Festival Kleurrijk Harderwijk trekt de wijken in ‘Op zoek naar begrip en verbinding’

Door Marco Jansen - Het Festival Kleurrijk Harderwijk op zaterdag 30 september is deze editie anders van opzet. De activiteiten zijn dit keer niet gecentreerd op één locatie, maar verdeeld over drie wijken. 

Het festival wil dichterbij de mensen staan met als thema ‘Gastvrijheid in de wijk’. „95 procent van de activiteiten en workshops zijn gratis.”

Esmee Bouyaddou is projectleider bij de gemeente Harderwijk voor Krachtig Kleurrijk Harderwijk. Dit is een overkoepelend platform met meer dan 30 aangesloten organisaties die zich inzetten voor een inclusieve stad. Samen met Burgerschap organiseren zij het Festival Kleurrijk Harderwijk. „We vinden dat iedereen erbij hoort en we zetten ons in voor de wensen en behoeften van inwoners met en zonder migratieachtergrond.”
 
De wijken in
Vorig jaar was het evenement in het Hortuspark. Dit keer is het festival verdeeld over De Roef in Stadsweiden, het Albert Verweyplein bij zorgcentrum De Aanleg, MFC De Kiekmure in Stadsdennen en het schoolplein van AZS De Vlieger in de Wittenhagen. Om 11.00 uur opent wethouder Maarten Reckman het festival aan het Albert Verweyplein. De activiteiten in Stadsdennen zijn van 11.00-17.00 uur, in Stadsweiden en de Wittenhagen duren ze van 13.00-16.00 uur.

Festival Kleurrijk Harderwijk

Esmee zegt over het gewijzigde concept: „Dit keer gaan we naar de mensen toe in plaats dat ze naar ons komen. We hebben als organisaties gekeken naar hoe we dichterbij de mensen kunnen staan en daarom willen we activiteiten in de wijken doen met en voor de inwoners. Dit jaar zijn dat vier locaties in drie wijken. We evalueren hoe deze andere opzet bevalt en als dit een groot succes is, kunnen er volgend jaar misschien nog meer wijken aansluiten.”
 
Naast de organisaties aangesloten bij Krachtig Kleurrijk Harderwijk hebben ook wijkvereniging Stadsdennen Frankrijk en de ondernemers aangesloten bij winkeliersvereniging Stadsdennen een aandeel. Ook inwoners van de wijken dragen ideeën aan. Theo Goosen van wijkvereniging Stadsdennen-Frankrijk vindt dat mensen in de maatschappij weer naar elkaar om zouden moeten kijken. „Mensen moeten meer bezig zijn met elkaar. Wij bereiken dit door een festival waar eten, drinken, sport, spelen en cultuur aanwezig zijn, zodat mensen weer hun huis uit gaan en naar elkaar omkijken. Bij het Festival Kleurrijk Harderwijk zijn ook kinderactiviteiten zoals kickboxen, een springkussen en een pannaveld, terwijl inwoners en ondernemers eten laten proeven. Door dit laagdrempelige festival hopen we mensen te trekken die anders niet zouden komen.”

Opbouwwerker Liza Cramer merkt dat er veel speelt in een wijk, wat niet altijd positieve belevenissen zijn. „Zo is eenzaamheid een stigma, want dat toegeven dat je eenzaam bent is moeilijk. Het is soms moeilijk om de deur uit te komen en met dit festival in de wijken proberen we de drempel te verlagen. Er gebeuren ook mooie dingen en wij willen die meer aandacht geven en belichten. Zodat mensen meer plezier beleven met elkaar wat de leefbaarheid vergroot.”
 
Lekkere hapjes voor goed doel
Esmee ziet dat de inwoners zelf ook graag hun bijdrage willen leveren. „Mensen van de Hofdijkflat hebben initiatief genomen om wat lekkers te bakken voor de mensen in de buurt. Deze burgerinitiatieven zien we ook inde andere wijken terug.”

Bij de werkgroep van de Wittenhagen hebben mensen van Vluchtelingenwerk zich opgegeven als vrijwilliger voor harenvlechten en nagellakken en hapjes maken voor de buurt. Basisschool De Brug heeft een boekenmarkt.
Bij de Aanleg gaan de jongens van Beweeg naar toekomst sport- en spelactiviteiten organiseren. Zij staan bekend om hun huiswerkbegeleiding in combinatie met sportactiviteiten voor jongeren.

Else van Werven, operationeel manager van Stichting MFC Harderwijk, ziet leuke initiatieven ontstaan in Stadsweiden. „ De werkgroep bestaat uit collega’s van Zorgdat, Ambulante Hulpverlening Midden Nederland en De Roef. Zaterdag zijn er verschillende optredens, bijvoorbeeld van Samba@Sea en het Hazeskoor. Daarnaast zijn er kinderactiviteiten, kun je meewerken aan het Wijk Kunstwerk en is er een Wijk high tea. Mijn collega Saloua en haar zus verkopen allerlei lekkers voor een inzamelingsactie voor Marokko en Libië. Ze hebben veel andere mensen gevraagd om ook iets te maken. Er wordt eten verkocht uit allerlei landen, waaronder Marokko, Irak, Turkije en Servië. Een cursiste van het Startcollege (Entreeopleiding) verkoopt haar kunst.” Else geeft aan dat MFC De Roef en De Kiekmure plekken willen zijn waar iedereen zich thuis voelt en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
 
Liza hoopt dat het festival een goede sfeer in de buurt oplevert met positiviteit onder de bewoners. „Ik hoop dat er intrinsieke motivatie ontstaat om weer met elkaar dingen te ondernemen, ook al is het maar samen een rondje wandelen. Ook zou ik het mooi vinden als er meer begrip en verbinding tussen jongeren naar volwassenen en ouderen ontstaat. Kortom een betere en warmere relatie tussen de inwoners.”
 
De organisatie is er klaar voor en hoopt op veel bezoekers: „Kom allemaal, fiets een rondje door Harderwijk, beleef het festival en zie wat de wijken te bieden hebben!”
 
Zie voor het gehele programma: www.kleurrijkharderwijk.nl

Festival Kleurrijk Harderwijk
(Foto's Festival Kleurrijk Harderwijk)