Expositie ‘20 jaar da Vinci’

Op vrijdag 2 september is een speciale tentoonstelling geopend in St Jansdal in Harderwijk. Stichting ateliers en galerie Leonardo da Vinci uit Ermelo bestaat twintig jaar. 

Om dat te vieren is de overzichtstentoonstelling ‘20 jaar da Vinci’ ingericht met topstukken van kunstenaars die de afgelopen twintig jaar bij het atelier gewerkt hebben of nog steeds werken

De hele maand september zijn een aantal gangen van het ziekenhuis gevuld met hun werk.
 
Stichting ateliers en galerie Leonardo da Vinci
Stichting ateliers en galerie Leonardo da Vinci is een zelfstandig kunstcentrum. Het centrum dient bovendien als een veilige en kunstzinnige dagbesteding voor mensen met of zonder een beperking. Met een schilderatelier, een beeldhouwatelier, een keramiekwerkplaats en een fotografie studio waar je onder professionele begeleiding kunstzinnige activiteiten kan verrichten. Ze hebben als doelstelling om de talenten van hun kunstenaars verder te ontwikkelen. De stichting ateliers en galerie Leonardo da Vinci is (al 20 jaar) een plek waar je graag wil zijn, waar je gezien wordt, de ander kunt ontmoeten. Ria (kunstenaar): “Dit is voor ons thuiskomen. We zijn samen een grote familie. We respecteren elkaar en je kunt er zijn wie je bent.”
 
Kunst in St Jansdal
St Jansdal besteedt veel aandacht aan de inrichting en aankleding van de ruimten. Het ziekenhuis noemt dat het genezend klimaat. Met regelmaat zijn er nieuwe exposities te zien in het ziekenhuis. Vaak staan mensen even stil om van een kunstwerk te genieten. St Jansdal wil voor patiënten, bezoekers en medewerkers een omgeving creëren waar mensen zich prettig voelen. St Jansdal hoopt en verwacht dat ook deze expositie hieraan bijdraagt.
 
Overzichtstentoonstelling
In de galerie wordt een collectie van zo’n 1200 prachtige kunstwerken beheerd: tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s en sculpturen, gemaakt door alle kunstenaars. Deze werken zijn te koop in de galerie of te huur door middel van een kunstuitleen.
 
Lydia (Artistiek Medewerker): “Onze dagbesteding heeft net als het St Jansdal een regionale functie. De goede samenwerking met het St Jansdal loopt al jaren. Wat is er mooier om deze samenwerking voort te zetten in een prachtige overzichtstentoonstelling. We zijn weken bezig geweest, samen met vrijwilligers, om de pareltjes uit te zoeken voor deze tentoonstelling, u bent van harte welkom ook in onze galerie in de Kerklaan te Ermelo.”
 
De tentoonstelling is nog te zien t/m 2 oktober 2022.