Familieapotheek Greidanus gaat verbouwen

Door Petronella van het Goor - Jaap Denee, derde generatie apotheker, gaat apotheek Greidanus grondig verbouwen. "Mijn vader is in 1985 met de apotheek verhuisd van de Donkerstraat naar de Selhorstweg. En aan het pand is in al die jaren niets gedaan. Het wordt tijd. De inrichting is oubollig, de akoestiek slecht. Ik roep al tien jaar dat ik wil verbouwen en over een kleine maand is het dan zover."

In de week van 7 maart beginnen ze. Dan gaat de voorgevel weg en wordt de publieksruimte onder handen genomen

Impressie voorzijde apotheek Greidanus nieuw

 "We blijven open gedurende de verbouwing, dus dat wordt nog een hele uitdaging." Het idee is om van het kleine kantoortje aan de zijkant een tijdelijke wachtruimte te maken. "Volgens planning is de nieuwe publieksruimte in juli klaar en dan pakken we de andere kant aan", aldus Denee. Nieuw is het kastje aan de muur waar ook na sluitingstijd medicijnen kunnen worden afgehaald. "Onze openingstijden zijn ruim, doordeweek van 8 uur 's ochtends tot 18 uur 's avonds, maar voor mensen die verder weg werken, is dat soms niet ruim genoeg. Dan is zo'n kastje een uitkomst."

Impressie voorzijde apotheek Greidanus Harderwijk

Geschiedenis

Greidanus is de oudste apotheek van Harderwijk. De eerste apotheker in 1832 was Gerrit Adriaan Luessen, het adres van de apotheek was Broederen B8 (nu Markt 9). Pas toen apotheker Ausonius Greidanus het roer in 1865 overnam, werd de naam van de apotheek Greidanus. In 1936 verhuisde het pand naar de Donkerstraat 50. In 1941 kwam de apotheek in handen van (opa) Johannes Hendrik Denee. In 1981 nam zijn zoon Hendrik Denee de apotheek over en verhuisde het pand in 1986 naar de Selhorstweg. Sinds 2000 is Jaap Denee (48) de apotheker. "Samen met Rachel Gerritsen."

Hij heeft geen idee of de apotheek ook na hem in de familie blijft. "Mijn kinderen zijn 13, 11 en 9. Die weten echt nog niet wat ze later willen doen." Hij weet wel dat hij ze nooit zal pushen om in zijn voetsporen te treden. "Zoals mijn vader mij nooit gepusht heeft." Dat neemt niet weg dat Jaap zich wel eens verplicht heeft gevoeld de zaak over te nemen. "De banden zijn zo hecht dat je geen professionele afstand kunt nemen. Misschien dat ik mijn kinderen eerder zou pushen iets anders te doen, juist omdat ik weet hoe moeilijk het is om de keuze voor jezelf te maken."

Farmacie
Het allerliefst was Jaap diergeneeskunde gaan studeren. "Maar daar werd ik uitgeloot." Het werd dus toch een studie farmacie. Hij heeft er geen spijt van gehad en het werk geeft hem veel voldoening. "Vooral het helpen en adviseren van de mensen die hier komen. Wij zijn laagdrempeliger dan een huisarts." Ook is de apotheker volgens Jaap aanvullend op de huisarts. "Wij zijn chemischer opgeleid. De overlap tussen een studie geneeskunde en farmacie ligt in de fysiologie en pathologie. Wij kunnen geen diagnose stellen of behandelen, maar zijn veel breder opgeleid in het biochemische stuk. Wij kunnen inschatten wat het geneesmiddel doet in het lichaam en wat de wisselwerkingen zijn tussen medicijnen. Soms schrijven artsen een middel voor dat niet past bij de medicijnen die de patiënt al gebruikt, dan is er overleg." Om bij te blijven, krijgt Denee heel regelmatig bijscholing. "En als ik zo snel iets niet weet, duik ik de boeken in. Als apotheker ben je gelukkig niet snel uitgeleerd, zo blijft de uitdaging er volop."

Jaap Denee Apotheek Greidanus Harderwijk
(Jaap Denee)

publieksruimte apotheek Greidanus Harderwijk