen 
  • onderrug en bekkenstreek 
  • ischias en spit
  • eenzijdige hoofdpijn en migraine 
  • hooikoorts
Je kan je lichaam helpen om afvalstoffen op te ruimen door te werken aan je  conditie en je lichaam schoon te maken, ofwel ontslakken.

Ontslakken kan op verschillende manieren van heel intensief tot iedere dag een beetje
 
Ontslakken ABC
A - Eet per maaltijd minder dan wat je normaal eet
B - Tussen de maaltijden sappen en water drinken
C - 30 minuten bewegen per dag 

Wandelen stimuleert de doorstroming van de vochthuishouding en voert afvalstoffen af

Ook hardlopen, sporten, het beoefenen van yoga en qigong zijn heel gezond. Het gaat erom dat je zelf je lichaam in beweging zet en dat je met je hele lichaam beweegt.
 
Onderstaande oefening is extra stimulerend voor de lever/galblaas. Het is een zgn. Do-In oefening, ook een soort yoga, maar dan vanuit de Chinese geneeswijze.
 
De klok oefening.
Het is een makkelijke oefening en je kunt de oefening doen zoals bij jou past. Korter of langer; sneller of langzamer. Het brengt soepelheid in de heupen; ruimte in het borstgebied; strekking van de armen. Kortom een oefening waarbij je je uitstrekt naar alle kanten, door de uren van de klok te volgen zodat je alle energiebanen/meridianen strekt. Probeer het eens 30 dagen! Echt iedere dag 10 minuten trainen dat levert je wat op!

STREK HET LICHAAM uit naar alle kanten
  • 1.Ga staan met de voeten op schouderbreedte
  • 2.Strengel de vingers ineen en strek de armen naar boven
  • 3.De handpalmen wijzen naar het plafond. Dit is de klok om 12 uur
  • 4.Strek op een uitademing naar de 12
  • 5.Ontspan iets op een inademing. De armen blijven gestrekt en schuiven een stukje door naar de 1
  • 6.Strek op de volgende uitademing naar de 2
  • 7.Ga zo alle cijfers van de klok denkbeeldig langs
  • 8. Als je weer bij 12 bent, breng je na de strekking de handen terug naast je romp.
Een tip om te ontslakken is het gebruik van Berkenextract (niet te verwarren met Berkenelixer, dat is een gezoet drankje) van het merk Weleda. Het is een verfrissende drank van berkenblad en vers citroensap. Het ondersteunt de nierfunctie bij de natuurlijke afvoer van vloeistoffen en verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam. Het is geschikt voor een ontslakkingskuur in het voor-en najaar en bij voorjaarsmoeheid. Neem s’ochtends en s’avonds een glas water met een eetlepel berkenextract.
Ook kun je, als je ervan houdt, voor het slapen gaan een glaasje vers geperst citroensap drinken.
 

Nieuwsgierig geworden en wil je meer in balans komen?

Ook voetreflexmassage helpt bij het ontgiften van je lichaam.
Maak dan gebruik van de volgende aanbieding: voetreflexmassage + gratis aanleren van andere oefeningen gericht op het lente element voor € 55,00. Geldig t/m mei 2016

Voetreflextherapie In Balans Harderwijk Els van Tol