Festival van ontmoeting in de wijk

Door Marco Jansen - Het is mooi weer, de najaarszon schijnt. Prima omstandigheden voor het Festival Kleurrijk Harderwijk, dat op zaterdag 30 september over de wijken Stadsdennen, Stadsweiden en De Wittenhagen is verdeeld.

Op het Albert Verweyplein voor zorgcentrum De Aanleg begint het festival voor de wijk Stadsdennen om 11.00 uur

Projectleider Esmee Bouyaddou neemt de microfoon ter hand en vertelt de aanwezigen dat dit minifestival mede georganiseerd is door de partijen verbonden aan Krachtig Kleurrijk Harderwijk, Burgerschap, de wijkvereniging Stadsdennen Frankrijk en de ondernemers van de winkeliersvereniging Stadsdennen. Rob van de bloemenwinkel heeft hierin de leiding genomen.

Namens de gemeente Harderwijk doet wethouder burgerschap Maarten Reckman de opening. Ook waarnemend burgemeester Jeroen Joon is aanwezig om kennis te maken met de inwoners.

Festival Kleurrijk Harderwijk Jeroen Joon

Reckman zegt over het nieuwe concept met als thema Gastvrijheid in de wijk: „Ontmoeting is de sleutel tot samen dingen doen, elkaar ondersteunen, rekening houden met elkaar, maar ook feestjes vieren zoals vandaag. Als gemeente ondersteunen wij dit voor verschillende wijken.”

Als de wethouder is uitgesproken en de openingshandeling heeft verricht door met een graffitispuit de letter S te kleuren, klinken de ritmische klanken van de ‘Braziliaanse’ drumband Samba @ Sea met een optreden van zo’n 20 minuten. Zij zijn later op de dag ook in de andere wijken te horen.

Festival Kleurrijk Harderwijk
Ouderen luisteren en praten geanimeerd op het terras, terwijl kinderen zich vermaken op het springklussen. Inmiddels zijn er behoorlijk wat wijkbewoners naar het plein gekomen. Het is de beweging die wethouder Reckman wil zien ontstaan. „Bij de muziek stonden bewoners op hun balkon te luisteren. Je loopt makkelijk even langs als je boodschappen gaat doen in het winkelcentrum. Met deze opzet laten we het festival in de wijk ontstaan, in plaats dat mensen naar een centrale plek moeten komen. Zo bereiken we meer inwoners, want ouderen zullen niet zo snel naar een festival in het Hortuspark gaan.”

Festival Kleurrijk Harderwijk
 
Een dame van het Chinese restaurant Nieuw Xing Jie komt langs met kleine kiploempia’s en vegetarisch loempia’s, bewoners van de Hofdijkflat zijn druk aan het kokkerellen zodat mensen door allerlei hapjes de eetculturen leren kennen. Reckman: „De wijk Stadsdennen is heel multicultureel en de meest levendige wijk van Harderwijk. De bewoners zijn nu medeorganisator van het geheel. Dat is ook waar we naar toe willen: dat er meer ontmoeting en kennismaking in de openbare ruimte ontstaat en samenwerking in de wijk tussen inwoners, maatschappelijke organisaties en gemeente.”
 
Soumaya Salimi (26) staat als vrijwilligster achter een kraam met thee en koffie. „Ik deel het gratis uit om iedereen welkom te heten. Het is best wel druk en het is gezellig. Mijn dochtertje van 4 is net gekomen en zolang zij rustig is, blijf ik de hele dag staan.” Soumaya heeft een Marokkaanse achtergrond. „Ik vind het leuk dat iedereen van verschillende culturen hier met elkaar samenkomt.”
 
Even verderop staat Shanna de Freitas van de Turkse Slager met een kraam. Zij is de vrouw van de eigenaar, Bekir Özacan. Sinds een jaar is de slager gevestigd in winkelcentrum Stadsdennen. Shanna deelt braadworst en kipvleugels uit. „Ik vraag er geen geld voor, als mensen wat willen betalen, mogen ze dat in het spaarpotje doneren. De opbrengst is voor de mensen in Marokko en Libië.”
 
De kraam ernaast wordt bemand door Abel al Temimi en zijn vriendin Ella Chatilia. Abel heeft als voormalig ambtenaar van team burgerschap nog meegeholpen met de organisatie van het evenement. „Nu staan we als vrijwilligers hapjes te verkopen om zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers in Marokko en Libië. De hapjes zijn klaargemaakt door voornamelijk vrouwen uit de wijk Stadsdennen. We hebben Marokkaanse salade, aardappelsalade, Turkse pizza, burak met spinazi, Turks zoet deeg met geitenkaas en Turkse broodjes met fetakaas, en ook fruit en broodjes gezond.”

Festival Kleurrijk Harderwijk
 
Ook zijn er kinderactiviteiten. Een graffiti-instructeur is gevraagd om een groot graffiti canvas te maken met de bewoners. Dit krijgt een plek in de wijk. Kinderen vanaf 11 jaar mogen de grote letters Stadsdennen inkleuren. ,,Doel is samen met de buurtbewoners een kunstwerk creëren waaruit de diversiteit van de buurt naar voren komt. Het gaat de goede kant op Ik geef wat technische en veiligheidsinstructies en dan gaan ze zelf aan de slag. Afhankelijk van het talent geven we af en toe wat sturing.”

Melissa (11) is creatief met een spuitbus in de weer en voorziet de letters van allerlei kleuren. Ik heb dit een keer eerder met mijn vriendin gedaan, toen gingen we een hek wit spuiten. Ik wist dus een beetje hoe het hoort. Toen ik dit zag, zei ik tegen mijn vader dat ik het heel graag wilde doen. Ik maak een regenboog, vlammen en hartjes met smilies.”
 
Harry Wierda (66) woont in het Vondelpark en is door de flyer op het evenement geattendeerd. „Ik kom bekijken wat ze georganiseerd hebben. De muziekband maakt een hoop lawaai, maar wel leuk dat ze dat doen.” Op het terras komt hij in een kringetje  van bekenden terecht. „Ik kom hier ’s ochtends twee keer in de week in de Aanleg om koffie te drinken en een babbeltje te maken, want ik woon alleen. Ik houd van gezelligheid en ben benieuwd of ik vandaag nieuwe contacten kan opdoen.”
 
Bij dit festival gaat het om elkaar tegenkomen, leren kennen, gezelligheid en tot nieuwe initiatieven komen die goed zijn voor de wijk en de inwoners. Reckman zegt dat de pilot zal worden geëvalueerd en mogelijk volgend jaar meer wijken worden betrokken.

Festival Kleurrijk Harderwijk
(Foto's Vera Freeke)