Fado Ao Centro Ensemble in Catharinakapel met exclusief concert

Op  vrijdag 26 februari geeft Fado Ao Centro Ensemble een voorstelling in de Catharinakapel. De groep komt speciaal naar Nederland om een aantal exclusieve concerten te geven.

De voorstelling is gebaseerd op de Coimbra-stijl. João Farinha (zang), Luís Barroso en Luís Carlos Santos (gitaar) brengen u even in Portugese sferen.

In Coimbra vinden we gewoonlijk de droevige stijl van de fado. En gebaseerd op middeleeuwse liederen. De studenten van Coimbra, die vanuit Lissabon, Porto en Brazilië arriveerden, namen hun gitaren en melodieën mee en de nieuwe speelstijl werd geboren. Deze werd gebruikt om hun geliefden te imponeren, ze speelden de hele nacht lang en zongen over hun angst hen niet te bezitten.
 
Maar ook hun ontevredenheid over het besef dat zij hun studentenleven ooit moesten achterlaten. En zo werd het de officiële muziek voor de afscheidsliedjes van elk jaar. Tegenwoordig vormen hun optredens een basisingrediënt voor de jaarlijkse academische rituelen, de zogenaamde tonijnen. Dat zijn groepen studenten in universiteitskleding met een zwarte cape om, die serenades zingen om hun faculteit te eren. Tegenwoordig zijn er tonijnen in bijna alle Portugese universiteiten. Er vinden veel wedstrijden tussen hen plaats, maar alleen in Coimbra is de serenade traditie gebleven.
 
Eén van de vieringen in Coimbra, aan het begin van een nieuw academisch jaar, is het monumentale Serenata waarbij serenades worden gezongen bij de ingang van de oude kathedraal van de stad. Maar voor sommige ex-studenten uit Coimbra is fado niet alleen iets uit hun jeugd. Adriano Correia de Oliveira en Jose Afonso werden beide beroemde zangers en Artur Paredes en Carlos Paredes bekende gitaristen.
 
‘Coimbra is mooier wanneer het tijd is om afscheid te nemen.’  Dit is de meest bekende zin in de fado van Coimbra. Het omvat de romantische geest van de zingende studenten.
 
De voorstelling is op vrijdag 23 februari om 20.15 uur. De toegang bedraagt € 8,00 (voorverkoop) en € 11,00 aan de zaal. Kaarten zijn te bestellen via www.catharinakapel.nl.
Fado Ao Centro Ensemble in Catharinakapel met exclusief concert