Feest voor de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Harderwijk

De lokale afdeling Veilig Verkeer Nederland is op 10 maart 1982 opgericht, veertig jaar geleden. Ed Gijsen en Bas Kaper zijn bestuursleden van de afdeling. Samen kijken zij kort terug, naar de acties van nu en de plannen voor de toekomst. 

De afdeling VVN Harderwijk/ Hierden is opgericht door 24 enthousiaste leden, die elke twee weken een bestuursvergadering organiseerden

De nieuwe afdeling begon  in 1983 gelijk met het overleggen met de gemeente over de onveilige verkeerssituaties. “Dit overleg voeren we nu ook nog, zij het in een ander jasje. Het bestuur vroeg in 1982 aan de gemeente een tegemoetkoming in de kosten van fl 900. Dit verzoek werd afgewezen. Gelukkig besloot het College van Regenten van het Burger Weeshuis om wel een startsubsidie te geven. Sinds 1997 subsidieert de gemeente de activiteiten van de lokale VVN-afdeling”.

In 1983 is de eerste caravankeuring uitgevoerd in Harderwijk. Later moesten ook de auto’s eraan geloven. Ook zag de fietsenkeuring op de basisschool toen het licht: driekwart van de fietsen in Hierden werd goedgekeurd. Inmiddels keurt de afdeling op bijna alle basisscholen, in 2021 zijn 2200 fietsen gekeurd op 20 basisscholen, 73% kreeg de OK sticker. In 1983 startten ook de fiets-verkeersexamens. Sindsdien fietsen de leerlingen uit groep 7 of 8 elk jaar met een oranje hesje hun schoolroute. Momenteel doen zo’n 600 leerlingen het examen, bijna alle leerlingen slagen eigenlijk. De jaarijkse  broem-opfriscursus is ook altijd een succes.

Ed Gijsen doet een greep uit de activiteiten uit het  werkplan 2022:” De meeste mensen  kennen de afdeling van het verkeersexamen, dat  binnenkort begint, en van de fietskeuring in het najaar en van het schoolpleinpakket. Wij worden enorm geholpen door vrijwilligers. Minder zichtbaar werk doen wij ook. Wij regelen een verkeersplein voor ieder schoolplein of ondersteunen naar een verkeersveilige schoolomgeving, wij helpen verkeersouders en bewoners, buurt- en wijkcomités en de vrijwilligers van het AZC. Daarnaast zijn wij enthousiast over de verkeersquiz en de opfriscursus voor 65-plussers. Kortom, burgers en scholen uit Hierden en Harderwijk kunnen bij ons terecht”. 

Bas geeft tot slot een visie op de toekomst: het strategisch plan verkeersveiligheid 2030 streeft naar nul verkeersslachtoffers. Dit plan toetst de kwaliteit van het gehele verkeerssysteem: is de weg veilig ingericht, zijn de voertuigen veilig, weten de verkeersdeelnemers hoe ze veilig kunnen bewegen? VVN hanteert de speerpunten: kinderen; bewoners in de buurt; senioren in het verkeer; BOB en afleiding.

Voel je je aangetrokken tot een van deze aandachtspunten of vind je het leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de afdeling, wij kunnen jouw hulp heel goed gebruiken. Wij komen graag in contact met enthousiaste personen die ons ondersteunen als bestuurslid, projectcoördinator of als vrijwilliger bij de verkeersexamens of fietskeuringen. Doe je mee? [email protected]

Veilig Verkeer Nederland afdeling Harderwijk
(Foto en tekst Petra Lievense)