Filmhuis Harderwijk klaar voor de toekomst

Het filmhuis is vanaf eind deze maand weer klaar voor de toekomst: met een nieuw filmdoek en surround geluid kan het filmhuis weer jaren vooruit.

Dat het doek aan vervanging toe was, was al een tijd duidelijk. Na jarenlang intensief gebruik begon het doek uit te drogen en daardoor ook scheuren te vertonen.

Een nieuw doek aanschaffen was echter makkelijker gezegd dan gedaan: omdat het Filmhuis geen vaste subsidie ontvangt, moesten projectsubsidies worden aangevraagd om zo de aanschaf te kunnen bekostigen.
 
Na uiteindelijk groen licht van zowel de gemeente Harderwijk, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Burgerweeshuis konden eind 2015 de definitieve afspraken worden gemaakt met Wuestman Audiovisueel. Hierbij liet Wuestman duidelijk merken de cultuur in Harderwijk een warm hart toe te dragen, door onder andere de montagekosten van het nieuwe doek voor hun rekening te nemen.
 
Om de beleving in het Filmhuis nog beter te maken werd ook besloten om het bestaande geluidssysteem uit te breiden naar een surround-systeem. Twijfels over of dit mogelijk zou zijn in de relatief kleine bovenzaal van de Catharinakapel werden uiteindelijk weggenomen. In de eerste weken van januari zal het surround-systeem in eerste instantie intern getest worden, eind van de maand kan het publiek er ook van genieten.
 
Als de geplande werkzaamheden in het Filmhuis geen onverwachte vertragingen oplopen, zullen op zaterdag 30 januari tijdens de vertoning van "Marguerite" het nieuwe doek en surround geluid feestelijk in gebruik worden genomen.